FMLN, El Salvador'daki ilk siyasi güç oldu ve on yıl boyunca (2009'dan 2019'a kadar) hüküm sürdü.

El Salvador'daki tek sol parti olan Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN), 10 Ekim'de demokrasi ve sosyal adaleti sağlamak amacıyla 41 yıllık devrimci bir hareket olarak kuruldu.

Mevcut muhalefet siyasi grubunun liderliği, Twitter sosyal ağ hesabındaki üslerini, bu Pazar başkent Plaza Morazán'da büyük bir etkinlikle "partimizin bir yıldönümünü daha" anmaya çağırdı.

Bu vesileyle, El Salvador'u on yıl boyunca (2009'dan 2019'a kadar) yöneten FMLN, iki yıl önce seçimleri kazanan sağcı Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin hükümetinin neoliberal politikalarıyla karşı karşıya kalarak 41. yılına giriyor.

FMLN'nin Ortaya Çıkışı

Komutan Rebeca ve 1970'lerde El Salvador'daki isyancı toplumsal hareketlerin kurucu kadınlarından biri olan Lorena Peña, medyaya FMLN'nin "askeri diktatörlük tarafından kanlı bir baskı çerçevesinde" kurulduğunu söyledi.

Aynı şekilde, "güçlü bir halk hareketi ve güçlü bir devrimci gerilla oluşturmaya başlayan toplumsal mücadelelerde bir patlama" içinde ortaya çıktığını vurguladı.

Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi (FMLN), çeşitli kitle cephelerinin ve isyancı örgütlerin diktatörlüğe karşı mücadele etme konusundaki üniter çabaları sonucunda 10 Ekim 1980'de kuruldu.

Ülke, 15 Ekim 1979'da General Carlos Romero'nun rejimini bir darbeyle deviren, kendini beğenmiş bir grup "genç asker" tarafından yönetiliyordu. Ayrıca nüfusa ve toplumsal hareketlere karşı baskı eylemlerini yoğunlaştırdılar.

Bu devrimci mücadeleyi birleştirme hedefiyle FMLN, Halk Kurtuluş Güçleri (FPL), Silahlı Kurtuluş Güçleri (FAL), Ulusal Direniş (RN), Halkın Devrimci Ordusu (ERP) ve Parti gruplarından oluşur. Orta Amerika İşçilerinin Devrimcisi (PRTC).

Çeşitli araştırmalara göre, 1980'de diktatörlük 30.000'den fazla insanı öldürdü ve FMLN üyelerini yoksul köylülerden güçlü destek buldukları kırsal alanlara çekilmeye zorladı.

12 yıl boyunca FMLN üyeleri, Orta Amerika ülkesinde demokrasiyi elde etmek için El Salvador dağlarında savaştı.

1990 yılında, Kasım 1989'daki büyük devrimci saldırının ardından, çatışmadaki taraflar arasında 16 Ocak 1992'de Meksika'nın Chapultepec kalesinde imzalanan Barış Anlaşmaları ile sonuçlanan bir müzakere süreci başladı.

Bu sürecin bir sonucu olarak, FMLN yasal olarak bir siyasi partiye dönüştürülmüştür. Liderlerinden biri olan Schafik Jorge Hándal, 2004 seçimlerinde başkan adayı olarak yarıştı, ancak Antonio Saca'ya yenildi.

Bununla birlikte, FMLN, 2009'dan 2014'e, Mauricio Funes ile ve 2014'ten 2019'a kadar Salvador Sánchez Cerén ile cumhurbaşkanlığını iki dönem üst üste tutarak, ana Salvador siyasi gücü haline geldi.

Editör: TE Bilisim