Fransa'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk turu, aşırı sağın büyük bir farkla birinci olmasıyla sonuçlandı. Fransız basını, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı almasının ardından kendi siyasi sonunu getirdiği yorumlarında bulundu.

Aşırı Sağ Ulusal Birlik Partisi Önde

Seçimlerin ilk turunda, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi her üç kişiden birinin oyunu alarak büyük bir zafer elde etti. Fransız medyası, Macron'un 9 Haziran'da Ulusal Meclis'i feshetme kararının, hem kendi görev süresi hem de partisinin geleceği üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Fransız Basınından Macron'a Eleştiriler

Challenges dergisi, "2024 Genel Seçimleri: Kral Macron'un Saltanatının Sonu" başlıklı haberinde, Macron'un Ulusal Meclis'i feshederek kendi düşüşünü hızlandırdığını yazdı. Haberde, Macron'un eski Başbakanı Edouard Philippe, mevcut Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in de bu süreci hızlandırdığı ifade edilerek, "Bu genel seçimler, Macronculuk saltanatının sonunu getirebilir." yorumu yapıldı.

Le Monde gazetesi, seçim sonuçlarını "Mağlup Olan Macron Cephesi, Üçüncü Sıraya Yerleşti" başlığıyla duyurdu. Haberde, iktidarın aşırı sağ ve solun gerisinde kaldığı belirtilirken, merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin de ülke genelinde güç kaybettiği değerlendirildi.

Le Figaro gazetesi ise, "Genel Seçimler: Macron'un Kaybettiği Bahis" başlıklı haberinde, Macron'un merkezdeki "blokunun" yok olma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Haberde, "Avrupa Parlamentosu seçimlerinden 3 hafta sonra Elysee'de yine bir mağlubiyet gecesi." ifadesi kullanıldı.

Franceinfo, aşırı sağcı RN partisinin seçimlerin ilk turunda büyük bir başarı elde ettiğini belirtti. Haberde, "Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'in feshedildiğini açıklamasından 3 hafta sonra, erken genel seçimlerin ilk turu aşırı sağ parti ve müttefikleri açısından benzeri görülmemiş bir başarı teşkil ediyor." değerlendirmesi yapıldı.

Aşırı Sağ Karşıtı Gösteriler

Başbakan Gabriel Attal, kesin olmayan ilk tur sonuçlarının ardından yaptığı değerlendirmede, aşırı sağın iktidarın eşiğinde olduğunu söyledi. "Tek bir oy bile RN'ye gitmemeli" diyen Attal, RN'nin ikinci turda mutlak çoğunluğu elde etmesini engelleme çağrısında bulundu.

ABD, Amerikalılar'ı Tahliye Etmeye Hazır Olmak İçin İsrail ve Lübnan'a Yakın Bir Yere Kuvvet Taşıyor ABD, Amerikalılar'ı Tahliye Etmeye Hazır Olmak İçin İsrail ve Lübnan'a Yakın Bir Yere Kuvvet Taşıyor

İlk tur gecesi, aşırı sağ karşıtı göstericiler başkent Paris'in Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, RN karşıtı sloganlar attı. Lyon'da yaklaşık 800 faşizm karşıtı gösterici, kamu mallarına zarar verip çöp bidonlarını ateşe verdi. Güvenlik güçleri, Cumhuriyet Sokağı'nda göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Maskeli bazı eylemciler, Lyon'un 1. bölgesindeki belediye binasına girmeye çalıştı ancak başarısız oldu.

Sonuç

Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk turunda aşırı sağın elde ettiği zafer, Cumhurbaşkanı Macron ve hükümeti üzerinde büyük bir baskı oluşturdu. Fransız basını, bu seçimlerin Macron'un siyasi kariyeri ve Fransa'nın siyasi geleceği üzerindeki etkilerini tartışmaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi