Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, insan hakları, barış ve demokrasi için mücadele eden aktivistleri bir araya getirerek, göçmen ve mülteci düşmanlığı üzerinden yükseltilen ırkçılıkla mücadele ve hakları ihlal edilen göçmen ve mültecilerle dayanışma amacıyla yeni bir çağrı yaptı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre, Mayıs 2024 itibarıyla dünya genelinde 120 milyon insan zorla yerinden edildi ve uluslararası göçmen sayısı tahmini olarak 300 milyona ulaştı. Emperyalist paylaşımın ve kapitalist neoliberal politikaların sonucu olarak yaşanan savaşlar, çatışmalar, yoksulluk, ekolojik kriz ve şiddet gibi nedenlerle kitlesel göçler artıyor. Bu durum, milyonlarca insanın sığınma hakkı ve temel özgürlüklerinden mahrum bırakılmasına ve ağır sömürü, istismar ve şiddet karşısında korumasız kalmasına yol açıyor.
Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, birçok ülkenin göçmen ve mültecilere yönelik insan hakları ihlallerini kınarken, Avrupa Birliği'nin geri kabul anlaşmaları ve geri gönderme yasağına rağmen uygulanan hukuki dayanaktan yoksun sınır dışı ve geri itme politikalarını eleştirdi. Türkiye’de ise, göçmen ve mülteci karşıtı politikalarla oy toplanmaya çalışıldığını, diğer yandan ise Orta Doğu'da savaşın derinleştirilmesine katkı sağlandığını belirtti.
Türkiye'de kayıt dışı göçmenler ve Geçici Koruma Kimliği verilen milyonlarca Suriyeli, hukukun ve insan haklarının koruması dışında kalırken, kayıt dışı ekonominin motoru olarak angarya koşullarında çalıştırılıyor. Göçmen kadınlar ve LGBTİ+ bireyler ise şiddet ve ayrımcılığa maruz kalıyor. Göçmen çocuklar yoksulluk nedeniyle çalışmaya zorlanırken, göçmen kız çocukları erken yaşta evlendiriliyor ve organ mafyası ile insan ticareti mağduru haline getiriliyor.
Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, eşit ve özgür bir yaşam inşa etmek için hak ihlallerine karşı mücadeleye devam edeceklerini ve duyarlı kurum ve kişileri bu mücadeleye katılmaya davet etti.
Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı
Bu çağrı, göçmen ve mültecilerin hakları için mücadele eden herkesin desteğini bekliyor ve dayanışma içinde birlikte hareket etme çağrısı yapıyor.