Habere Güven Genel Yayın Yönetmenimiz Güven Boğa tarafından Avukat Ferit Cöhçe aracılığıyla 13.07.2020 tarihinde Adana 2.İdare Mahkemesinde 2020/767 no’lu dosya kapsamında görülecek olan ve 16.07.2020 günlü 97 adet dağ keçisinin avlanmasına dair ihale işleminin; YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA ve yargılama sonucu İPTALİNE yönelik dava açtı.

Habere Güven Genel Yayın Yönetmenimiz Güven Boğa konuyla ilgili açıklamasında;

“Yaban keçileri ile ilgili yapılan dava konusu ihalede hayvanların kiralanmasının değil öldürülmesinin söz konusu olduğu ortadadır. Bu anlamda hem bir hayvansever hem de bir vatandaş olarak duruma sessiz kalamazdık. Tarım ve Orman Bakanlığı Adana 7. Bölge Müdürlüğü'nün hayvanları ihale yoluyla avlanmaları üzere sattığı ortadadır. Bu ihale bir yandan hem kanuna hem de hayvan haklarına aykırıdır. Kısa süre içerisinde yürütmenin durdurulması için karar verilmesiyle ve  söz konusu ihalenin durdurulmasıyla sadece bizim değil, kamu vicdanı da rahatlayacaktır.” Dedi.

Adana 2. İdare Mahkemesinde Görülecek Dava Dilekçesini aktarıyoruz;

Adana ili Yüreğir ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü’nün Adana ve civarlarında dağ keçilerini avlatmak için  ( Yaban keçisi Acente kotalarının avlattırılması işi ihale ilanı- ek.1 ilan  ) ihale açtığı duyurulmuş, duyuru ekteki gibi yayımlanmıştır.

Dava konusu İhalenin, davalı kurumun Sinan paşa mah. Girne bulvarı no.112 Yüreğir/ADANA adresinde 16 Temmuz 2020 Perşembe günü yapılacağı da duyurulmuştur.

Bilindiği üzere 15 Temmuz 2020, Hain Fetö darbe girişiminin yanı sıra 15 Temmuz Demokrasi ve milli birlik günü bayramı olarak resmi tatildir. Bu nedenle duyuru ile hukuki çaba arasında maalesef saatler vardır.

97 adet nadir bulunan dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihalenin 16 Temmuz günü yapılacağının planlanması da bu anlamda manidardır.

Kısa bir süre önce Tunceli ilimizde yapılması planlanan ihale, yasal temeli bulunmadığı için idare mahkemesince durdurulmuştur ki EMSAL NİTELİKTEDİR.

1.           PLANLANAN İHALE, BAŞLANGIÇTA DAHİ HUKUKA AYKIRIDIR;

Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesi açıkça hukuka aykırıdır. Karar, ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) muhalefet teşkil etmektedir.”  Bern Sözleşmesi’nin 6. Maddesi mevzuatımızda yürürlüktedir ve yasalardan önce gelir.

Sözleşmeye göre, taraf ülkelerin, belirtilen yabani fauna türlerinin özel olarak korunmasını güvence altına alacak uygun ve gerekli yasal ve idari önlemleri alması gerekmektedir. Koruma altındaki türler için yasak olan maddeler de şöyle sıralanmaktadır.

•             Her türlü kasıtlı yakalama ve alıkoyma, kasıtlı öldürme şekilleri;

•             Üreme veya dinlenme yerlerine kasıtlı olarak zarar vermek veya buraları tahrip etmek;

•             Yabani faunayı, bu Sözleşmenin amacına ters düşecek şekilde, özellikle üreme, geliştirme ve kış uykusu dönemlerinde kasıtlı olarak rahatsız etmek;

•             Yabani çevreden yumurta toplamak veya kasten tahrip etmek veya boş dahi olsa bu yumurtaları alıkoymak;

Bu madde hükümlerinin etkinliğine katkı sağlayacak hallerde, tahnit edilmiş hayvanlar ve hayvanlardan elde edilmiş kolayca tanınabilir herhangi bir kısım veya bunun kullanıldığı malzeme dahil, bu hayvanların canlı veya cansız olarak elde bulundurulması ve iç ticareti.” aynı zamanda

2.           İHALEYE DAİR İDARİ İŞLEM ,“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DE İHLAL ETMEKTEDİR.”

Yaban Keçilerinin ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçilerinin Bern Sözleşmesi’ne göre “Kesin Koruma Altına Alınan Fauna Türleri” kategorisinde bulunduğundan dolayı da öldürülmesi de yasaktır.

Belirtmek gerekir ki Yaban Keçisi ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır.  Anılan canlı türlerinin öldürülmesi aynı zamanda ANAYASAMIZDA TEMİNAT ALTINA ALINMIŞ BULUNAN inanç özgürlüğünü ihlâl eder.

3.           KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRAS ALANLARININ KORUNMASI TEHLİKEYE ATILMAKTADIR.

İhale dökümanına göz atıldığında, avlanma izni verilen alanların Kültürel ve doğal miras açısından Türkiye’nin en özel yerlerinden olduğu göze çarpmaktadır.  Başta Adana olmak üzere bu bölgelerde saptanmış binlerce bitki türü bulunuyor.  Bölgede yer alan diğer korunması gereken bitki ve hayvan türleri de dağ keçilerinin yok olmasıyla doğal olarak YOK OLMAYA YÜZ TUTACAKTIR.  Bu yönüyle emsal nitelikte pek çok idari iptal kararı bulabiliriz.            

4.           Devlet ihale kanununa göre söz konusu malın kiralanması ve sözleşmede kararlaştırılan zamanın akabinde bu malın olduğu gibi geri alınması maddeleri yer alıyor. Yaban keçileri ile ilgili yapılan dava konusu ihalede hayvanların kiralanmasının değil öldürülmesinin söz konusu olduğu ortadadır. Bu anlamda hem bir hayvansever hem de bir vatandaş olarak duruma sessiz kalamazdık. Tarım ve Orman Bakanlığı Adana 7. Bölge Müdürlüğü'nün hayvanları ihale yoluyla avlanmaları üzere sattığı ortadadır.

Bu ihale bir yandan hem kanuna hem de hayvan haklarına aykırıdır. Kısa süre içerisinde yürütmenin durdurulması için karar verilmesiyle ve söz konusu ihalenin durdurulmasıyla sadece bizim değil, kamu vicdanı da rahatlayacaktır.

5.           UYGULAMA BİRLİĞİ OLMASI GEREKİR.

"Sözümüz Var" Programı İlk Yayınıyla Başlıyor: Kadın Cinayetleri ve Hukuk "Sözümüz Var" Programı İlk Yayınıyla Başlıyor: Kadın Cinayetleri ve Hukuk

Davalı İdare daha bir iki gün önce aynı şekilde bir başka ilimiz olan Tunceli’de açtığı ihaleyi tepkiler üzerine geri alarak, internet sitesinden aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, şu açıklamayı yaptı:

“Bilindiği üzere dünyanın birçok ülkesinde avcılık faaliyeti yürütülmektedir. Ülkemizde de bilimsel yönden envanteri yapılmış olan yaban keçileri popülasyonu içerisinde bulunan yaşlı erkek bireylerin bir kısmının avına avcılık kapsamında izin verilmektedir. Tunceli’ de bilimsel metotlarla envanteri yapılan ve 13.07.2020 tarihinde 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde ihalesi yapılması hedeflenen yaban keçisi ihalesine yönelik sosyal, inanç, kaçak avcılık, yaban keçisi popülasyonu ve güvenlik açısından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanması uygun görülmüştür. Bu nedenle 13.07.2020 tarihinde yapılacak olan ihale iptal edilmiş olup hazırlanacak rapor sonucuna göre hareket edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Durum gösteriyor ki, yapılması planlanan ihale işlemi davalı idare tarafından yerinde inceleme yapılarak bir rapor hazırlanması gibi basit ve temel gerekler dahi düşünülmeden planlanmıştır.  Bu yönü ile de Türkiye’nin bir yerinde ayrı, diğer şehrinde ayrı hukuki, fiili politikalar üretilerek idari işlem tesisi, idari işlemlerin yasallık ve güvenilirliğini dahi zedelemektedir.

Belirtili yasal ve fiili gerekçelerle, dava konusu 16.07.2020 tarihli av ihalesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

DELİLLER              ;

-             Ekli ihale ilanı dokümanları, gerekirse keşif ve bilirkişi incelemesi.

HUKUKİ NEDEN :

Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi)  6. Maddesi, Yaban hayatının korunmasına dair mevzuat hk, İYUK, hk.  Emsal İdari YD ve yargı kararları.

İSTEM                      :

Belirtili yasal ve fiili gerekçelerle, Davalı Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü kurumunca (Sinanpaşa mah. Girne ulvarı no.112 Yüreğir/ADANA ) adresinde gerçekleştirilecek olan Adana, Hatay, Kayseri, Mersin ve  Niğde illerini kapsayan,

16.07.2020 günlü 97 adet dağ keçisinin avlanmasına dair ihale işleminin;

YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA ve yargılama sonucu İPTALİNE,

Yargı giderlerinin davalı kurumun üstüne bırakılmasına,

Karar verilmesi, saygı ile vekaleten arz ve talep olunur. 13.07.2020

Davacı Güven BOĞA

VEKİLİ: Av. Ferit CÖHCE                   

Editör: TE Bilisim