ANKARA – Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu, TBMM’de bu hafta görüşülmeye başlanacak olan ve “etki ajanlığı” olarak bilinen casusluk düzenlemesini içeren kanun teklifine karşı bir açıklama yayımladı. Sendika, düzenlemenin, muhalif seslerin baskı altına alınması ve eleştirel düşüncenin cezalandırılması yolunda önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek kamuoyunu bu teklife karşı durmaya çağırdı.

"Eleştiren Herkes Tehdit Altında"

Açıklamada, devlet güvenliği veya siyasal çıkarlar aleyhine yabancı devletlerin stratejik çıkarları doğrultusunda suç işleyenlere ağır hapis cezaları getiren düzenlemenin, eleştirel düşünceyi baskı altına alarak otoriter yönetimlerin yöntemlerini çağrıştırdığı ifade edildi. “Diktatörlükle ve otokrasi ile yönetilen ülkelerde gördüğümüz bu düzenlemeyle sorgulayan ve eleştiren herkesin ‘etki ajanı’ olarak suçlanıp cezalandırılması ihtimali ortaya çıkacaktır” denildi.

"Rusya İçin AİHM'den İhlal Kararı"

Merkez Yönetim Kurulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Rusya’nın “etki ajanlığı” düzenlemesine yönelik ihlal kararı verdiğini hatırlatarak, AİHM’in bu yasayı örgütlenme, ifade özgürlüğü ve özel hayata saygı hakkını ihlal edici nitelikte bulduğunu belirtti. Benzer bir düzenlemenin Türkiye’de hayata geçirilmesinin, temel hak ve özgürlükleri tehdit edeceği vurgulandı.

SES Adana Şube Eşbaşkanı Erol Eren; 30 Kasım'da Ankara'da Bütçe Mitingi'nde Buluşuyoruz! SES Adana Şube Eşbaşkanı Erol Eren; 30 Kasım'da Ankara'da Bütçe Mitingi'nde Buluşuyoruz!

"İktidarın Çifte Standartı"

Haber-Sen, TBMM Türkiye NATO-PA Grubu'nun da katıldığı NATO Parlamenterler Asamblesi’nde, NATO'nun Gürcistan’a yönelik eleştirisini içeren bir deklarasyonun onaylandığını hatırlatarak, Türkiye’de bu yasanın gündeme getirilmesini çelişkili bulduklarını ifade etti. Sendika, “Bir yandan kendi ülkesinde baskı mekanizmalarını kurumsallaştırmak isteyen iktidar, dışarıda etki ajanlığı yasasına karşı mücadele ediyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor,” sözleriyle bu durumu eleştirdi.

"Baskı Rejimi Kurumsallaşıyor"

Sendika, bu düzenlemenin kamuoyunda itiraz edenlerin “manipülasyon yapıyor” denilerek cezalandırılmasına, TÜİK’in verilerine karşı çıkanların yargılanmasına veya barış isteyenlerin milli güvenliğe tehdit olarak görülmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. Açıklamada, “İran, Rusya gibi ülkelerde gördüğümüz bu baskı rejimi ülkemizde kurumsallaşma yoluna girmiştir” denilerek tüm toplumsal muhalefet kanallarının ve TBMM üyelerinin bu yasaya karşı ses çıkarması çağrısı yapıldı.

Haber-Sen, kamuoyuna ve milletvekillerine seslenerek bu düzenlemeye karşı direnmeleri gerektiğini belirterek, “Bu kanunun geçmemesi, ifade özgürlüğümüzün korunması adına hayati önemdedir,” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi