Pınar Selek'in yargılandığı dava, 28 Haziran Cuma saat 14:00’te İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmayı, dünyanın farklı ülkelerinden gelen akademisyen, hak savunucusu ve aktivistlerden oluşan uluslararası heyet de takip edecek.

Mısır Çarşısı davasında yargılanan ve Haziran 2022'de dördüncü kez hakkındaki beraat kararı bozulan sosyolog Pınar Selek'in davası, 28 Haziran Cuma günü görülecek.

Duruşmayı, dünyanın farklı ülkelerinden gelen akademisyen, hak savunucusu ve  aktivistlerden oluşan uluslararası heyet de takip edecek.

Davanın 29 Eylül 2023’teki bir önceki duruşmasında Pınar Selek'in Kırmızı Bülten’le istenmesine ve sanık Abdülmecit Öztürk hakkında tutuklanmasına yönelik arama kararının devamına karar verilmişti.

Duruşma öncesinde açıklama yayınlayan Hâlâ Tanığız Platformu, "Pınar Selek’in şahsında nihai beraate sahip çıkmak sorumluluğumuz" dedi. 

"İbretlik dava"

Açıklama şöyle: 

DMM, “Hakim ve Savcılara 30 Bin Lira Ek Zam” İddialarını Yanıtladı DMM, “Hakim ve Savcılara 30 Bin Lira Ek Zam” İddialarını Yanıtladı

"Adaletsizliğin çetelesini tutmak nasıl da utanç verici. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlardaki zaman aşımları; ömrünü barış mücadelesine adamış insanların öldürüldükleri günlerin anmaları, cezaevinde rehin, ülkesinden sürgün olanların yıl çeteleleri; korunan, taltif edilen katillerin, çetelerin nispet görüntüleri… Beri yanda da unutturulmaya, alıştırılmaya karşı inadına süren hukuk mücadeleleri."

"Sosyolog yazar yol arkadaşımız Pınar Selek’i 26 yıldır çevreleyen Mısır Çarşısı kumpasına karşı verilen adalet mücadelesi de bu tablonun en kritik parçalarından biri. Antimilitarist, şiddet karşıtı, feminist bir sosyoloğu, bilimsel araştırmaları ve dışlanan her kesimi kucaklayan tavizsiz duruşu için cezalandırmak isteyen bu komplo, büyük bir hukuk mücadelesi ve dayanışmayla tam dört kez bozuldu. Ancak yargılama sürecinin kendisi, ısrarla devam ettirilen hukuksuzluk en büyük psikolojik işkencelerden biri olarak sürüyor." 

"Türkiye yakın tarihinin bu ibretlik simge davasında bir kez daha Pınar Selek’in nihai beraatine sahip çıkmak üzere 28 Haziran Cuma saat 14:00’te İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacağız. Yurtdışından gelen heyetlerin destek verdiği sınırötesi ve uluslarüstü bu dayanışmaya hep birlikte katılalım."

"Pınar Selek’in şahsında nihai beraate sahip çıkmak hayat ve hakikat adına sorumluluğumuz ve umudumuz. Unutmuyoruz. Alışmıyoruz. Hep birlikte güçlüyüz ve mutlaka kazanacağız."

“Beraat talep edilecek”

Duruşma öncesinde yazılı bir açıklama yayınlayan Pınar Selek ile Dayanışma Kolektifleri, herkesi duruşmaya davet etti. Açıklama şöyle: 

"Dört kez aklanan bu Fransız-Türk sosyolog ve yazar, bir kez daha hala boş olan bir dosyaya dayanarak yargılanacak. 1998'de akademik araştırmasının bir parçası olarak görüştüğü Kürtlerin isimlerini vermeyi reddettiği için terörizmle suçlanıyor."

"Bu keyfi suçlama karşısında alarma geçen çok sayıda hukukçu, üniversite rektörü ve rektörü, yazar ve yayıncı, İnsan Hakları Birliği delegeleri, sendika liderleri ve feminist, ırkçılık karşıtı ve insan hakları savunucusu aktivistler İstanbul Mahkemesi'ne giderek beraat talebinde bulunacaklar."

"Türkiye'de derhal hapis cezasıyla tutuklanma tehdidi altında olan Pınar Selek, 28 Haziran Cuma günü Lyon Belediyesi tarafından kabul edilecek ve onu koruyan ve destekleyen bu şehrin resmi davetine cevap veren 200'den fazla kişi tarafından takip edilecek."

Editör: Haber Merkezi