Hangi kolun aşı olduğu önemli mi? Yeni bir çalışma bazı ipuçları sunuyor

Yeni bir araştırma, aşı hatırlatmalarının etkinliğini artırabilecek basit bir yöntemi ortaya koydu.

Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, hatırlatma aşısında ilk dozda kullanılan kolun aynısı kullanılması, bağışıklık sisteminin hastalık salgınına etkili bir şekilde yanıt vermesine yardımcı olabilir.

Salı günü Cell dergisinde yayımlanan araştırmada, gönüllülerin çoğunun bir kola iki doz aşı yapıldığı, geri kalanların ise dozlar arasında kol değiştirdiği klinik bir deney ayrıntılı olarak anlatıldı.

Araştırmacılar, ilk dozlarının uygulandığı kolda güçlendirici doz alanların, ikinci dozlarının uygulandığı koldan çok daha hızlı nötralize edici antikor ürettiğini buldu.

Deneye, COVID-19'a karşı Pfizer-BioNTech mRNA aşısı enjekte edilen 30 gönüllü katıldı.

NSW Üniversitesi'ndeki Garvan Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Kirby Enstitüsü öncülüğünde yürütülen araştırmaya göre, ilk aşının ardından enjeksiyon bölgesinin yakınındaki lenf düğümündeki bağışıklık hücreleri aktifleşti.

Aynı kola ikinci doz yapıldıktan sonra bağışıklık tepkisini artırmaya hazır hale geldiler.

'Temel keşif'

Çalışmanın ortak kıdemli yazarı ve Garvan'ın hassas immünoloji programının yöneticisi Profesör Tri Phan, kanıtların aşılama yaklaşımlarını geliştireceğini umuyor.

Phan, "Bu, bağışıklık sisteminin dış tehditlere daha iyi yanıt vermek için nasıl organize olduğuna dair temel bir keşiftir. Doğa bu harika sistemi geliştirdi ve biz bunu daha yeni anlamaya başlıyoruz" dedi.

Karmaşık çalışmayı ayrıntılarıyla açıklayan Phan, aşıların, antikor üreten bağışıklık hücrelerinin gelişimini ve onlara yardımcı olmak üzere hazırlanan bağışıklık hücrelerini uyardığını söyledi.

Aşıyı hatırlayan hazırlanmış hücreler, bellek B hücrelerinin virüsteki değişikliklere uyum sağlamak için ürettikleri antikorları değiştirmesine yardımcı olarak ikinci seferde daha hızlı yanıt verilmesine yardımcı oluyor.

Virüsler mutasyona uğrayabilir ama hafıza B hücreleri de mutasyona uğrayabilir.

Aşıyla Önlenebilir Hastalıkların Yayılımı Alarm Veriyor! Aşıyla Önlenebilir Hastalıkların Yayılımı Alarm Veriyor!

Phan, "Araştırmanın heyecan verici yanı, makrofaj adı verilen diğer hücrelerin, bu hafıza B hücreleriyle etkileşime girdiğini göstermiş olmamızdır" dedi.

"Hafıza B hücreleriyle konuşarak, reseptörü mutasyona uğratmaları ve daha iyi antikorlar üretmeleri için onları yönlendirmeye yardımcı olabilirler."

Aşınızı aynı kolda yaptırmanız gerekip gerekmediğine dair resmi bir kılavuz bulunmamakla birlikte Phan, bulguların bir "fayda" olduğunu gösterdiğini ve aşıların etkinliğini artırmak için umut verici bir yol sunduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi