Kamala Harris, partisinin adaylığını kabul ederken biyografisini, Donald Trump'ın tekrar Beyaz Saray'a seçilmesiyle ilgili uyarılarla harmanlayarak, Amerikalılara siyasi bölünmeyi reddetmeleri ve bunun yerine "yeni bir yol" çizmelerini söyledi.

Chicago'daki Demokrat Parti Ulusal Kongresi'ni kapatırken sahneye çıkan ve ayakta alkışlanan başkan yardımcısı, kişisel hikayesinin ve savcı olarak geçmişinin, kendisini yalnızca kendi çıkarlarını düşünen eski bir başkana karşı Amerikalıların çıkarlarını korumak için eşsiz bir şekilde nitelikli kıldığını savundu.

Harris, "Bu seçimle birlikte ulusumuz, geçmişteki acı, alaycılık ve bölücü savaşları geride bırakmak için değerli, geçici bir fırsata sahip," dedi.

"Yeni bir yol çizme şansı. Herhangi bir partinin veya hizbin üyeleri olarak değil, Amerikalılar olarak."

Jamaikalı ve Hintli göçmenlerin kızı olan Harris, büyük bir partinin başkanlık adaylığını kabul eden ilk siyahi kadın ve Güney Asya kökenli kişi oldu ve seçilirse ilk kadın başkan olacaktı. Harris, 40 dakikalık konuşmasında gerçekleştireceği tarihi ilklere açıkça değinmedi ve "Demokrat" veya "Cumhuriyetçi" kelimelerini yalnızca Trump'ın bu yılın başlarında engellemesine yardımcı olduğu ve seçilirse yasalaştırmaya söz verdiği iki partili bir sınır tasarısını tartışırken kullandı.

Onun konuşması - ve genel olarak Demokrat kongresi - sadece Başkan Joe Biden'ın yeniden seçilme teklifini sonlandırmasının ardından Harris'in yükselişiyle zaten enerji kazanan partizanlara değil, geniş bir Amerikalı kesimine hitap etmeyi amaçlıyordu. Sadece birkaç hafta önce Beyaz Saray için her iki seçeneklerinden de, özellikle Trump'tan hoşnutsuz olanlardan, birkaç örtülü seçmen kesimine birkaç dolaylı çağrıda bulundu; bu, 45. başkanla bağlarını koparan ancak 46. başkan Biden'ın politikalarını ve yaklaşımını benimseyen birkaç kişinin ortaya çıkmasıyla vurgulandı.

Geleneksel balon bırakma etkinliğine büyük bir karma ve karışık ırklı aile katıldı. Daha önce, iki büyük yeğeni, Sanskritçe'de lotus anlamına gelen isminin nasıl telaffuz edileceğini insanlara öğretmek için dolu United Center'a öncülük etmişti.

Harris, "Amerika, beni son haftalarda buraya getiren yol şüphesiz beklenmedik bir yoldu," dedi. "Ama ben beklenmedik yolculuklara yabancı değilim."

Harris kendini yeniden tanıtıyor

Ebeveynlerinin boşanmasının ardından San Francisco'nun Doğu Körfezi'ndeki küçük bir dairede çoğunlukla annesi tarafından büyütülen Harris, "sevgiyle aile" olan arkadaşları ve bakıcıları tarafından da yetiştirildiğini anlattı. Ayrıca, liseden en yakın arkadaşı olan Wanda'nın üvey babası tarafından istismara uğradığını ve Harris'in ailesiyle yaşamaya başladığını itiraf etmesiyle siyasi köken hikayesinin önemli bir bölümünü ayrıntılı olarak anlattı.

"Savcı olmamın sebeplerinden biri de bu. Wanda gibi insanları korumak," dedi Harris.

Savcı, eyalet başsavcısı, senatör ve şimdi başkan yardımcısı olarak yaptığı çalışmaları anlatan Harris, "Tüm kariyerim boyunca sadece bir müvekkilim oldu: halk." dedi. Bu arada, Trump'ın sadece "sahip olduğu tek müvekkilin: kendisinin" çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini söyledi.

Sahneye çıktığında, beyaz giyen kadın delegelerden ve Demokrat destekçilerden oluşan bir deniz gördü. Beyaz, Amerikan kadınlarının 1920'de oy kullanma hakkını elde etmesiyle sonuçlanan hareketin simgesiydi.

Harris, eşi Doug Emhoff'a sahnede "Dougie" diye seslendiği ve konuşmasının başında tribünlerden kendisine öpücük gönderen eşiyle evliliğinin 10. yıldönümünde konuşmasını yaptı.

O ve diğer konuşmacılar doğrudan Cumhuriyetçilere seslendi

Harris, Trump'ı desteklemeyen Cumhuriyetçilere parti etiketlerini bir kenara bırakıp, 2020 seçimlerinde Biden'a karşı kaybettiğini ve 6 Ocak 2021'deki Kongre ayaklanmasına ilham verdiğini reddeden Trump yerine kendisini desteklemeleri çağrısında bulundu.

"Bu gece izleyen çeşitli siyasi görüşlere sahip insanlar olduğunu biliyorum ve bilmenizi istiyorum ki tüm Amerikalılar için bir başkan olmaya söz veriyorum," dedi Harris. "Tüm Amerikalılar için bir başkan olmaya söz veriyorum, Amerika'nın anayasal ilkelerini, temel ilkelerini, hukukun üstünlüğünden adil seçimlere ve iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesine kutsal tutuyorum."

Kongre, Illinois'li eski Temsilci Adam Kinzinger'a önemli bir konuşma yeri verdi. Trump'ın Cumhuriyetçi eleştirmeni olan Kinzinger şunları söyledi: "Hangi politikalarda anlaşamasak da, bu temel ilke meseleleriyle karşılaştırıldığında sönük kalıyor. Terbiye. Bu ülkeye sadakat. Cumhuriyetçi arkadaşlarıma: Eğer hala bu ilkelere bağlılık yemini ediyorsanız, sanırım siz de buraya aitsiniz."

Harris, Trump'ın Kongre'de kolluk kuvvetlerine saldıranları serbest bırakma, siyasi muhalifleri hapse atma ve orduyu Amerikan vatandaşlarına karşı kullanma konusundaki "açık niyetine" birkaç kez atıfta bulunarak savcısının geçmişine atıfta bulundu.

"Ona tekrar iktidar verirsek ne yapmayı düşündüğünü bir düşünün" diye ekledi.

Harris'in konuşmasının ardından Fox News'e bağlanan Trump, konuşmaya, "Neden şikayet ettiği şeyleri yapmadı?" diye sorarak yanıt verdi.

"Çok fazla şikayet vardı. Çin'den bahsetmedi. Fracking'den bahsetmedi. Suçtan bahsetmedi," diye devam etti Trump ve ekledi, "Bunun dışında hoş görünümlü bir odaydı."

Harris, ittifakları ve kürtaj erişimini savunma sözü verdi

Başkan adayı olduğundan beri ulusal güvenlik konusunda en derinlemesine açıklamalarını yapan Harris, ABD'nin NATO müttefikleriyle ilişkilerini güçlendirme sözü verdi ve ülkenin Ukrayna'yı Rusya ile savaşında desteklemeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Trump ve başkan yardımcısı JD Vance, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği defalarca sorguladı.

"Amerika'nın güvenliği ve ideallerini savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim, çünkü demokrasi ile tiranlık arasındaki kalıcı mücadelede nerede durduğumu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin nereye ait olduğunu biliyorum" dedi.

Başkan Yardımcısı ayrıca, bölgenin geri kalanını istikrara kavuşturacak şekilde İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın sona erdirilmesi için çalışacağına söz verirken, ABD güçlerini İran ve diğer düşmanların saldırılarından korumaktan da çekinmeyeceğini söyledi.

Hamas'ın 7 Ekim saldırısından sonra "İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman savunacağına" söz verirken ve rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes anlaşmasının uygulanması için baskı yaparken, Filistinli sivillerin de içinde bulunduğu zor durumu vurguladı. Arenadaki Filistin yanlısı protestocular ve "taahhütsüz" hareketin üyeleri, Filistinli bir Amerikalıyı sahneye davet etmedikleri için kongre organizatörlerini sert bir şekilde eleştirdi.

Harris, "Son 10 ayda Gazze'de yaşananlar yıkıcı, çok sayıda masum hayat kaybedildi," dedi. "Çaresiz, aç insanlar tekrar tekrar güvenliğe kaçıyor. Acının boyutu yürek parçalayıcı."

Yüksek Mahkeme'nin Roe v. Wade kararını bozmasının ardından ülke çapında kürtaja erişimi yeniden sağlama sözü veren Harris, iki düzine eyalette kürtaj yasaklarını mümkün kılan ve daha da ileri gitmeye çalışan Trump ve Cumhuriyetçileri sert bir dille eleştirdi.

"Akıllarını kaçırmışlar" diye haykırdı Harris.

Ukrayna: Rusya'nın Poltava'da Bir Eğitim Kurumuna Düzenlediği Saldırıda 41 Kişi Hayatını Kaybetti Ukrayna: Rusya'nın Poltava'da Bir Eğitim Kurumuna Düzenlediği Saldırıda 41 Kişi Hayatını Kaybetti

Harris, Demokrat Parti'nin zirvesinde Biden'ın yerini aldığından bu yana geçen ayda politika ayrıntılarından kaçındığı için incelemeye tabi tutuldu. Oy kullanma haklarını genişletmekten konut maliyetlerini düşürmeye, orta sınıf vergi kesintilerini geçirmeye ve sınır güvenliğini güçlendirmeye kadar bir dizi önemli politika alanında geniş vaatlerde bulundu.

Harris ayrıca, San Francisco bölge savcısı ve Kaliforniya başsavcısı olarak geçirdiği zaman da dahil olmak üzere kolluk kuvvetleri geçmişini vurguladı. Daha sonra ABD Senatosu'na seçildi ve 2020'de Demokrat başkan adaylığını aradı.

O yıl, tek bir ön seçim oyu bile kullanılmadan kampanyası çöktü, ancak Biden onu başkan yardımcısı olarak seçti ve ulusal sahneye fırladı.

Harris başlangıçta başkan yardımcısı olarak yerini bulmakta zorlansa da, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe v. Wade kararını bozmasının ardından yönetimin kürtaj hakları konusunda önde gelen savunucusu olduğunda ünü arttı . Demokratlar, son ara seçimlerdeki kayıplarını durdurma kararına karşı öfkeyi dizginlediler.

Biden Haziran ayında Trump ile olan münazarada tökezlediğinde, Harris yarıştan çekilmeye karar verene kadar onu savundu . Onun desteğiyle, Demokrat Parti'yi hızla kendi adaylığı arkasında birleştirdi ve Trump'ın kazanma yolunda olduğu görünen başkanlık yarışını yeniden başlattı .

Harris, konuşmasının ardından destekçilerine seslenirken, kendinden emin bir tavır takındı ancak onları, geride kalmış gibi davranarak kampanyalarını sürdürmeleri konusunda cesaretlendirdi.

"Bu gece partinizi yapın, önümüzdeki 75 gün boyunca yapmamız gereken çok iş var," dedi. "Bunu kazanacağız."

Editör: Haber Merkezi