Yardım kamyonları Suriye'nin kuzeybatısına yiyecek ulaştırıyor

BM Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA ), Türkiye'den kuzeybatıya doğru yürütülen sınır ötesi operasyonların herhangi bir engel olmaksızın ilerlediğini bildirdi .

Salı günü, BM Dünya Gıda Programı'ndan ( WFP ) gelen 500 tonluk gıdayı (175 bin kişiye yetecek) taşıyan 21 tır, Bab el-Hava sınır kapısından İdlib'e geçti.   

2024 Yılına Damga Vuran Büyük Savaşlar, Çatışmalar, Bunların İlerleyişi ve Geniş Kapsamlı Etkileri 2024 Yılına Damga Vuran Büyük Savaşlar, Çatışmalar, Bunların İlerleyişi ve Geniş Kapsamlı Etkileri

Kuzeydoğuda kolera kampanyası

Suriye'nin kuzeydoğusunda ise Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun ( UNICEF ) desteğiyle Haseke'deki Hol Kampı'nda kolera aşılaması çalışmaları devam ediyor .

Geliştirme, cumartesi günü başlayan 10 günlük bir kampanyanın parçası.  

Öte yandan güneyde BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ( UNHCR ), Suriye Arap Kızılayı ile işbirliği yaparak ihtiyaç sahibi yerinden edilmiş ailelere temel gıda dışı yardım malzemeleri sağlamak için çalışıyor.

Çocuk koruma hizmetleri

OCHA, Halep'te çocuk koruma hizmetlerinin yeniden başladığını, kentsel ve kırsal alanlarda 26 sabit merkez ve 12 mobil ekibin faaliyete geçtiğini belirtti.

Öte yandan DSÖ, son iki hafta içerisinde Halep Üniversitesi Hastanesi ve El Razi Hastanesi'ne 2,5 ton acil yardım kiti, IV sıvı ve tıbbi malzeme ulaştırdı.

BM Kalkınma Programı (  ) da Zahi Azraq Hastanesi'ne 6 bin litre yakıt ulaştırdı.

Arz sıkıntısı, mali sorunlar

Ancak OCHA, ülke genelinde arz sıkıntısı, finansal likidite sorunları ve güvensizliğin insani müdahale için temel kısıtlamalar olmaya devam ettiğini belirtti.

Kurum, "Ortaklar, ülke genelinde hamile ve emziren kadınlara yönelik besin kaynaklarının tükenmekte olduğu ve sevk edilen birçok vakanın tedavi edilmediği konusunda uyarıda bulundu" dedi.

Ayrıca Hama'daki 7 sağlık ocağının insülin stokları çalındı, Humus'taki 18 sağlık ocağı ise hasar, yağma ve personel yetersizliği nedeniyle aşılama hizmeti veremedi.  

Tedarikçiler ve saha ortakları ayrıca çekilebilecek nakit miktarında sınırlamalar olduğunu ve bunun da faaliyet gösterme yeteneklerini etkilediğini bildiriyorlar.

OCHA, bazı satıcıların sokağa çıkma yasakları, şiddet olayları, soygun ve diğer güvenlik sorunları nedeniyle düşük stok seviyeleriyle karşılaştığını söyledi.

Eve dönüş

Öte yandan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR, son üç haftada Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelerden 58 bini aşkın kişinin Suriye'ye geri döndüğünü bildirdi.

Yılbaşından bu yana yaklaşık 419 bin 200 Suriyeli mültecinin memleketlerine geri döndüğü tahmin ediliyor.

Bu sayının yüzde 25'i Rakka'ya, ardından Halep ve Dera'ya döndü.

Editör: Haber Merkezi