İHD Adana Şubesi 18. Olağan genel kurulunu hakikat ve adalet mücadelesinden hiç taviz vermeyen tüm cumartesi annelerine ve insanlarına atfediyoruz. Buradan bir kez daha tüm cumartesi anneleri ve insanları için ifade ediyoruz: “son kayıp bulunana son fail yargılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir.”
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi 18. Olağan Genel Kurulu Yaşar Kemal Kültür Merkezinde Yapıldı.
İHD Adana Şubesinin, Cumartesi Annelerine atfettiği 18.Olağan Genel Kuruluna birçok siyasi parti, dernek, sendika ve kurum temsilcisinin yanı sıra CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da katıldı.
İHD Adana Şubesi 18. Olağan Genel Kurulunu yönetmek üzere Yasemin Dora Şeker, Serhat Ökmen, İlhan Öngör, Yakup Ataş, Ender Aydemir, Tugay Bek, Derya Çiçek Nar ve Ayfer Güneşer imzasıyla verilen önergede Divan Kurulu Başkanlığına Metin Çelik, Divan Kurulu Üyeliklerine Gülistan Özbey ve Nevin Berktaş getirildi.
İnsan Hakları Mücadelesinde yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşunun ardından konuklar tanıtıldı.
Genel Kurulun ilk konuşmasın İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş yaptı daha sonrasında Tülay Hatimoğulları, CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, KHK Platformları adına Münir Korkmaz, İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir birer konuşma gerçekleştirdi.
İHD Adana Şubesi Bünyesinde Kongre Komisyonu Yasemin Dora Şeker, İlhan Öngör, Derya Çiçek Nar ve Tugay Bek tarafından oluşmuş olup kurumlarla yapılan görüşmeler bir rapor haline getirilerek Av. Yasemin Dora Şeker tarafından sunuldu.
İHD Adana Şube Başkanı Av. Yakup Ataş tarafından yapılan konuşma şu şekilde;
Mevanen heja, re havalen bı kıymet u dayiken bı rumet ez we hemiyan lı ser nave komaleya mafen mırovan bı rezdari sılav dikim. Hun hemu bı xer hatın ser seran ser çawan hatın.
Değerli dostlar, değerli mücadele arkadaşlarımız, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin değerli temsilcileri, 18.Olağan Genel Kurulumuza hepiniz hoş geldiniz. Şeref verdiniz. Sizleri İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Yönetim Kurulu adına saygıyla sevgiyle selamlıyorum.
Değerli dostlar 2 yılı aşkın bir süredir devraldığımız bu onurlu bayrağı elimizden geldiğince daha ileriye taşımak için gücümüz yettiğince mücadele ettik. Elbette bu süreçte eksikliklerimiz oldu. Bu eksikliklerimize yönelik yapılan yapıcı eleştirileri de dikkate aldığımızı ve alacağımızı da özellikle belirtmek isterim.
Değerli dostlar İnsan Hakları Derneği bir okuldur. Bizler bu okulda çok şey öğreniyoruz. Her birimizin birbirine kattığı pek çok değerler var. Ben de mücadele arkadaşlarınızdan biri olarak İHD’den, sizlerden çok güzel şeyler öğrendim. Bu sebeple bunun için de her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
İnsan hakları derneği Türkiye’nin ilk insan hakları örgütü olarak, Türkiye’nin örgütlü olduğu tüm bölgelerinde insan hakları ve demokrasi mücadelesinde emek ve demokrasi güçleri ile birlikte en ön safta bedeller ödeyerek bu mücadeleyi yürütmüştür. Bundan sonrada bu mücadelenin neferi olmaya devam edecektir.
Kurulduğu tarihten bu güne baskıcı ve otoriter yönetim anlayışı ve uygulamalarına, her türlü hak ihlallerine karşı, gören, duyan, susmayan derneğimiz bugün de ısrarla, inatla ve kararlılıkla insan hakları, eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelesini sürdürmektedir.
Derneğimiz yönetici ve üyeleri, bir yandan insan hak ve özgürlüklerini savunurken, bu uğurda mücadele yürütürken diğer yandan otorite ve devletin baskılarına maruz kalmış, iktidarların hedefi haline gelmiş, yıllar içinde 23 üye ve yöneticimiz faili meçhul cinayetler sonucu yaşamını yitirmiş, yüzlerce üyemiz yaralanmıştır. Yine geçmişten günümüze birçok yönetici ve üyemiz insan hakları savunuculuğu faaliyetleri nedeniyle hukuksuzca gözaltına alınmış, tutuklanmış, yargılanmış ve hapis cezalarına mahkum edilmiştir. Ancak her türlü baskı ve engellemeye rağmen İHD üye ve yöneticileri; evrensel insan hakları değerlerine ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerine bağlı kalarak her türlü insan hakları ihlallerine karşı ses çıkarmışlar ve mağdurun sesi olmuşlardır.
Değerli dostlar, insan hakları mücadelesi uzun soluklu bir mücadeledir. Ve bu mücadele birlikte yürütüldüğünde başarıya ulaşılır. Bizler hep birlikte mücadele ederek bu ülkeye demokrasiyi, adaleti, eşitliği getirebilecek güçteyiz. Bu sebepledir bugün burada bizlerle birlikte olmanızı, dayanışma göstermenizi önemsiyor ve değerli buluyoruz.
37 yıl önce 12 Eylül 1980 faşist cunta darbesinden sonra yaşanan zulme karşı, mağdurlarla dayanışma, insan hakları farkındalığı yaratma, sessizlerin sesi olma gayesiyle kurulan insan hakları derneği 37 yıllık süreçte her kim olursa olsun ötekilerin, ezilenlerin ve mağdurların sesi olma çabası ve gayretinden asla taviz vermemiştir. Bu nedenle bu ruhu, bu inancı bizlere bırakan, mücadelelerini devraldığımız tüm değerlerimizi saygıyla sevgiyle anıyorum.
Bugün de zulmü, savaşı, çatışmayı, siyasetin ve iktidarlaşmanın aracı olarak görenlere karşı, toplumsal vicdanın temsilcisi tüm dost kurumlarımızla beraber direnmeye, adalet, özgürlük, barış demeye, insan haklarını savunmaya devam ediyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz.
Değerli dostlar, bu coğrafyada yıllardan beri güvenlik görevlileri tarafından işlenen suçlarda uygulanan cezasızlık politikası da toplum nezdinde adalete ve hukuk sistemine olan güveni yok etmektedir. Coğrafyamızda uzun yıllardır uygulanan cezasızlık politikasıyla failler adeta ödüllendirilmekte ve cesaretlendirilmektedir. Nitekim 1995 yılından beri Galatasaray Meydanı’nı hafıza ve adalet mekanı haline getiren, yıllardır kayıplarının akıbetini hiç yılmadan soran ve sormaya da devam eden cumartesi insanları ve annelerinin her cumartesi ‘kayıplar bulunsun failleri yargılansın’ şiarıyla yaptıkları eylem ve etkinliklerinin yasaklanması, cumartesi insanlarının ve annelerinin darp edilerek gözaltına alınması ve haklarında davalar açılması mevcut siyasal iktidarın da süregelen bu cezasızlık politikalarında ısrarcı olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Bu nedenle İHD Adana Şubesi 18. Olağan genel kurulunu hakikat ve adalet mücadelesinden hiç taviz vermeyen tüm cumartesi annelerine ve insanlarına atfediyoruz. Buradan bir kez daha tüm cumartesi anneleri ve insanları için ifade ediyoruz: “son kayıp bulunana son fail yargılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Galatasaray Meydanı Cumartesi Annelerinindir.”
Şubemiz 17. Olağan genel kurulunda seçilmemiz üzerine göreve başladığımız günden bu yana, insan hakları mücadelesini bir nebze de olsa ileriye taşıyabilmek adına hak ihlallerine karşı gerek raporlama ve kamuoyu oluşturma gerekse de toplumsal muhalefetin bir parçası olarak alanlarda, meydanlarda mücadele etme gayret ve çabası içerisinde olduk. Bu süreçte 2021-2023 yılları arasında şube yönetiminde büyük bir özveri ile çalışan tüm yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma, yine omuz omuza yol yürüdüğümüz üyelerimize, emek ve demokrasi güçlerine, siyasi parti ve sivil toplum örgütü üye ve temsilcilerine, tüm dost kişi ve kurumlara destek ve dayanışmalarından dolayı teşekkür ederiz.
17 Temmuz 1986’dan bugüne iyi ki İHD var!
İyi ki İHD dostları var!
Av. Yasemin Dora Şeker tarafından okunan İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi 18.Olağan Genel Kurulu Kongre Hazırlık Komisyonu Raporu
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ ADANA ŞUBESİ 18.OLAĞAN GENEL KURULUNA
Sevgili üyelerimiz ve katılımcı misafirler;
İHD Adana Şubemizin 18.Olağan Genel Kurulu’na hazırlık yapılırken Yönetim Kurulumuz tarafından yıllar önce İHD Genel Merkez MYK kararı gereğince kurulması gereken Kongre Hazırlık Komisyonunda çalışmak üzere görev verildi.
Komisyonda geçmiş yıllarda ve halen Genel Merkez ve Adana Şubemizin yönetim kadrolarında çalışmış ve yönetim organlarına aday olmayan üyelerimizden oluşması gerektiği için bu şartları taşıyan;
- Ayfer Güneşer (Geçmiş yıllar İHD Adana Şube yöneticisi ve Genel Merkez GYK üyesi )
- İlhan Öngör (Eski İHD Adana Şube başkanı ve halen İHD Genel Merkez MYK üyesi)
- Tugay Bek(Eski İHD Akdeniz Bölge Temsilcisi ve MYK üyesi )
- Derya Çiçek Nar (Eski Adana Şube yöneticisi)
- Yasemin Dora Şeker (Önceki dönem Genel Merkez MYK Üyesi ve Akdeniz Bölge Temsilcisi halen Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi)
İsimli arkadaşlarımızdan komisyon oluşturulmuştur.
Komisyon İlk Toplantısını 01.06.2023 tarihinde yaparak aşağıdaki kararlar alınmıştır;
1-Genel üye toplantısı yapılmasına, toplantının 10 Haziran 2023 tarihinde dernek binasında yapılmasına ve buna dair mesaj sisteminden iki tane mesaj gönderilmesine,
2-Salon hazırlıklarında Yönetim Kurulu ile birlikte çalışılmasına ve salon pankart ve dövizlerinin belirlenmesine, davetiyenin basılmasına,
3-Demokrasi ve insan hakları mücadelesinde yer alan STK, DKÖ, Siyasi partiler, meslek odaları ve sendikaların ziyaret edilerek İHD’nin çalışmaları hakkında görüş alışverişi ve davet amacıyla ziyaret edilmesine,
4-Adaylıklara başvuru formlarının alınarak divana sunulmasına,
5-Yönetim organına aday olan üyelerle İHD çalışmaları hakkında ve İHD ilkeleri üzerine görüş alışverişinde bulunmaya karar verildi.
6- 18.Olağan Genel Kurulunun “Cumartesi Anneleri/İnsanları onurumuzdur” temasıyla yapılması gerektiğine, her hafta cumartesi günleri Galatasaray Meydanında Hakikat ve Adalet arayışında bulunduklarına dair farkındalık yaratmak için davetiyenin de bu şekilde hazırlanmasına Yaşar Kemal Kültür Merkezi yanındaki Barış anıtı önünde Cumartesi Anneleri/İnsanları’yla eş zamanlı olarak dayanışma basın açıklaması ve oturma yapılmasına ardından kongreye geçilmesine dair üyelere karar önerisi sunmaya karar verildi.
10 Haziran 2023 tarihinde genel üye toplantısı yapıldı. Toplantıda MYK üyesi İlhan Öngör ve Onur kurulu üyesi Yasemin Dora Şeker tarafından İHD Genel Merkezindeki ve TİHV ile ortak çalışmalar hakkında kısa bilgilendirme yapıldıktan sonra katılım sağlayan üyeler özetle; insan hakları ortamı ve Türkiye’nin güncel süreci ile ilgili genel değerlendirmeler ve görüşler paylaşarak, genel seçimleri muhalefetin kaybetmesiyle giderek hak ihlallerinin artması beklentisi oluştuğunu bu nedenle yeni süreçte İHD’nin artan önemine dikkat çekilerek güçlü bir yönetim kadrosu seçilmesi gerektiğini, İHD’nin çalışmalarında bürokrasinin geliştiğini ve başvuru alınmadan soruna müdahil olunmadığını, sokak eylemlerine katılım sağlanmadığını özellikle çevre ve ekoloji alanında, emek- çalışma hayatı ve iş cinayetleri alanında, sığınmacılar/mülteci hakları alanında, çalışmaların eksik hissedildiğini veya çalışmaların yeterince üyelerle paylaşılmadığını, bunun da İHD’nin bürokratik çalıştığı izlenimi verdiğini, katılımcılığın gelişmesi gerektiğini, çalışma alanlarına ve çeşitli hak kategorilerinde çalışan komisyonlara uygun mesleklerden mesaisini ayırabilecek hak savunucularının yönetici olarak seçilmesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Komisyon, sonraki günlerde 33 tane STK, DKÖ, siyasi parti, platform ve aktivist gruplarından çok sayıda meslek kuruluşlarının yer aldığı Konfederasyonlardan, randevular alınarak yüz yüze ziyaretler gerçekleştirildi. 3 dernek ile randevu verme imkanları olmadığı için davetiye gönderilmek ve telefonla görüşüldü. Bu görüşmelerde özetle;
- İnsan Hakları hareketi için İHD’nin vazgeçilmez olduğu,
- Ortadoğu İnsan Hakları Hareketine de öncülük yapabilecek nitelikte olduğu, İHD’nin Bölgesel bir mekanizma kurabilmesi gerektiği,
- İHD ile ilişkilerin daha sıkı olması gerektiği, komisyonlarda çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği,
- LGBTİ+ aktivistlerinin hakları alanında çalışmalar yapması gerektiği,
- Çevre ve ekoloji hakkı problemlerine ağırlık verilmesi, çalışmalarında özellikle çevre ve ekoloji, emek ve iş cinayetleri alanında komisyonlarının daha etkin çalışmalar yapması gerektiği
- Kolektif haklar alanında bölgesel ve uluslararası ve özellikle de BM mekanizmalarını İHD’nin zorlaması gerektiği,
- İnsan hakları hareketinin gündem yaratması gerektiği
- Hak mücadelesi veren, boyun eğmeyen, dayanışma içinde, geçmişin kırgınlıklarını çözmüş bütün üyelerini kucaklayan derneğin ilkeleriyle bağdaşmayan davranışları sergileyenlerin derneğe zarar verdiği dikkate alınarak engellenmesi gerektiği,
- KHK ile ihraç edilenlere Adana İHD‘nin kendi bünyesinde komisyon kurulmasına ve Genel Merkezde KHK İhraçlar komisyonu çalışmalarına kolaylık ve çalışma ortamı sağlamasının çok olumlu olduğu KHK platformu ile İHD arasında sıkı bir bağ oluştuğu,
- Ermeni ve Çerkez Soykırımı ile ilgili hassasiyet gösterildiği bunun da çok olumlu karşılandığı,
- Ekoloji platformu ve Kadın platformuna daha fazla destek vermesi gerektiği, komisyon kurulması ve üyelerin desteği için yönetimin üyelere özel çağrılar yapması gerektiği,
- Üye yapısını ve komisyonlarını güçlendirmesi ve kapasitesini geliştirme çalışmaları yapması gerektiği,
- Çeşitli eğitimlerin ve akademik çalışmaların çok olumlu olduğu,
- Üniversiteler ile iletişimin sıklaştırılarak öğrenci gençliği ile akademisyenlerin İHD ile ortak çalışmasına önem verilmesi gerektiği,
- İklim değişimi, plastik atıklar, içme suyu, suya erişim hakkı, barış hakkı gibi 3.kuşak hakları kolektif haklar ile ilgili sorunlar ve hayatımıza etkileri üzerine bilgi paylaşımlarının üyelere yapılması gerektiği,
- Kısır döngüden kurtularak değişime açık olması gerektiği,
- Adayların İHD ilkelerine riayet ederek, zamanını ayırabilecek, hak mücadelelerinde yer almış, belgeleme raporlama eğitimlerinden geçmiş, temel evrensel değerlere inanarak kolektif çalışmayı önemseyerek, demokratik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanarak çalışması gerektiği,
- İHD bünyesinde deprem ve benzeri afetler için hazırlıklı komisyon oluşturulması gerektiği,
- Hak ihlaline uğramış mağdur edilmiş herkese amasız fakatsız destek verilmesi gerektiği,
- İHD’nin üyeleriyle daha sıkı bir iletişim içinde olması ve aktifleştirmesi gerektiği,
- İHD bünyesinde İSİG Meclisi, yaşlı hakları komisyonlarının kurulması gerektiği,
- İHD’ye mesafeli olan çevreleri İHD’de çalışma süreçlerine, eğitimlerine çağırarak iletişimin sıklaştırılması gerektiği,
- Sosyal medya ile sınırlı etkinliklerin yetersiz olduğu, çalışmaların aktif katılım ile yapılması gerektiği,
- Halk ve üyeler ile iletişim içinde taziye, hastalık düğün ve sair günlerinde destek olunarak iletişimin güçlü olması gerektiği,
- Üniversiteler ve işçi kadınlara ulaşarak toplantılar/seminerler verilmesi gerektiği,
- İHD’nin yeni bir inşa ve örgütlenme modeli geliştirmesi için genel merkez düzeyinde çalışmalar yapılması gerektiği,
- Kolaylaştırıcı olmak amacıyla kurulan Komisyonun adaylarla görüşme yapacağına dair karar verilmiş ise de bunun aday belirleme, liste oluşturma çalışması gibi bir izlenim yaratacağı ve bunun kongre öncesinde yapılması halinde antidemokratik olacağı,
- İHD’nin tüm hak başlıklarında yaşanan ihlallere ve sorunlara yetişmesinin mümkün olmadığı ve beklentilerin çok yüksek olması halinde yöneticileri yıpratan bir süreç yaşanabileceği,
- İHD’nin daha fazla gençleşmesi, halk arasında örgütlenme ve farkındalık çalışmaları yapması gerektiği,
- STK’lar, sendikalar siyasi partiler ve odalardan üyelerin insan hakları alanlarındaki araştırma ve tespit çalışmalarına insan hakları bakışıyla İHD’nin destek olması gerektiği,
- Faaliyet raporlarının detaylı yazılması ve incelemeye açık olması gerektiği, Web sayfası açılması ve çalışmaların raporların bu sayfadan paylaşılması gerektiği
- İHD’nin tüm zorluklara ve engellemelere rağmen her zaman sahada ve sokakta eylem ve etkinliklerde yer aldığı, saha çalışmalarında görünür olduğu,
- Yerelde demokrasi ve hak mücadelesi verenlerin İHD’yi ortaklaşılan dernek olarak gördüğü hatta kiminin çatı olarak kabul ettiği yönünde belirlemeler ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Bu tartışmalar sonucunda genel kurula 6 ayda bir genel üye toplantısı yapılması için komisyon tarafından önerge verilmesine, daha önce de yapılmakta olan denetimlerin 3 ayda bir yapılarak raporlarının panoya asılmasına üyelerin bilgisine sunmaya devam edilmesine, Kongrenin Cumartesi Annelerine /İnsanlarına atfedilmesine ve kongre öncesi Barış Anıtı önünde İstanbul‘daki Cumartesi Anneleriyle eş zamanlı basın açıklaması ve oturma yapılmasına dair önerinin kabulüne, gerekli hazırlıkların mevcut yönetim organı ve kongre hazırlık komisyonu tarafından yapılmasına karar verildi.
Kongreye davet için kurumsal ziyaretler yapılırken 21 Haziran 2023 tarihinde komisyonumuz 2.kez toplantı yapmıştır. Komisyon bu toplantıda süren hazırlıkları değerlendirmiş ve aday görüşmelerine dair aday listesi yapılacağı izlenimi olacağı ve antidemokratik olacağı yönündeki eleştirileri dikkate alarak adaylarla görüşmeme kararı verilmiş, bu nedenle yazılı başvuru yapanlara mesaj ile başvuru formlarını geri almaları ve divan kuruluna verilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Sonuç olarak; yapılan ziyaretler ve görüşmelerde bu rapora yansıyan tespitler, değerlendirmeler ve öneriler önemli bulunmuş raporun seçilecek yönetime çalışma önerileri olarak divana sunulmasına karar verilmiştir. 24.06.2023
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi 18.Olağan Genel Kurulu Sonucu
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesinin 18. Olağan Genel Kurulu 24 Haziran 2023 tarihinde Yaşar kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Genel Kurulda 134 kişinin oy kullandığı fakat 132 imza bulunduğunun tesbit edilmesinin ardından iki oy pusulası imha edildi ve sayım yapıldı.
Yapılan sayım sonucunda;
YÖNETİM KURULU ASIL
1-AZİZ SARI
2-BELGİN IŞIK
3-ENDER AYDEMİR
4-HASAN KARABULUT
5-HAŞİM ÇAĞRI
6-HAVİN ÖLMEZ
7-YAKUP ATAŞ
YÖNETİM KURULU YEDEK
1-ARMAĞAN TOKGÖZ
2-BARAN ÖNER
3-EVİN ÖZBAY
4-OSMAN FİLİZTEK
5- ŞIHO SAĞIR
6- TEBERDAR ELİK
7- ZEHRA ÖZKAN
DENETLEME KURULU ASIL
1-MEVLÜDİ KENAN KAYA
2-NEJAT OKAY
3-ÜMİT BÜYÜKDAĞ
DENETLEME KURULU YEDEK
1-DERYA ÇİÇEK NAR
2-EMİN YEŞİLDAĞ
3-GÖKHAN VURGEÇ
GENEL MERKEZ DELEGASYON
1-ALİ AKINCI
2-ABDULHAMİT ÇELİK
3-AYFER GÜNEŞER
4-AZİZ SARI
5-BELGİN IŞIK
6-CELAL YILDIRIM
7-CAHİT ATAK
8-ÇETİN EYE
9-DURHAN KIZILAY
10-DERYA ÇİÇEK NAR
11-EMİN YEŞİLDAĞ
12-ENDER AYDEMİR
13-EMİNE SONCU
14-FEVZİ YAŞAR
15-FUNDA BUYRUK
16-GÖKHAN VURGEÇ
17-GÜVEN BOĞA
18-HAVİN ÖLMEZ
19-HASAN KOCAMAN
20-İLYAS KARA
21-LEYLA KARAKAŞ
22-MİRZE MEHMET KÖKLİ
23-MÜNİR KORKMAZ
24-METİN ÇELİK
25-MEHMET KESER
26-MEHMET KARAKIŞ
27-MUSTAFA ÇİNKILIÇ
28-M.SAİT EREN
29-MEHMET KIZILKAYA
30-NEJAT OKAY
31-NEVİN BERKTAŞ
32-NUMAN HASANOĞLU
33-OSMAN FİLİZTEK
34-PINAR BOZAN
35-SABAHAT MUTLUAY
36- SENAYİ GEDİK
37- SERHAT ÖKMEN
38- SELMAN SERTTEPE
39- ŞAHİN SARI
40- ŞEYHMUS TAYFUR
41- ŞAHİN KILIÇ
42- TAYLAN ÇELİK
43- TUGAY BEK
44- YASEMİN DORA ŞEKER
45- YASİN AYTAÇ
46- ZELAL DEMİRAY