İnsan Hakları

İHD Adana Şubesi'nden Mahpusların Tahliyelerini Engelleyen Uygulamaya Tepki

Abone Ol

Adana – İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, mahpusların tahliyelerini engelleyen İdare ve Gözlem Kurulları’nın iptal edilmesi çağrısını yaptı. Açıklama, İHD Adana Şube Hapishane Komisyonu adına Avukat Serhat Ökmen tarafından gerçekleştirildi.

Özdemir, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 89. maddesinde yapılan değişikliğin ardından, 29 Aralık 2020 tarihinde yürürlüğe giren "Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik" ile oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları’nın, mahpusların haklarını ihlal ettiğini vurguladı.

Mahpusların Hakları ve Yönetmelik

Yönetmelik ile birlikte, mahpusların 6 aylık periyotlarla iyi halli olup olmadıklarının değerlendirildiğini ifade eden Özdemir, bu sürecin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtti. Özdemir, "Kurulda hapishane savcısı dışında hukukçu kimsenin bulunmaması, mahpusların tahliye edilip edilmeyeceğine karar veren ve paralel bir mahkeme gibi hareket eden bu kurulların yapısı ve kararları hukuki değildir," dedi.

İtiraz Süreçlerindeki Zorluklar

İHD Adana Şubesi, idare ve gözlem kurulu kararlarıyla tahliyeleri engellenen mahpusların, avukatları ve aileleri tarafından yoğun başvurular yapıldığını açıkladı. Özdemir, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün veri açıklamadığı için kaç mahpusun tahliyesinin engellendiğine dair net bilgiye ulaşamadıklarını, ancak 2021 yılından bu yana en az 501 mahpusun tahliyesinin engellendiğini belirtti. Özdemir, "Bu mahpuslardan 54'ü, 30 yılını tamamlamış ve koşullu salıverilmeye hak kazanmış durumdadır," dedi.

Ağır Hasta Mahpuslar

Tahliyesi engellenen mahpuslar arasında 105 hasta mahpusun bulunduğu ve bunlardan 42’sinin ağır hasta statüsünde olduğu kaydedildi. Özdemir, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı yıl ilk şartlı tahliyesi engellenen ağır hasta mahpuslardan biri olan Hayrettin Yılmaz’ın, hastalığı nedeniyle hapishanede yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Hukuki ve Etik İhlaller

Özdemir, "İdare ve Gözlem Kurulları, mahpusların iyi halli olup olmadığına karar verirken soyut ve sübjektif yorumlarda bulunmakta; siyasi mahpuslardan pişman olduklarına dair beyan istemektedirler," diye ekledi. Bu durumun, yüzlerce politik mahpusun denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme haklarından mahrum kalmasına yol açtığı belirtildi.

Talepler

İHD Adana Şubesi, mahpusların özgürlüğünü engelleyen İdare ve Gözlem Kurullarının iptal edilmesini ve tahliye şartları oluşan mahpusların bir an önce tahliye edilmesini talep etti. Özdemir, "Mahpusların tahliyelerinin engellenmesi, umut hakkını ortadan kaldırmakta ve hem mahpusları hem de ailelerini olumsuz etkilemektedir," diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İnsan Hakları Derneği, 1986 yılında kurulan ve Türkiye'nin en eski insan hakları örgütü olarak faaliyet gösteren bağımsız ve gönüllü bir kuruluştur. Dernek, insan hakları ve özgürlükleri konularında çalışmalarını sürdürmektedir.