Ağır Hasta Mahpus Kemal Özelmalı Serbest Bırakılsın!

Wernicke Korsakoff Sendromu (WKS) gibi kalıcı hasarlara yol açan hastalıklarla mücadele eden mahpuslar, hapishane koşullarında sağlık durumlarının hızla kötüleşmesi riski altındadır. Uzman doktorların kontrolünde sağlanan fizik tedavi, psiko-terapi ve sinir sistemlerini düzenleyici ilaç tedavisi, bu mahpusların durumunu stabil tutmak ve yaşam kalitelerinin daha da kötüleşmesini önlemek amacıyla gereklidir. Bu nedenle, bu mahpuslar hayatları boyunca yakınlarının desteğine ve bakımına ihtiyaç duyarlar.

Hapishanelerde WKS’ye yakalanan ve sağlık durumları hapishanede kalmaya uygun olmadığından Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuyla tahliye edilen birçok mahpus, iyileşme ihtimalleri olmamasına rağmen, sağlık kurulu randevularını aksattıkları veya cezaları kesinleştiği için yeniden tutuklanarak hapishanelere gönderiliyor ve tecrit hapishanelerine konuluyorlar.

Kemal Özelmalı ile birlikte Adana Kürkçüler F ve T tipi Hapishaneleri’nde 8'i ağır, 30 hasta mahpus bulunmaktadır. Aynı durumda olan Celal Ercan ve Kemal Özelmalı 2019 yılından beri hastaneye götürülmemişlerdir. Güvenlikçi yaklaşım ve önyargılarla politik mahpuslara hasmane davranan, ayrımcı tutum gösteren hapishane personeli ve idarecileri son süreçte ağız içi arama dayatmasında bulunuyorlar. Bu uygulamayı kabul etmeyen hasta mahpuslar karşı çıktıkları için hastaneye sevk edilmiyorlar.

Bu hafta hapishane sürecinde yaşam hikâyesini anlatacağımız Kemal Özelmalı tahliye edilip tekrar tutuklananlardan biridir.

  1. F Oturmamızda bu hafta; halen Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesinde tutulan ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı’nın sağlık durumunu paylaşıyoruz.

36 yıllık mahpus Kemal Özelmalı; Wernicke Korsakoff sendromu, Alzheimer, Hepatit, böbrek yetmezliği, prostat ve mide hastalıkları yanında, beyin dokusunda küçülme, hafıza kaybı, taşikardi, duyma ve görme yetilerinde ileri seviyede azalma, ayağına takılı platin nedeniyle hareket kısıtı sorunları yaşamakta, tek başına yaşamını sürdürememektedir.

2000 ölüm oruçları sonrasında Adli Tıp Kurumu tarafından ‘Wernicke Korsakoff’ tanısı konularak ve bu koşullarda hapishanede yaşamını sürdüremeyeceği belirtilerek tahliye edilen, ancak sağlık kontrollerini 2 gün geciktirdiği gerekçesiyle 2002 yılında tekrar tutuklanarak hapishaneye konulan Özelmalı’nın hapiste tutulması sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır.

Gözaltında kaybedilişinin 31. yılında  Gazeteci Ferhat Tepe için adalet istiyoruz! Gözaltında kaybedilişinin 31. yılında Gazeteci Ferhat Tepe için adalet istiyoruz!

Kardeşi yaptığı açıklamada: “Şartlı salıverildiğinde ağır baskılar gördü.(…) Hacettepe'ye kontrole gitmesi gerekiyordu. Rahmetli annemle beraber iki gün gecikmeli gitti. Bu gecikme nedeniyle infazını yaktılar, tutukladılar. Kemal’in sağlık durumu hiç iyi değil. O betonların arasında kalıyor. Beton çürüyor, o nasıl sağlam kalsın. Her tarafında arıza var. Tedaviye gidecek ama ağzını açmasını istiyorlar. 'Ben sizinle konuşuyorum ağzımda ne olabilir' diyor, ağzını açmıyor. Bu nedenle tedaviye götürmüyorlar. 2002’de tutuklanmasının ardından 22 yıldır kesintisiz cezaevinde tutuluyor. Hiçbir suçu olmamasına ve ağır hasta olmasına rağmen cezaevinde tutuluyor. Kemal’e, 'pişman ol seni bırakalım' diyorlar. Kemal’de “… pişman olacak hiçbir şey yapmadım” diyor. Suçu bu kadar büyükse pişman olursa nasıl bu kadar büyük suçu af edecekler anlamıyorum. Yıllardır hasta olan bir kişinin tedavisi engellenmesin. Ben kardeşimi tabutla cezaevinden almak istemiyorum " diyerek tepkisini ortaya koymaktadır.

Avukatı ise, Özelmalı'nın yaşamını tek başına idame ettiremediği için tek kişilik odadan iki kişilik bir odaya alındığını belirtirken, "oda arkadaşlarıyla yaptığımız görüşmelerde Kemal Özelmalı’nın hayatını idame ettiremediğini, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve böbreklerinin tamamen iflas etmek üzere olduğunu, Wernicke Korsakoff sendromuna ek geçici hafıza kaybı ve Alzheimer başlangıcı tespit edildiğini ve hepatit hastalığına yakalandığını öğrendik.” demiştir.

  1. F Oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.
  • HASTA MAHPUSLAR SERBEST BIRAKILSIN!
  • KEMAL ÖZELMALI SERBEST BIRAKILSIN!
  • TEDAVİ HAKTIR ENGELLENEMEZ!
  • TECRİT ÖLDÜRÜR DAYANIŞMA YAŞATIR!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu

Editör: Haber Merkezi