İnsan Hakları

İHD İstanbul "SAVAŞA HAYIR! ORTADOĞU’DA SOYKIRIMI DURDUR"

Abone Ol

SAVAŞA HAYIR! ORTADOĞU'DA SOYKIRIMI DURDUR!

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı saldırıların birinci yılı dolayısıyla dikkat çeken bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten itibaren Filistin'e düzenlediği hava saldırıları sonucunda 42 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, 96 bin kişinin yaralandığı ve sakat kaldığı bildirildi. Ayrıca, İsrail’in milyonlarca insanı yerinden ederek göçe zorladığı, su ve elektrik şebekelerini tahrip ettiği, Filistinlileri ilaçsız ve susuz bırakarak soykırıma varan bir insanlık dramı yaşattığı vurgulandı.

"BM ve Uluslararası Topluma Acil Çağrı"

Açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) ve uluslararası toplumun İsrail'in savaş suçları karşısında etkin bir rol üstlenmemesinin, İsrail’in saldırılarını sürdürmesine zemin hazırladığına dikkat çekildi. İsrail’in sadece Filistin’de değil, aynı zamanda İran ve Lübnan’a da saldırılar düzenlediği belirtilen açıklamada, özellikle son günlerde Lübnan’da 100’den fazla çocuğun İsrail bombardımanında hayatını kaybettiği ifade edildi.

"Savaşa Hayır, Soykırımı Durdur!"

İHD İstanbul Şubesi, uluslararası mekanizmaların ve toplumun sessiz kalmasının İsrail'in suçlarına ortak olmak anlamına geleceğini belirtti. Açıklamada, İsrail'in Filistin'den başlayarak Ortadoğu'da genişlettiği savaş ve soykırıma karşı dünya halklarının ayağa kalkması gerektiği çağrısında bulunuldu. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında tutuklama kararı çıkararak süreci hızlandırması gerektiği ifade edildi.

Son olarak, İHD, "Savaşa hayır, soykırımı durdur!" diyerek, İsrail’e karşı uluslararası hukukun uygulanmasını ve Gazze'de acil ateşkes ilan edilmesini talep etti.