Okullarda Temizlik Personeli İhtiyacı Kadrolu İstihdamla Çözülmeli

Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı İnal Akoğlu, okullardaki temizlik personeli ihtiyacının geçici çözümlerle giderilmeye çalışılmasının sürdürülemez olduğunu belirtti. Akoğlu, Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), uzun süredir okullarda yeterli kadrolu temizlik personeli görevlendirmediğini ve bu durumun eğitim-öğretim kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Akoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"2024 yılı itibariyle Türkiye genelindeki 60 bin 734 okulda yıllardır kadrolu temizlik personeli ihtiyacı giderilememiştir. Bunun yerine, bugüne kadar İŞKUR bünyesindeki Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici işçiler çalıştırılmıştır. Ancak, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başından itibaren bu uygulamaya da son verilmiş ve yerine İşgücü Uyum Programı (İUP) getirilmiştir. Bu yeni programda, haftada yalnızca üç gün çalışacak personel istihdam edilmesi planlanmaktadır. Bu durum, okullarda ciddi hijyen sorunlarını beraberinde getirecektir."

Eğitim-İş; “Sağlıklı eğitim, güvenli okul” talebimizi gelin birlikte haykıralım! Eğitim-İş; “Sağlıklı eğitim, güvenli okul” talebimizi gelin birlikte haykıralım!

İnal Akoğlu, temizlik hizmetlerinin eksikliğinin öğrencilerin sağlığını tehlikeye attığını ve hijyen koşullarının korunması gerektiğini belirterek, "Okullarda sadece üç gün çalışacak temizlik personeli ile hijyenin sağlanması mümkün değil. Eğitim, yalnızca akademik değil, sağlıklı bir ortamda yürütülmelidir. Kalıcı çözüm için her okula yeterli sayıda kadrolu temizlik personeli atanmalıdır," dedi.

Akoğlu, MEB’in sorunu çözmek için adım atması gerektiğini ve öğrencilerin sağlığı ile eğitim kalitesinin tasarruf politikalarına kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi