İngiltere'nin, grubu El Kaide veya IŞİD'le aynı kefeye koyan yasaklaması, parlamentonun kabul etmesi halinde 19 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek.

İngiltere Pazartesi günü küresel siyasi grup Hizb-ut-Tahrir'i yasaklanmış bir terörist grup olarak ilan etti ve Yahudi karşıtı bir örgüt olarak tanımladığı bir örgüte üye olmayı ceza gerektiren bir suç haline getirdi.

İçişleri Bakanlığı, İngiltere'nin grubu El Kaide ve IŞİD'le aynı seviyeye getiren yasağının parlamento tarafından kabul edilmesi halinde 19 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini söyledi.

İçişleri Bakanı James Cleverly, Hamas'ın İsrail'in güneyinde 1.200 kişiyi öldüren saldırısına atıfta bulunarak, "Hizb-ut Tahrir, 7 Ekim'deki korkunç saldırıları övmek ve kutlamak da dahil olmak üzere terörizmi aktif olarak teşvik eden ve teşvik eden bir antisemitik örgüttür" dedi.

Cleverly, Hizb-ut Tahrir'in bu saldırıları övmesinin yanı sıra kendi web sitesinde Hamas'ı kahramanlar olarak tanımlamasının terörizmi teşvik ve teşvik ettiğini söyledi.

Örgütün aynı zamanda Yahudilere yönelik saldırıları övme ve kutlama geçmişine sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Grubun İngiltere merkezli bir temsilcisi, yorum isteyen bir e-postaya hemen yanıt vermedi. Geçtiğimiz ay internet sitesinde örgütün yasaklanması çağrısını "umutsuzluğun bir işareti" olarak nitelendirmişti.

Yasaklama, Britanya'da gruba üye olmanın veya gruba üye olmanın, grubun toplantılarını düzenlemenin ve grubun logosunu kamuya açık alanda taşımanın ceza gerektiren bir suç olacağı anlamına geliyor. Kuralları ihlal edenler 14 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Son otuz yılda Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde en az 565 çocuk ev yapımı bombalar nedeniyle yaralandı veya öldürüldü Son otuz yılda Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde en az 565 çocuk ev yapımı bombalar nedeniyle yaralandı veya öldürüldü

Hükümetin web sitesine göre grubun "terörizmle ilgisi olduğuna ve bunun orantılı olduğuna" inanılıyorsa, Akıllıca bir örgütü İngiliz yasalarına göre yasaklama yetkisine sahip.

İçişleri Bakanlığı, 1953 yılında kurulan ve merkezi Lübnan'da bulunan Hizb-ut Tahrir'in, İngiltere ve diğer Batı ülkeleri de dahil olmak üzere 32 ülkede faaliyet gösterdiğini ve uzun vadeli hedefinin İslam hukukuyla yönetilen bir halifelik kurmak olduğunu söyledi.

Almanya, Mısır, Bangladeş, Pakistan ve birçok Orta Asya ve Arap ülkesi tarafından yasaklandı.

Editör: Süleyman Devrim Boğa