“Ey tarih, aç solgun yapraklı defterini ve kaydet dövüşenlerin hikayesini..”   

Whatsapp Görsel 2024 07 10 Saat 19.23.29 034C9B7FİHD Adana Şubesi tarafından Buruk Mezarlığında gerçekleştirilen etkinliğe yaşamını yitiren Av. Elif Tuncer, Hasan Üzüm, Yusuf Üzüm, Celal Ölçmez ve İmam Turan’ın yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı.

İHD Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş tarafından okunan basın açıklamasında; Bu hikaye Beşler’in, insan hakları ve demokrasi mücadelesine adanmış bir ömrün hikayesiydi. Bugün burada; Diyarbakır’da 7 Temmuz 1991 yılında kontrgerilla tarafından katledilen dönemin HEP il başkanı ve İnsan Hakları Derneği üyesi Vedat Aydın’ın cenaze törenine giderken 10 Temmuz 1991 tarihinde hala aydınlatılmamış ve maddi gerçeği ortaya çıkarılmamış bir trafik kazası sonucu yaşamını yitiren dönemin İHD Adana Şube Başkanı Av. Elif Tuncer ve şube yöneticilerimiz Hasan Üzüm, Yusuf Üzüm, Celal Ölçmez ve İmam Turan’ı  saygı ve özlemle anıyoruz" dedi.

Aradan geçen 33 yıla rağmen hala Beşler’in insan hakları mücadelesinde 90 larda bıraktığı yerdeyiz. O günden bu yana Hak ihlalleri her geçen gün artarak devam etmiş, temel hak ve özgürlükler ortadan kaldırılmış, tek adamlık otoriter yeni bir siyasal sistem dayatılmıştır. Toplumun nefes alamaz hale getirildiği bu sistemde insan hakları mücadelesi veren hak savunucularının mücadelesi bitmez.

             

Gülben Ergen'den Kaybolan Narin İçin Duygusal Paylaşım Gülben Ergen'den Kaybolan Narin İçin Duygusal Paylaşım

İnsanlık tarihinin yarattığı evrensel değerler, birikimler, egemenler tarafından yok edilmeye çiğnenmeye devam etmektedir. Dün olduğu gibi bugün de Türkiye’de ve Ortadoğu coğrafyasında başta yaşam hakkı olmak üzere, ağır hak ihlalleri yaşanmaktadır. İnsan hakları savunucuları, sevgi ve inançla örülmüş yoldaşlık ve dayanışma duygusu ile her dönemde haksızlığa karşı adaleti, baskı ve tekçiliğe karşı demokrasiyi ve özgürlüğü, ayrışma ve kutuplaştırmaya karşı da eşitlik ve kardeşliği savunmuştur.

Whatsapp Görsel 2024 07 10 Saat 19.25.11 81Abdd57

33 yıl önce “özgürlük, adalet demokrasi ve barış” mücadelesi veren “Beşler” olarak andığımız mücadele arkadaşlarımızın bizlere bıraktığı değerler, bugün de insanlığın sahiplendiği ortak ve vazgeçilmez değerlerdir. Onların bıraktığı yerden  büyük bir dayanışma  ruhuyla insan hakları mücadelesi vermeye devam ediyoruz.

İHD’nin  38 yıllık mücadelesinde 27 mücadele arkadaşımızı faili belli cinayetlerle kaybettik. Ancak tüm bunlara rağmen yılmadan korkmadan vazgeçmeden mücadelemizi devam ettirdik. Bu sebeple biz bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi, Beşler’in ve diğer mücadele Arkadaşlarımızın bu onurlu mirasına hakkettiği şekliyle sahip çıkacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Çünkü bugün bizi bir arada tutan Elif Tuncer Hasan Üzüm, Yusuf Üzüm, Celal Ölçmez ve İmam Turan’ın  bizlere bıraktıkları bu miras, insan olmanın gereği olan ahlaki vicdani ve evrensel değerlerdir.

Beşler’in, bedelini yaşamlarıyla ödedikleri bu mücadelede savundukları insan onuruna yakışır değerleri miras olarak devralmış olmanın bilincini ve onurunu taşıyoruz.

Bugün, burada bir kez daha 33 yıl önce kaybettiğimiz mücadele arkadaşlarımızı sevgi ve özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Mücadeleleri yolumuza ışık tutmaya devam edecektir. 10.07.2024        

                                                                                                  

Editör: Haber Merkezi