Gündem

İran, İslam ülkeleri arasında en iyi üniversiteler arasında birinci sırada

Abone Ol

2020 Şangay Sıralamasında 12 üniversite ile İran, 11 üniversite ile Türkiye, 5 üniversite ile Malezya ve Mısır, dört üniversite ile Suudi Arabistan ve Pakistan ve bir üniversite ile Tunus, Lübnan, Katar dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasında yer aldı.

TAHRAN - İran, bölgedeki üniversite sayısı ve İslam ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.

2003 yılından itibaren ARWU, bir dizi nesnel gösterge ve üçüncü taraf verilerine dayalı olarak her yıl dünyanın en iyi üniversitelerini sunmaktadır. ARWU, küresel üniversite sıralamalarının öncüsü ve en güvenilir lig tablosu olarak kabul edildi. 

ARWU, Nobel Ödüllerini ve Alan Madalyalarını kazanan mezunların ve personelin sayısı, Doğa ve Bilim dergilerinde yayınlanan makale sayısı, Çok Atıf Alan Araştırmacıların sayısı ve Science Citation Index'te indekslenen makaleler dahil olmak üzere dünya üniversitelerini sıralamak için altı nesnel göstergeyi benimsemiştir - Web of Science'daki verilere ve kişi başına performansa dayalı Genişletilmiş ve Sosyal Bilimler Atıf Dizini. Her yıl 2000'den fazla üniversite ARWU tarafından sıralanır ve en iyi 1000 üniversite yayınlanır.

Shanghai Ranking, 2009'dan beri Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması'nın resmi yayıncısı olan, yüksek öğrenim zekası ve danışmanlığı üzerine araştırmalara adanmış tamamen bağımsız bir kuruluştur.

Şangay sıralaması 2020, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Harvard ve Stanford üniversiteleri ve Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nin sırasıyla birinci ve üçüncü sırada yer aldığı, dünyanın en iyi 1000 üniversitesini göstermektedir. 

Bu arada İran'dan 12 üniversite listelendi; İslam Dünyası Bilim Atıf Merkezi (ISC) başkanı Mohammad Javad Dehghani, İran üniversitelerinin bu sıralama sistemindeki varlığının ilk kez bir üniversite (Tahran Üniversitesi) ile 2014 yılında olduğunu belirtti.

Gilan Üniversitesi ilk kez bu sıralamada yer aldı ve Şiraz ve Tebriz üniversitelerinin de sıralamalarını 2019'a göre iyileştirdiklerini sözlerine ekledi.

2020 sıralamasında 2019 sıralamasına benzer şekilde Tahran Üniversitesi, 301-400 sıralaması alarak dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında yer aldı ve İran'daki ilk üniversite oldu.

Amirkabir Teknoloji Üniversitesi, Şerif Teknoloji Üniversitesi, Tarbiat Modares Tıp Bilimleri Üniversitesi ve Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi'nin 501-600 aralığında olduğunu ve ülke üniversiteleri arasında ortaklaşa 2'den 5'e kadar sıralandıklarını söyledi. .

Shahid Beheshti Tıp Bilimleri Üniversitesi ve Şiraz Üniversitesi, sırasıyla 70-800 aralığında ve İran'da sırasıyla 6-7. Nitekim Şiraz Üniversitesi'nin bir önceki yıla göre 200 adımda yükseldiğini belirtti.

Meşhed Ferdowsi Üniversitesi ve Tebriz Üniversitesi 900-801 aralığında ve 8-9. sırada yer alırken, İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, İsfahan Teknoloji Üniversitesi ve Gilan Üniversitesi 1000-901 aralığında yer aldı ve geldi Sırasıyla 10-12, vurguladı.

Sıralama, 2020'de İran üniversitelerinin kalitelerini artırdığını gösteriyor.

2020 Şangay Sıralamasında 12 üniversite ile İran, 11 üniversite ile Türkiye, 5 üniversite ile Malezya ve Mısır, dört üniversite ile Suudi Arabistan ve Pakistan ve bir üniversite ile Tunus, Lübnan, Katar dünyanın ilk 1000 üniversitesi arasında yer aldı, açıkladı.

Katılımcı sayısına göre İran İslam ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor.

http://www.shanghairanking.com/ARWU2020.html