Sıdıka Gündüz: “Kadına Yönelik Şiddet Sistem Sorunudur, Mücadeleden Geçmeyeceğiz” Sıdıka Gündüz: “Kadına Yönelik Şiddet Sistem Sorunudur, Mücadeleden Geçmeyeceğiz”

Eğitim Sen: "Öğretmenlik Mesleği Kanunu Tüm İtirazlarımıza Rağmen Yasalaştı!"

Eğitim Sen, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun tüm itirazlara rağmen yasalaştığını duyurdu. Sendika, bu durumun öğretmenlerin hakları ve talepleri açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Eğitim Sen, şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nın yasalaşması, eğitim emekçileri ve öğrenciler için ciddi sorunlar doğuracak. Haklarımızı ve taleplerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Öğretmenlerin mesleki ve özlük hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Eğitim Sen, öğretmenlerin haklarına sahip çıkma kararlılığını yineleyerek, bu süreçte eğitim emekçilerini desteklemeye devam edeceğini belirtti. Sendika, üyelerinin ve tüm eğitim camiasının haklarını korumak için her türlü çabayı göstereceğini açıkladı.

Eğitim Sen, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Tüm İtirazlarımıza Rağmen Yasalaştı! Haklarımıza ve Taleplerimize Sahip Çıkmayı Sürdüreceğiz!

Millî Eğitim Bakanlığı’nın, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu, AYM’nin daha önce verdiği iptal kararına rağmen, ÖMK’nin muhatapları olan eğitim sendikaları, ataması yapılmayan 1 milyonu aşkın öğretmen, eğitim fakültelerindeki akademisyen ve öğrencilerin tüm eleştiri ve itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek, Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran iktidar partilerinin oylarıyla dün gece itibarıyla kabul edilerek yasalaşmıştır.

Eğitimin temel bileşeni olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı, sürecin başından bu yana bildiğini okumayı sürdürmüş, bizlerin eleştirilerini, talep ve önerilerini görmezden gelmiştir. Eğitim sendikalarının, görevde bulunan öğretmenlerin ve atama bekleyen 1 milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun yasalaşmış olması bu düzenlemenin meşru olduğunu gösteremediği gibi itirazlarımızın haklılığını ve geçerliliğini de ortadan kaldırmamaktadır.

Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, eğitim emekçileri arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirecek içeriğe sahip olan bu kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yoktur.

Öğretmenleri kariyer basamaklarıyla sınıflandırmak, buna göre bir ücret uygulamasına geçilmesi eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığı gibi, meslekteki kıdemine bakılmaksızın bütün öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu da yok saymak anlamına gelmektedir.

Öğretmenlik mesleğini ve öğretmenleri itibarsızlaştırmak için her gün yeni bir açıklama yapan MEB’in bu kadar sığ bir kanun taslağıyla eğitim emekçilerine yönelik şiddeti önlemeyi hedeflediğini varsaymak için çok iyi niyetli olmak gerekir. Amaç eğitim emekçileri şiddete uğradığında cezalandırmak değil şiddet gerçeklemeden önleyici tedbirler almak olmalıdır.

Bu kanun gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. 17 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonu aşkın öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarının böylesine sığ ve dar bir çerçevede ele alınması kabul edilemez.

TBMM’de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamı itibariyle son derece dar ve yetersizdir. ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” metnini esas almayan bir meslek kanununun taleplerimize yanıt vermesi ve sorunlarımıza çözüm üretmesi beklenemez.

Bu kanun tasarısı AKP iktidarı döneminde gündeme getirilen Öğretmenlik mesleği ile doğrudan ilgili üçüncü yasa tasarıdır.  Her defasında sendikamızın içeriği ve hazırlanış biçimiyle itirazlarını en güçlü bir şekilde kamuoyuyla paylaştığı bu yasa tasarıları daha önceki süreçlerde AYM’ye götürülmüştür. AYM’nin daha önce verdiği iptal gerekçelerini dikkate almadan hazırlanmış bu kanunun tekrar AYM’ye götürülmesi durumunda verilecek olası iptal kararıyla yeni mağduriyetler ve hak kayıpları doğuracağı kesindir. Bu nedenle eğitimin tüm bileşenleriyle tüm eğitim ve bilim emekçilerinin hak ve taleplerini kapsayan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.

Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren, bizleri kariyer basamakları üzerinden bölen ve halkın değil iktidarın öğretmenini yaratmayı hedefleyen Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na yönelik haklı itirazlarımız geçerliliğini korumaktadır. Eğitim emekçileri rekabet etmek ve yarışmak değil, birlik ve dayanışma içinde, nitelikli eğitim için çalışmak istemektedir. Geleceğimizi ipotek altına alan ve iş güvencemizin altını boşaltmayı hedefleyen her türlü yasal düzenleme ve fiili uygulamaya, örgütlü gücümüzle karşı duracağımız bilinmelidir.

Eğitim Sen, her zaman olduğu gibi gelecekte de sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim ve bilim emekçilerinin özlük, ekonomik ve demokratik haklarını geliştirmeyi, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için kararlılıkla mücadele etmeyi sürdürecektir.

Editör: Haber Merkezi