İran, bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan İspanyol'u serbest bıraktı.

İran'ın İspanya büyükelçiliği Pazar günü yaptığı açıklamada, Ekim 2022'de ülkeye girdikten kısa bir süre sonra tutuklanan bir turist olan ülkede gözaltına alınan son İspanyol vatandaşını serbest bıraktığını söyledi.

Santiago Sanchez Cogedor, İran'ın ölümünden sonra protestolar devam ederken tutuldu. Kadınların başlarını örtmelerini gerektiren yasaları ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan İranlı genç Mahsa Amini'nin velayeti.

Ailesinin kötü muamele olduğunu söylediği olaydan sonra komaya girdi ve hastanede hayatını kaybetti, bu da huzursuzluk yarattı.

İran'ın İspanya büyükelçiliği X'te şöyle bir paylaşımda bulundu: "İran İslam Cumhuriyeti büyükelçiliği, İran'da tutuklu bulunan tek İspanyol vatandaşı Santiago Sanchez Cogedor'un serbest bırakıldığını duyurmaktan memnuniyet duyar.

Yapay zeka çağında dijital yönetişimi ve dijital geleceğe nasıl uyum sağlanacağıyla ilgili toplantı Riyad'da başladı Yapay zeka çağında dijital yönetişimi ve dijital geleceğe nasıl uyum sağlanacağıyla ilgili toplantı Riyad'da başladı

" büyükelçilik, "ülkelerde ve yasalara uygun olarak" diye ekledi.

Sanchez Cogedor, futbolseverin Ocak 2022'de Kasım-Aralık aylarında yapılacak Dünya Kupası'na katılmak üzere Katar'a doğru uzun bir yürüyüş yolculuğuna çıkmasından aylar sonra İran'a girmişti.

Turnuvanın başlamasına birkaç hafta kala ailesi onun izini kaybetmişti.

Instagram'daki maceralarını belgeleyen son mesajı 1 Ekim'de Kuzey Irak'ta bir köyde olduğunu ve İran sınırına doğru yola çıktığını yazdığında ortaya çıktı.

Daha sonra bir televizyon kanalı tarafından ailesine gönderilen sesli mesajda, onun Tahran'da olduğu ve Hürmüz Boğazı'ndaki Bandar Abbas limanına doğru yola çıktığı ve oradan da Katar'a gitmek üzere bir tekneye binmeyi planladığı söylendi.

Annesi Celia Cogedor, Ekim ayı sonlarında AFP'ye verdiği demeçte, birkaç gün sonra ebeveynlerinin İspanyol dışişleri bakanlığı aracılığıyla tutuklandığını öğrendiğini söyledi.

İran'ın 10'dan fazla Batılı vatandaşı elinde tuttuğu biliniyor ve hükümetler ve STK'lar Tahran'ı bunları kendi vatandaşları için pazarlık kozu olarak kullanmakla suçluyor.

Amini'nin ölümü, zorla başörtüsü takılmasına karşı bir protesto hareketinin sembolü haline geldi ve ardından protestoların bastırılması sırasında yüzlerce ölüm ve binlerce tutuklama görüldü.

Tahran, ABD'yi protestoları kışkırtmakla suçladı ve Eylül 2022'de aralarında Fransa, İtalya ve Polonya'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesinden dokuz yabancı uyruklu kişinin protestolarla bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklandığını duyurdu.

Ekran görüntüsü 2024-01-01 121622

Editör: Süleyman Devrim Boğa