19. yüzyıl Alman savaş stratejisti ve mareşal Helmuth von Moltke, şu ünlü aforizmayı ortaya attı : "Hiçbir savaş planı düşmanla ilk temastan sağ çıkamaz." Onun gözlemi Gazze'de tanık olduğumuz trajediye pekala uygulanabilir.

Mevcut çatışmanın başlamasından üç ay sonra, Gazze'de 22.000'den fazla Filistinlinin ve 1.200 İsraillinin ölümüyle, her iki taraftaki şiddetin asıl yükünü siviller çekti. Birleşmiş Milletler'e göre Gazzelilerin yüzde 85'i yerinden edilmiş durumda ve nüfusun dörtte biri açlıkla karşı karşıya.

Çatışmanın hâlâ kat etmesi gereken uzun bir yol var ve çıkmaza doğru gidebilir. Jeopolitik açıdan bakıldığında, yeni yılın başında ana oyuncuların durduğu yer burası.

İsrail: sınırlı başarı…

İsrail şu ana kadar birincil savaş hedeflerinden herhangi birine ulaşmayı başaramadı: Hamas'ın yok edilmesi ve 7 Ekim'de rehin alınan 240 İsraillinin geri kalanının özgürlüğü.

Hamas savaşçıları tünel ağlarını İsrail askerlerini pusuya düşürmek için kullanmaya devam ediyor ve çok daha düşük miktarlarda da olsa İsrail'e roket ateşliyor: 7 Ekim'deki çatışmanın ilk saatlerinde 3.000 roket atılırken , yeni yılın başında 27 roket atıldı .

Halen 130 civarında İsrailli rehin tutuluyor ve Katar ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla yapılan serbest bırakma işlemlerinin aksine, yalnızca bir rehine İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından serbest bırakıldı. İsrail toplumu, rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelere öncelik vermek isteyenler ile Hamas'ın ortadan kaldırılmasına öncelik vermek isteyenler arasında bölünmüş durumda.

İsrail, Hamas lider yardımcısı Salih el Aruri'nin 2 Ocak'ta Beyrut'ta hedef alınarak öldürülmesiyle önemli bir sembolik başarı elde etti. İsrail, sorumluluğu resmi olarak üstlenmemiş olsa da, cinayetin arkasında onun olduğuna dair çok az şüphe var.

Ancak İsrail'in en çok ortadan kaldırmak istediği iki Gazze merkezli Hamas lideri, siyasi lider Yahya Sinwar ve askeri lider Muhammed Deif hâlâ kaçak durumda.

İsrail , savaşın başlamasından bu yana yalnızca tek bir dişsiz kararı geçirmeyi başaran BM Güvenlik Konseyi'nde hâlâ ABD'nin desteğine sahip. Ancak Biden yönetimi, Filistinlilerin kayıplarını en aza indirmek için İsrail'e taktiklerini değiştirmesi konusunda açıkça baskı yapıyor .

…ve 'ertesi gün' açmazıyla karşı karşıyayız

İsrail hükümeti de çatışmalar durduğunda Gazze'nin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda bölünmüş durumda.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze'nin “Hamastan” (Hamas kontrolü) olarak kalmasını ya da “Fetihstan” (laik El Fetih partisinin hakim olduğu Filistin Yönetimi tarafından yönetilen) haline gelmesini kabul etmeyeceğini söyledi . ABD Başkanı Joe Biden, reformdan geçirilmiş bir Filistin Yönetimi tarafından yönetilen bir Gazze hükümetini tercih ediyor , ancak Netanyahu bunu reddetti ve alternatif bir plan dile getirmedi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant bu hafta Gazze için, adı belirtilmeyen Filistinli yetkililerin yönetimini içeren kendi planı gibi görünen şeyin ana hatlarını çizdi . Planı İsrail kabinesinde hemen onaylanmadı ve aşırı sağcı bakanlar tarafından eleştirildi .

Bunlardan ikisi, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistin halkını göç etmeye ve İsrailli yerleşimcileri şeride dönmeye teşvik edecek bir çözüm çağrısında bulundu . Bu Biden yönetimi açısından kabul edilemez.

Avrupa Arap Alevi Federasyonu'ndan Suriye’deki Saldırılara Tepki: "Bu, İnsanlığa Yapılan Bir Saldırıdır" Avrupa Arap Alevi Federasyonu'ndan Suriye’deki Saldırılara Tepki: "Bu, İnsanlığa Yapılan Bir Saldırıdır"

İsrail'in devasa bombalama kampanyası, geçen ay BM Genel Kurulu'nda yapılan ve 193 üye ülkeden 153'ünün ateşkes çağrısında bulunduğu oylamada da ifade edildiği üzere, uluslararası kamuoyunun yavaş yavaş İsrail'in aleyhine dönmesine neden oldu.

Netanyahu'nun günleri artık sayılı mı? The Economist'in son sayısında şu manşet yer alıyor : “Binyamin Netanyahu savaşı mahvediyor. Onu kovmanın zamanı geldi”. Bu adil bir karar olsa da olmasa da, hükümeti içindeki iç bölünmelerin ve kararsızlığın İsrail'in savaşı sürdürmesine engel olduğu açık.

Hamas hâlâ ayakta

Militan grubun zarar gördüğü açıktır. İsrail, Hamas'ın yaklaşık 30.000 kişilik güçlü savaş gücünün 8.000 ila 9.000'ini öldürdüğünü veya yakaladığını iddia ediyor , ancak militan ölümlerini nasıl hesapladığını açıklamadı.

Hamas'ın asıl başarısı hâlâ ayakta olmasıdır. Kazanmak için militan grubun İsrail'i yenmesi gerekmiyor; sadece İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin saldırısından sağ çıkması gerekiyor.

Hamas bazı olumlu şeyler iddia edebilir. 7 Ekim saldırısı Filistin meselesini Ortadoğu gündeminin ilk sıralarına taşıdı.

İsrail'le barış anlaşmaları imzalayan Arap ülkelerinin vatandaşları açıkça öfkeli. Çatışmadan önce iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik bir İsrail-Suudi anlaşması da şimdilik masanın dışında.

Kamuoyu yoklamaları ayrıca son üç ayda Hamas'a verilen desteğin Batı Şeria'da %12'den %44'e, Gazze'de ise %38'den %42'ye yükseldiğini gösteriyor . Eğer şu anda adil Filistin seçimleri yapılabilseydi, İsrail ve ABD'nin hoşuna gitmeyecek sonuçlar doğurabilirdi.

Amerika Birleşik Devletleri – İsrail ile ilişkilerde zayıflık

Biden, Hamas saldırısının hemen ardından Netanyahu'yu kucakladı ancak ABD'nin o tarihten bu yana İsrail'in savaş planlarını etkileme çabaları sonuç vermedi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'i savaşı yeni yılın başında bitirmeye ikna etme çabasında başarısız oldu. Bölgeye yaptığı şu anki ziyaretin büyük bir değişiklik yaratması pek mümkün görünmüyor.

Üstelik ABD'deki bölünmeler, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Biden'a zarar verebilir. Demokratlara oy verme eğiliminde olan üniversite mezunu genç ilericiler, Biden'ın, İsrail'in kendini savunma hakkına, hatta bunu yapma şekline verdiği kamusal desteğe karşı gösterilere katıldı.

Ekran görüntüsü 2024-01-08 124700

Bu ilericiler neredeyse kesin Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a oy vermeyecekler. Ancak seçim gününde evde kalıp seçimi Trump'a devredebilirler.

ABD'nin Ukrayna'ya verdiği destek de savaşın bir zayiatı haline geldi. Cumhuriyetçiler, Trump'tan ilham alarak İsrail'e desteğe öncelik veriyor ve ABD-Meksika sınırındaki göçmen akışını durduruyor. Ukrayna'ya olan ilgilerini kaybediyorlar ki bu da açıkça Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e fayda sağlıyor. Trump başkanlığı tekrar kazanırsa bu faydalar daha da artacak.

Birleşmiş Milletler – alakasız

BM dünya barışını koruma misyonunda da başarısız oldu. Rusya'nın da belirtmekten memnuniyet duyduğu gibi, savaşla ilgili tek Güvenlik Konseyi kararının hiçbir anlamı yoktu.

Son BM Genel Kurulu kararı İsrail'in giderek artan izolasyonunu ortaya koydu ancak savaşın gidişatını değiştirecek hiçbir şey yapmadı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ne İsrail'i ne de Hamas'ı etkileme konusunda güçsüz kaldı.

Ekran görüntüsü 2024-01-08 124611

İran fırsatları kolluyor

Hizbullah militan grubu, Beyrut'un Hizbullah kontrolündeki bölümünde El Aruri'nin öldürülmesi üzerine çok fazla oflayıp puflayacak. Ancak emirlerini, hâlâ savaşa doğrudan müdahil olmak istediğine dair bir işaret göstermeyen Tahran'dan alıyor.

Bununla birlikte, İran'ın sınırlı roket, insansız hava aracı ve topçu saldırıları yoluyla Hamas'a sembolik destek sağlayan vekilleri (Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki Husiler ) ile hiçbir sorunu yok gibi görünüyor.

Geçen hafta eski Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin türbesine düzenlenen ve yaklaşık 100 İranlının ölümüne yol açan bombalı saldırıların İran'ın bu yaklaşımını güçlendirmesi muhtemelBombalama olaylarını İslam Devleti üstlendi ve bu da muhtemelen İran'ın Hamas'a yardım etmekten çok kendi iç güvenliğine odaklanmasına neden olacak.

Research Scholar, Centre for Arab and Islamic Studies, Australian National University

Editör: Haber Merkezi