Güney Koreli balıkçılar, Güney Kore'nin Seul kentindeki Ulusal Meclisin önünde, enkaz halindeki Fukushima nükleer santralinden arıtılmış radyoaktif suyun planlı olarak serbest bırakılmasına karşı bir miting düzenlediler.

Japon düzenleyiciler, harap olan Fukushima nükleer santralinden Pasifik Okyanusu'na tartışmalı olarak arıtılmış radyoaktif su salınımı için yeni tamamlanan bir sistem üzerinde son denetimlere başladılar.

Denetim Çarşamba günü, tesis işletmecisi Tokyo Electric Power Company Holdings'in (TEPCO) tahliye için gerekli son ekipmanı - denizden 1 kilometre (1.094 yarda) açıkta atık suyu boşaltmak için kazılan denizaltı tünelinin çıkışını - kurmasından bir gün sonra başladı.

TEPCO, Nükleer Düzenleme Kurumu müfettişlerinin üç günlük denetimlerinin bir parçası olarak arıtılmış su transferi ve güvenlik sistemleriyle ilgili ekipmanı inceleyeceklerini söyledi.

Suyun serbest bırakılması için izin yaklaşık bir hafta sonra verilebilir ve TEPCO, kesin bir tarih belirlenmemiş olsa da kısa bir süre sonra suyu boşaltmaya başlayabilir.

Plan, güvenlik ve itibar zedelenmesinden endişe duyan yerel balıkçı gruplarının şiddetli protestolarıyla karşı karşıya kaldı. 2015 yılında Japon hükümeti ve TEPCO, balıkçı topluluğunun izni olmadan suyu serbest bırakmayacağına söz verdi, ancak balıkçı topluluğundaki birçok kişi, planın ne olursa olsun zorlandığını söylüyor.

Fukushima Balıkçılık Federasyonu başkanı Nozaki Tetsu, Salı günü balıkçıların atık su tahliye planını onaylamadıklarını yineledi.

Hükümet ve kamu hizmetleri yetkilileri, şu anda fabrikada yaklaşık 1.000 tankta depolanan atık suyun, herhangi bir kazara sızıntıyı önlemek ve tesisin hizmetten çıkarılmasına yer açmak için çıkarılması gerektiğini söylüyor. Arıtılmış ancak yine de biraz radyoaktif olan suyun uluslararası standartlardan daha güvenli seviyelere seyreltileceğini ve on yıllar boyunca kademeli olarak okyanusa salınacağını ve bu da onu insanlara ve deniz yaşamına zararsız hale getireceğini söylüyorlar.

Bazı bilim adamları, radyonüklidlere uzun süreli, düşük dozda maruz kalmanın etkisinin bilinmediğini ve salınımın ertelenmesi gerektiğini söylüyor. Diğerleri, serbest bırakma planının güvenli olduğunu söylüyor, ancak daha fazla şeffaflık çağrısında bulunuyor; buna, dışarıdaki bilim adamlarının salınımı örnekleme ve izleme sürecine katılmasına izin verilmesi de dahil.

Japonya, güvenilirlik kazanmak ve güvenlik önlemlerinin uluslararası standartları karşılamasını sağlamak için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (IAEA) destek istedi.

IAEA, 2022'nin başından bu yana Japonya'ya birkaç misyon gönderdi ve kuruluşun planı durdurma yetkisi olmasa da nihai değerlendirme raporunun yakında çıkması bekleniyor.

IAEA başkanı Rafael Mariano Grossi'nin önümüzdeki hafta Japonya'yı ziyaret ederek Başbakan Fumio Kishida ile görüşmesi ve fabrikayı ziyaret etmesi bekleniyor.

11 Mart 2011'de meydana gelen büyük bir deprem ve tsunami , Fukushima Daiichi nükleer santralinin soğutma sistemlerini tahrip ederek üç reaktörün erimesine ve soğutma sularının kirlenmesine ve sürekli olarak sızmasına neden oldu.

Su, 2024'ün başlarında kapasitelerine ulaşacak olan tanklarda toplanır, arıtılır ve depolanır.

Editör: Haber Merkezi