Kars'ta bir ebeveyn çiftin bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesi üzerine, il sağlık müdürlüğü harekete geçmiş ve "çocuğun üstün yararı" ilkesi uyarınca yargıya başvurmuştur. Ancak Kars Aile Mahkemesi, bilimsel bilgi ve yöntemleri göz ardı ederek, bilim dışı metinleri gerekçe gösterip il sağlık müdürlüğünün başvurusunu reddetmiştir.

Topuk kanı testiyle fenilketonüri, doğumsal hipotiroid, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, kongenital adrenal hiperplazi, SMA gibi hastalıkların erken teşhisinin mümkün olduğuna ve bu sayede çocukların sağlıklı bir ömür sürebileceğine dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Tabip Odamız, BM Çocuk Hakları Bildirgesi'nin "çocuğun üstün yararı" ilkesine uymanın bir kamusal sorumluluk olduğunu vurgulamaktadır.

TTB ve Tabip Odamız, ilgili mahkeme kararını hukuki, deontolojik ve etik olarak değerlendirerek gerekli itirazların ve müdahilliklerin yapılacağını kamuoyuna bildirmiştir.

TTB: Ücretsiz Okul Yemeği Programına Acil İhtiyaç: Çocuk Sağlığındaki Sorunlar Artıyor TTB: Ücretsiz Okul Yemeği Programına Acil İhtiyaç: Çocuk Sağlığındaki Sorunlar Artıyor

Editör: Haber Merkezi