Siyasi Yasak Getirilen Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar: "Ortada Büyük Bir Hukuki Garabet Var" Siyasi Yasak Getirilen Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar: "Ortada Büyük Bir Hukuki Garabet Var"

Kars Aile Mahkemesi, bir çiftin "yeni doğan bebeklerinin topuğundan kan alınmasını" reddetmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan başvuruyu reddetmiştir. Kars Barosu olarak, bu kararın bilimsel veriler ve tıbbi zorunluluklar göz ardı edilerek alındığını ve hukuka aykırı olduğunu vurgulamak isteriz.

Bebeklerin topuklarından alınan kan, genetik ve metabolik hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi için hayati önem taşır. Ancak, mahkemenin aldığı kararda bilimsel veriler ve tıbbi gereklilikler bir tarafa bırakılmış, bilime aykırı ve bilimsel geçerliliği kanıtlanmamış bilgilerin referans alındığı görülmektedir. Bu durum, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. maddesinde belirtilen "çocuğun üstün yararı" ilkesine de aykırıdır. Bu ilke, çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişiminin sağlanması için çocuğun haklarının ön planda tutulmasını gerektirir.

Mahkemenin bu kararı, çocuğun gelişimi açısından olumsuz sonuçlar doğurma tehlikesi taşımaktadır. Kars Barosu olarak, 1136 sayılı kanunun 76 ve 95. maddelerinin bize yüklediği sorumluluk çerçevesinde, hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, bu hukuka aykırı kararın İstinaf Kanun Yolu İncelemesi'nde kaldırılması için karara itiraz edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Editör: Haber Merkezi