Kayıt Dışılıkla Mücadele: Ticari Araçların Akaryakıt Alımına Yakın Takip

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yılbaşından itibaren vergi mükelleflerine ait ticari araçlar için yürürlüğe girecek Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini belirtti. Şimşek, "Sistemin devreye alınmasıyla elle plaka girişi ve usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak," dedi.

Vergide Adalet ve Etkinlik

Şimşek, vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışılığı azaltarak bütçe finansmanını iyileştireceğiz," diye konuştu. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele için birçok düzenleme ve çalışma yapıldığını hatırlattı.

2. El Araç Satışında Yeni Dönem: Güvenli Ödeme Sistemi Başladı! 2. El Araç Satışında Yeni Dönem: Güvenli Ödeme Sistemi Başladı!

UTTS’nin Uygulama Süreci

UTTS, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından devreye alınacak. Bu sistemle, akaryakıt istasyonlarında yapılan satışlarda taşıtların plaka bilgisi yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak gönderilecek. Uygulama başlama tarihi olan 1 Ocak 2025'ten itibaren araç plakalarının elle girişi yapılamayacak.

Bireysel Araçlar

Türkiye'de 2,5 milyon vergi mükellefinin 8 milyon taşıtı olduğunu belirten Şimşek, "Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı gerçekleşiyor. UTTS'nin tüm ticari taşıtlarda kullanılması ile yaklaşık 490 milyar lira değerinde akaryakıt alımı dijital olarak takip edilecek," dedi. Vergi mükelleflerine ait 8 milyon aracın tamamının sisteme dahil olmasıyla 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi izlenecek. Ayrıca, bireysel araçların da ilk etapta sisteme gönüllü olarak dahil olabileceğini belirtti.

Yakıt İkmal Bilgilerinin Saklanması

UTTS, akaryakıt istasyonlarına ve taşıtlara monte edilecek cihazlar ve yazılımlarla entegre bir altyapı olarak tasarlandı. Taşıtların yakıt depo girişine "taşıt tanıma birimi", pompaların tabancalarına ise "taşıt tanıma okuyucusu" adı verilen cihazlar yerleştirilecek. Bu cihazlar yoluyla elde edilen bilgiler kasaya güvenli şekilde iletilecek. Sistemde üretilen her türlü veri elektronik ortamda depolanacak ve analiz edilecek.

Cihazların Tanıtılması

Şimşek, "Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin, yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesinin tabancasına söz konusu cihazı taktırması zorunlu. UTTS ile 8 milyon araca 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimi takılması zorunluluğu bulunuyor," dedi. Akaryakıt istasyonlarının, sistemin kurulması ve işletilmesi sürecinde gereken desteği vermesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi