Türkiye’de uygulanan neoliberal ve enflasyonist politikalar nedeniyle ücretli çalışan emekçiler hızla alt gelir düzeyinde eşitlenirken, 22 yıllık AKP iktidarı döneminde birçok işyerinde sendikalaşan, sendikalaşma sürecinde olan, sendikal yetki alan ve işçi sağlığı iş güvenliği gibi insana yakışır çalışma koşulları talep eden işçilerin keyfi işten çıkarılmaları sıradan uygulamalar haline gelmiştir. Bu durumun bir örneği, Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'nde porselen üretimi yapan Porland Fabrikası’nda yaşanmaktadır. Fabrikada yaklaşık 1000 işçi çalışmakta olup, işçiler düşük ücretlerle geçinememekte, ağır ve kötü çalışma koşulları altında ezilmekte ve sendikalaşma çabaları nedeniyle baskı ve mobbinge maruz kalmaktadırlar.

İşçiler, DİSK’e bağlı Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası’nda (Cam Keramik-İş) örgütlenmeye başlamışlardır. Ancak, sendikalaşma sürecinde birçok sorunla karşılaşmışlardır. Fabrikada işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, iş kazası yaşandığında işveren vekilinin hastaneye giderek iş kazası raporu tutturmaması için başlarında beklediği, meslek hastalığına davetiye çıkaran toz içinde çalıştıkları ve kendilerine verilen maskelerin yetersiz olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, sendikalaşma faaliyeti başladığında patronun sendikaya üye olmamaları için "motivasyon uzmanı" adı altında bazı kişilerin işçilere psikolojik baskı kurduğu, sendika öncülerinin işten atıldığı ve zorla mesaiye bırakıldıkları ifade edilmiştir.

İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na şu soruları yöneltmiştir:

  1. Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Porland Fabrikası'nda DİSK’e bağlı Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası’na (Cam Keramik-İş) üye işçilerin sendikalaşmalarının engellenmeye çalışıldığı ve sendika öncülerinin işten atıldığı, sendika üyesi işçilerin görev yerlerinin değiştirildiği, kabul etmeyenlerin ise işten çıkarıldıkları Bakanlığınızca bilinmekte midir? Bilinmekte ise TCK’nın 118. ve 119. maddelerinde düzenlenen sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçunu işleyen işverene bu hukuksuz eylemi nedeniyle herhangi bir idari ve cezai işlem yapılmış mıdır?

  2. Bilecik ilinde hak gaspları ve sendika düşmanlığı ile nam salmış olan Porland Fabrikası patronunun, işten çıkış mülakatında, kapalı kapılar ardında iletişim ve haberleşme hakkını gasp ederek işçileri işten çıkış evraklarına imza atmaya zorladığı ve yüz kızartıcı suç işlemişler gibi vardiya arkadaşlarıyla vedalaşmadan güvenlik eşliğinde kapı önüne koyuldukları Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?

  3. Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Porland Fabrikası'nda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin maliyet unsuru olarak görülmesi ile alınmadığı, işçilere yönelik uygulanan kötü çalışma koşulları, mobbing, meslek hastalıklarına yol açan ekipman yokluğu, patron tarafından promosyonlara el konulduğu Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?

    Vekil Karatutlu: İktidar Ülkeyi Çıkmaza Sürüklüyor! Vekil Karatutlu: İktidar Ülkeyi Çıkmaza Sürüklüyor!
  4. Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Porland Fabrikası’nda meydana gelen iş kazası/iş cinayeti ve meslek hastalığı nedeniyle Bakanlığınıza son 5 yıl içerisinde yapılan bildirim sayısı kaçtır?

  5. Bakanlığınızca birçok işçi hakkı ihlallerinin yaşandığı Porland Fabrikası’nın müfettiş denetimi en son hangi tarihte yapılmıştır? Bu denetimlerde işyerine yönelik raporlanan ihlaller neler olmuştur ve işverene ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?

  6. Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan, haksız ve keyfi biçimde işten çıkarılan işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iadesi için Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

  7. Son 5 yıl içerisinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işçileri işten atan işyeri sayısı kaçtır? Bunların kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?

  8. Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımlar işverenlere yönelik olarak neden uygulanmamaktadır?

Milletvekili Konukçu’nun soruları, Porland Fabrikası'nda yaşanan sendika düşmanlığı ve işçi hakları ihlallerinin boyutlarını gözler önüne sererken, işçilerin anayasal haklarının korunması ve işçi haklarının savunulması konusundaki ciddi eksikliklere dikkat çekmektedir.

Editör: Haber Merkezi