Kanun Hükmü belgeselinin Özgür Portakal'da gösterimine valilik yasak getirdi
Geçen yıl sansür krizi nedeniyle iptal olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde film seçkisinden çıkarıldığı için tartışmaların odağı haline gelen "Kanun Hükmü" belgeseli bu yıl da sansüre takıldı. Altın Portakal’ı 60’ıncı yılında iptale sürükleyen sansürü gündeme getirmek ve geçen yıl gösterilemeyen filmin gösterimini yapmak için festivale alternatif olarak 3 gün süreyle Baküs Sahne'de düzenlenecek olan Özgür Portakal Film Günleri'ne Antalya Valiliği tarafından yasak getirildi.
"Kanun Hükmü" Kanun Hükmü" belgesel filminin yönetmeni Nejla Demirci'ye valilik tarafından gönderilen tebligatta şu ifadelere yer verildi.
"Son zamanlarda terörle mücadele konusunda yapılan etkin mücadele sonrası güç kaybeden örgütler, KHK'lar üzerinden belgesel çekerek faaliyetlerden kendilerini soyutlama çabalarına, ulusal ve uluslararası kamuoyunda propaganda ve algı oluşturma faaliyetlerine devam etmektedir. Örgütlerin bu faaliyetleri tabanlarını diri tutmak, dağılmasını önlemek, örgüt mensuplarının moral ve motivasyonunu artırmak ve uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedeleme amaçlı yapıldığı değerlendirilmiştir. Uluslararası arenada ülkemiz aleyhine algı operasyonlarına hız veren örgütlerin bu tür faaliyetleri sözde mağdur edebiyatı üzerinden yapmaya çalıştığı görülmüştür.
‘Kanun Hükmü’ isimli belgesel film ve içeriğinde belirtilen eksik ve yalan beyanlar, çarpıtma ve yönlendirme amaçlı haber ve yorum üretme faaliyetleri çerçevesinde uluslararası uzantılar ve iş birlikleri üzerinden ülkemize yönelik siyasi baskıların artmasına katkı sağlamayı ve bu yolla uluslararası kamuoyunda ülkemizin itibarını zedelemeyi, uluslararası alanda sözde işkence, kötü muamele ve hukuk ihlali iddiaları ile asılsız gündem oluşturmaya devam ederek, örgütlerle mücadeleyi zayıflatmayı, KHK ile kamu görevinden çıkartılan şahıslarla ilgili sözde mağduriyet algısına yönelik gündem oluşturmayı, yargı kararları üzerinden toplumdaki adalet duygusunu sarsmayı, Türkiye'ye yönelik manipülasyon ve dezenformasyonu amaçladığı değerlendirilmektedir."
"Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer bir kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği göz önünde bulundurulduğunda, yapılmak istenen organizasyonlara katılan grup ve şahıslara bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provakasyonların risk ve yakın tehlike arz ettiği değerlendirilmiştir. Ayrıca bahse konu filmle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Filmlerini Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu tarafından 12 Ocak tarihinde düzenlenen rapor içeriğinde 'kamu düzeni, küçüklerin ve gençlerin ruh sağlığının korunması ve Anayasa ilkeleri doğrultusunda' ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasının uygun olmadığına dair karar alındığı görülmektedir. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun ‘toplantının ertelenmesi veya bazı hâllerde yasaklanması’ başlıklı 17. maddesinde ‘Bölge valisi, vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç islenmesinin önlenmesi, genel ahlâkın veya bankalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir’ hükmü yer alır."