Kombo Virüs Alarmı

Dr. Hakan Şen, “Aşı sorunu aşılamıyor!” Dr. Hakan Şen, “Aşı sorunu aşılamıyor!”

Kombo Virüs Alarmı

Kış aylarıyla kapalı ortamlarda bulunma süresinin artması, solunum yolu vakalarında artışı da beraberinde getiriyor. Altınbaş Üniversitesi uzmanları birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile ortaya çıkan kombo virüse karşı uyarılarda bulundu.

Yeni yıla girerken ülke genelinde hem yetişkin hem de çocukları sarsan Kovid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüslerde ciddi bir artış var. Üstelik sadece bir virüs öne çıkmıyor, birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile ortaya çıkan kombo virüs de sağlığı tehdit ediyor.

Sağlıkta sinyal veren tüm bu gelişmeleri Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ve Altınbaş Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER değerlendirdi.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkaya, acil ve polikliniklerde grip semptomlarının 2-3 kat arttığını, ciddi yoğunluk oluştuğunu söyleyerek, “Çok fazla ateş, öksürük ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başvurular var. Akıllar karışık. Önceden mevsimsel dönemlerde artış olurdu. Yani hava soğuduğunda influenza hâkim olurdu” diye konuştu.

Kovidin bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirdiğini anlatan Prof. Dr. Özkaya, “Herkeste kovid virüsü var. Yani sizi pandemiden önce rahatsız etmeyecek düzeydeki influenza, domuz gribi virüsü de artık çok kolay hastalık yapar hale geliyor. Kovid öncesi sizi hasta etmeyecek düzeydeki virüsler bile hastalık yapmaya başladı” diye konuştu.

Prof. Dr. Şevket Özkaya 2x

Vakaların bu kadar yaygın olmasının sebebini insanlarda artık tek bir virüsün olmamasına bağlayan Prof. Dr. Özkaya, “İnsanları birkaç virüs birden etkiliyor. O yüzden çoğu zaman hangi virüsün hasta ettiğini bulamıyoruz. Testlerde biri çıkıyor, biri çıkmıyor. Çünkü normal influenza virüsü iki üç gün ateş, öksürük yapıp iki üç gün sonra düzeliyordu ama şimdiki tabloda birkaç virüs birden etkili olduğu için daha uzun ve etkili oluyor. Ateş, öksürük vuruyor. Bir gün iyisiniz, bir gün kötüsünüz yani grip kronik hale geldi. Çünkü bir virüs değil, birkaç virüs birden toplumda etkili. Çocuklar ve gençler daha şanslı. Orta yaş grubu zatürreyle geliyor. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar hastalığı daha ağır geçiriyor ve zatürreleri artıyor. İnanılmaz bir zatürre hastalığıyla karşı karşıyayız. Bu sadece influenzaya bağlı değil. Birkaç virüs ile birlikte oluşuyor” değerlendirmelerini yaptı.

Korunma yöntemlerinin koronavirüs ile benzer olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Özkaya, “Aşı zamanı geçtiği için artık bireysel tedbirler ön plana çıkıyor. Maskeye geri dönmemiz gerekiyor” dedi.

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Dr. Öğr. Üyesi İpek ADA ALVER de kombo virüs olarak tanımlanabilecek birden fazla virüsün aynı anda yayılımı ile ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit edici boyutlara varan vakaları anlattı ve “Bu tip vakalarda kan ve sürüntü örneklerinden alınan sonuçların yorumlanmasıyla Covid-19 varyantının alt varyantı olan Omicron’un JN.1 varyantı, RSV (Solunum Sinsityal Virüsü), Influenza tip A H1N1 yeni varyantı ve özellikle çocukları etkileyen pnömoni aynı anda giderek artan sayılarda bir tablo ile karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Dr. İpek ADA ALVER LR

Mikrobiyolog İpek ADA ALVER, hasta bireylerin önlem almamaları neticesinde kombo virüs salgınının yayılımının meydana geldiğini belirterek, “Bireyler halsizlik, yorgunluk, vücut kırgınlığı, eklem ağrıları, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, yüksek ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi birden fazla belirti yaşamaya başladıklarında maske takma ve izolasyon gibi önlemleri almalı. Vakit kaybetmeksizin altında yatan mikroorganizmanın belirlenmesi ve buna uygun bir tedavi planı oluşturulması için hastaneye giderek ilgili testlerin yaptırılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bu süreçte belirti yaşayan hastaların evde istirahat etmesini öneren Alver, “Hasta çocuk ise kreşe ya da okula gönderilmemeli. Salgının hasta bireylerin önlem almaması ve evde izolasyonda kalmak yerine topluma karışmaları neticesinde yayıldığı aşikâr” dedi.

Mikrobiyolog Ada Alver, salgın hastalıklarla mücadelede bağışıklık sisteminin önemine de vurgu yaparak, “Birden fazla virüsün yayılım gösterdiği bu süreçte, izolasyon önlemlerinin yanında, bağışıklık sistemini de güçlü tutmamız gerekir. Bunun için yeterli uyku, stres faktörlerinin az olması, beslenme düzeninde probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalar ve bağışıklık sistemini güçlendirici yiyecek ve içecekler tüketmemiz, açık havada bulunmaya özen göstermemiz, mineral ve vitamin takviyeleri almamız gerekir. Diğer yandan bu kombo virüs salgınına baktığımızda genellikle üst ve alt solunum yollarında tutulum gösterdiği için açık havada yürüyüş ve nefes egzersizleri de önemli” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi