Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Eylül ayına ilişkin enflasyon ve büyüme verilerini değerlendirdiği bir canlı yayında, enflasyonun düşmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eğilmez, "Enflasyon düşüyor demek fiyatlar düşüyor demek değil; fiyat artışları hız kesiyor demek" ifadesiyle enflasyon kavramının genellikle yanlış anlaşıldığını vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Ağustos ayında aylık enflasyon %2,47, yıllık enflasyon ise %51,97 olarak kaydedildi.

Karslıoğlu: Müteahhit; Öldü,Kaçtı,Battı Cümleleri İnşaatı Tamamlama Sigortasıyla Bitiyor Karslıoğlu: Müteahhit; Öldü,Kaçtı,Battı Cümleleri İnşaatı Tamamlama Sigortasıyla Bitiyor

Eğilmez, enflasyonun tahminlerine uygun bir seyir izlediğini belirterek, "160 km ile giden bir araba 120 km'ye düşerse arabanın hızı eksiye gelmez ama hızı düşer. Enflasyonun düşmesi de böyle bir şey" dedi. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini %44,3 olarak belirterek, Merkez Bankası'nın %38 tahminine ulaşmak için aylık enflasyon oranlarının %1,13 olması gerektiğini ifade etti.

Büyüme verilerine de değinen Eğilmez, "İlk yarı %3,8 büyüme karşımıza çıkıyor. Esas durgunluk haziran sonrasında başlıyor. Enflasyonla mücadele açısından tüketim harcamalarının düşüyor olması enflasyonda biraz daha düşüş etkisi yaratacak gibi gözüküyor" diyerek üçüncü çeyrek için endişelerini dile getirdi. Üçüncü çeyrekte büyümenin sıfıra yaklaşması durumunda, dördüncü çeyrekte ekonominin daha da sıkıntılı bir duruma girebileceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi