Mardin Milletvekili George Aslan'dan Protestan Toplumuna Yönelik Hak İhlalleriyle İlgili Soru Önergesi

ANKARA - Mardin Milletvekili George Aslan, Türkiye'de Müslüman olmayan farklı din ve inançlara mensup kesimlerin maruz kaldığı saldırılar, nefret söylemleri ve nefret suçlarına dikkat çekti. Milletvekili Aslan, bu suçların çoğu zaman cezasız bırakılmasının, saldırıların sistematik bir biçimde devam etmesine zemin hazırladığını vurguladı.

Türkiye'de yaşayan Protestan toplumunun da saldırı ve hak ihlallerine maruz kalan gruplar arasında olduğunu belirten Aslan, Protestan Kiliseleri Derneği’nin ‘2023 Hak İhlalleri İzleme Raporu’nu referans gösterdi. Rapora göre;

  • Protestanlara yönelik nefret söylemleri, önceki yıla göre artış göstermiştir. Kişi veya kurumlara sadece inançlarından ötürü nefret duyarak bu nefretini sözlü veya yazılı olarak belirten, kamuoyunda nefretin oluşması için kışkırtan ifadeler artmıştır.
  • Yabancı uyruklu Protestan din görevlilerine “N-82 ve G-87” kodları verilerek Türkiye’ye girişleri engellenmiş, sınır dışı edilmiş veya oturum izinleri yenilenmemiştir.
  • Protestanların ibadet yeri kurma ve ibadet için kullanılan mekânların kullanımını sürdürme ve var olan ibadethaneleri kullanma talepleri ile ilgili sorunlar devam etmektedir.

Milletvekili Aslan, Anayasa'nın 24’üncü ve 25’inci maddelerinde belirtilen din ve inanç özgürlüğü hükümlerine dikkat çekerek, bu özgürlüklerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Meclis’in onayladığı ve Anayasa'nın 90’ıncı Maddesine göre Anayasa'nın da üzerinde olan uluslararası anlaşmaların önemine işaret etti.

Bakan Tunç'tan İmamoğlu'na Tepki: "Yargıya Parmak Sallayamaz, Yargıyı Tehdit Edemez" Bakan Tunç'tan İmamoğlu'na Tepki: "Yargıya Parmak Sallayamaz, Yargıyı Tehdit Edemez"

Bu bağlamda, Milletvekili George Aslan, şu soruları Meclis gündemine taşıdı:

  1. Yabancı uyruklu Protestan din görevlilerine “N-82 ve G-87” kodları verildiği doğru mudur? Doğruysa söz konusu kodların verilme gerekçesi nedir?
  2. Son on yılda Türkiye'den sınır dışı edilen Protestanların sayısı kaçtır? Bu kişiler hangi gerekçelerle sınır dışı edilmiştir? Bunların kaçı N-82 ve G-87 kodları ile sınır dışı edilmiştir?
  3. Son on yılda Protestanların sınır dışı edilme kararlarına karşı açmış oldukları mahkemelerin sonuçları nedir? Sonuçlanan ve devam eden mahkeme sayısı kaçtır?
  4. Son on yılda Protestan toplumuna karşı hangi suçlar işlenmiştir? Bu suçlardan ceza almış kişi sayısı kaçtır?
  5. Türkiye’de misyonerlik faaliyeti yürütmek suç mudur?
  6. Türkiye'de yaşayan Protestan toplumunun maruz kaldığı saldırı, nefret söylemi ve nefret suçlarının önlenmesi için hangi tedbirler alınmaktadır?

Milletvekili George Aslan, bu soruların yanıtlanması ve hak ihlallerinin son bulması için gerekli adımların atılmasını talep etti. Ayrıca, Türkiye'nin din ve inanç özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerine dikkat çekerek, bu hakların korunmasının önemine vurgu yaptı.

Editör: Haber Merkezi