Mardin’de yaşayan Süryaniler, Hristiyan inancına göre Hazreti İsa’nın yeniden dirilişini simgeleyen Paskalya Bayramı’nı, tarihi Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutladı.
Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerine mensup Mardinli Hristiyanlar, Paskalya Bayramı’nı cemaatle birlikte dua ederek, ibadet ederek ve bayramlaşarak karşıladı. Törenin ardından manastırın avlusunda topluca bayramlaşan Hristiyan yurttaşlar, birbirlerine barış, umut ve gelecek için iyi dileklerini iletti.
Mardin Süryani Vakfı Başkanı Murat Özbek, yaptığı açıklamada bayramların herkes için ortak bir barış temennisi olduğunu belirtti:
“Bir ay önce Ramazan Bayramı’nı hayırlısıyla kutladık. Ezidi kardeşlerimiz de kendi bayramlarını kutladılar. Bu vesileyle onların bayramını da kutluyorum. Şu an biz Süryaniler kendi bayramımızı kutluyoruz. Bütün dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ediyoruz. Dileğimiz odur ki herkes kardeşçe ve eşit şartlarda özgür bir şekilde yaşamaya devam etsin.”
Paskalya ayinine katılan bir Hristiyan yurttaş ise bayramı nasıl geçirdiklerini Kürtçe şu sözlerle anlattı:
“Her bayramda olduğu gibi öncesinde yemek hazırlıyoruz. Önce manastıra gidip ibadet ediyoruz, ardından cemaat ile bayramlaşıyoruz. Aileler birbirini ziyaret ederek bayramlaşıyor. Yemeğe oturuyoruz, sonra da ailemizle birlikte bayramı kutluyoruz. Bu kutlamalar üç gün sürüyor.”
Yurt Dışından Katılım
Paskalya vesilesiyle Mardin’e gelenlerden biri de Yunanistan’dan gelen Zagarya Disandonis oldu. İstanbul doğumlu Rum Ortodoks olan Disandonis, “Paskalya bizim için çok kutsal bir bayram. Burada kutlamak istedik. Tüm Hristiyanlara iyi Paskalya Bayramı diliyorum” dedi.
Nermin Çilliye ise bayram sofralarını şöyle anlattı:
“Kaburga yapıyoruz. Sarma sarıyoruz. Lebeni yaparız, sütlaç yaparız, Süryani çöreği yaparız. Güzel geçiyor.”
Birlikte Yaşamın Simgesi: Mardin
Paskalya’nın ilk gününde, Mardin’deki birlikte yaşam kültürünü simgeleyen bir dayanışma örneği de yaşandı. Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak, Mardin Müftüsü Dr. Enver Türkmen ve çok sayıda Müslüman vatandaş, manastırı ziyaret ederek Hristiyan komşularının bayramını kutladı.
Eşbaşkan Amak şu ifadeleri kullandı:
“Mardin başlı başına çok renkli ve çok dilli bir yerdir. Bugün de Süryanilerimizin Paskalya’sı. Biz de onların dini liderleriyle birlikte buraya gelip bayramlarını kutladık.”
Müftü Enver Türkmen ise şöyle konuştu:
“Bu güzel kardeşlik gününde biz de onların bayramını kutlamak için geldik. İnşallah bu Mardin’deki birlik, dayanışma ve kardeşlik tüm dünyaya, tüm Türkiye’ye ve tüm Müslümanlar arasında yayılır.”
Mardin'de Hristiyan Nüfusu ve İnanç Yapısı
1940’lı yıllarda Mardin genelinde 30 bine yakın Hristiyan yaşarken, bu sayı günümüzde yaklaşık 4 bin civarına düşmüştür. Mardin’de Katolik, Ortodoks ve Protestan mezheplerine bağlı Hristiyan topluluklar yaşamaktadır.
Paskalya, Hristiyan inancına göre Hazreti İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirildiğine inanılan gün olarak kutlanır. Bu nedenle “Diriliş Bayramı” ya da “Paskalya” olarak adlandırılır.