Mia Cousins ​​Burleigh, Batı İskoçya Üniversitesi; Siobhan Paula Moran, Batı İskoçya Üniversitesi

Birleşik Krallık ve ABD'deki yetişkin nüfusun yarısından fazlasında diş eti hastalığı var. Tipik tedaviler arasında gargara ve ciddi vakalarda antibiyotikler yer alır . Bu tedavilerin ağız kuruluğu, antimikrobiyal direnç gelişimi ve kan basıncında artış gibi yan etkileri vardır .

Ancak araştırmalar, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan nitrat adı verilen molekülün daha az yan etkiye sahip olduğunu ve ağız sağlığına daha fazla fayda sağladığını gösterdi. Ve ağız hastalıklarının tedavisinde doğal bir alternatif olarak kullanılabilir.

Yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanımı , dişlerin ve diş etlerinin yüzeyinde yapışkan bir bakteri tabakası olan diş plağının birikmesine yol açar . Plak diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olur. Şekerli ve asitli gıdalar, ağız kuruluğu ve sigara da ağız kokusuna, diş çürümesine ve diş eti enfeksiyonlarına katkıda bulunabilir.

Diş eti hastalığının iki ana türü diş eti iltihabı ve periodontittir. Diş eti iltihabı diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanamaya neden olur. Periodontitis , diş eti hastalığının daha ilerlemiş bir şeklidir ve dişleri destekleyen yumuşak dokulara ve kemiklere zarar verir.

Periodontal hastalık bu nedenle diş kaybına neden olabilir ve ağızdaki bakteriler kan dolaşımına girdiğinde kardiyovasküler hastalıklar, demans, diyabet ve romatoid artrit gibi sistemik bozuklukların gelişmesine de katkıda bulunabilir.

Yapraklı yeşillikler sır olabilir

Yapraklı yeşillikler ve kök sebzeler vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur ve bu sebzelerden oluşan bir diyetin sağlıklı kiloyu korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kalp hastalıklarını, kanseri ve diyabeti önlemek için çok önemli olduğu bir sır değildir . Yeşil yapraklı sebzelerin sağlığa birçok faydası kısmen ıspanak, marul ve pancarın ağızdaki nitratı azaltan bakteriler tarafından nitrik okside indirgenebilen nitratla dolu olmasından kaynaklanmaktadır.

Temel Reis, yeşil yapraklı sebzeler yemenin sağlık açısından faydaları hakkında bir iki şey biliyordu. Bumerang Resmi, 2017.

Nitrik oksitin kan basıncını düşürdüğü ve egzersiz performansını arttırdığı bilinmektedir . Ancak ağızda kötü bakterilerin aşırı çoğalmasını önlemeye yardımcı olur ve her ikisi de diş eti hastalığına ve diş çürümesine neden olabilecek ağız asidini azaltır.

Nitrat ve ağız sağlığı konusundaki araştırmamızın bir parçası olarak rekabetçi sporcular üzerinde çalıştık . Sporcular , diş eti dokularının iltihaplanmasına, strese ve antrenman sırasında zor nefes almaktan kaynaklanan ağız kuruluğuna neden olabilecek yüksek karbonhidrat alımı nedeniyle diş eti hastalığına yatkındır .

Çalışmamız pancar suyunun (yaklaşık 12 milimol nitrat içeren) egzersiz sırasında dişleri asitli spor içeceklerinden ve karbonhidrat jellerinden koruduğunu gösterdi; bu da nitratın sporcular tarafından diş çürümesi riskini azaltmak için bir prebiyotik olarak kullanılabileceğini düşündürüyor.

Nitrat, ağız sağlığına yönelik bir prebiyotik olarak pek çok umut vaat ediyor . İyi bir ağız hijyeni ve nitrat açısından zengin bir beslenme, daha sağlıklı bir vücudun, canlı bir gülümsemenin ve hastalıksız diş etlerinin anahtarı olabilir. Bu, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi ağız sağlığının bozulma riski en yüksek olanlar için iyi bir haber .

Birleşik Krallık'ta klorheksidin içeren antiseptik gargaralar diş plağı ve diş eti hastalıklarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ne yazık ki bu gargaralar, hem iyi hem de kötü bakterileri ayrım gözetmeden ortadan kaldırdıkları ve hastalığa neden olabilecek ağız asitliğini arttırdıkları için ağız sağlığına yönelik yanıltıcı bir yaklaşımdır.

Endişe verici bir şekilde, ilk araştırmalar klorheksidinin antimikrobiyal dirence katkıda bulunabileceğini de gösteriyor . Direnç, bakteri ve mantarların , bu tedavilere tekrar tekrar maruz kalmaları nedeniyle bir veya daha fazla antimikrobiyal ilacın etkilerine karşı hayatta kalması durumunda ortaya çıkar . Antimikrobiyal direnç, küresel bir sağlık sorunudur ve 2050 yılına kadar yılda 10 milyon ölüme neden olacağı tahmin edilmektedir.

Kapakları beyaz vidalı ve okunamayan etiketleri olan iki şeffaf şişe. Şişelerden birinin yarısı kırmızı sıvıyla, diğeri ise açık mavi sıvıyla dolu. Şişelerin arasında mavi bir diş fırçası ve kırmızı sıvı içeren şeffaf bir gargara kabı bulunur.

Gargara sağlıklı bir ağız için en iyi seçenek olmayabilir. Getty Images aracılığıyla BSIP/UIG

Buna karşılık, diyetteki nitrat daha hedeflidir. Nitrat, hastalıkla ilişkili bakterileri yok eder, oral asiditeyi azaltır ve dengeli bir oral mikrobiyom oluşturur . Oral mikrobiyom, ağızdaki tüm mikroorganizmaları ifade eder. Nitrat, hastalığın başlamasını önlemek veya hastalığın ilerlemesini sınırlamak için kullanılabilecek bir ağız sağlığı prebiyotiği olarak heyecan verici bir potansiyel sunar.

İnci beyazı için kaç yapraklı yeşillik gerekir?

Peki günlük ne kadar tüketmeliyiz? Genel bir kural olarak, yemek zamanlarında bol miktarda ıspanak, lahana veya pancar yaklaşık 6-10 mmol nitrat içerir ve sağlık açısından anında fayda sağlar.

İşbirlikçilerimizle yaptığımız çalışma, periodontal hastalık hastalarından alınan plak örneklerinin 6,5 mmol nitratla işlenmesinin sağlıklı bakteri düzeylerini artırdığını ve asitliği azalttığını gösterdi.

Örneğin, iki hafta boyunca marul suyu tüketmek diş eti iltihabını azalttı ve diş eti hastalığı olan hastalarda sağlıklı bakteri düzeylerini artırdı.

Giderek artan kanıtlar nitratın ağız sağlığının temel taşı olduğunu göstermektedir. Yemek zamanlarında bir porsiyon sebzeyi çıtırdatmak, ağız hastalıklarının önlenmesine veya tedavi edilmesine yardımcı olabilir ve ağzın taze ve sağlıklı kalmasını sağlayabilir.

Eating leafy greens could be better for oral health than using mouthwash

Eating nitrate rich vegetables like lettuce and spinach could hold the key to better oral health. BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Mia Cousins Burleigh, University of the West of Scotland and Siobhan Paula Moran, University of the West of Scotland

Over half the adult population in the UK and US have gum disease. Typical treatments include mouthwash and in severe cases, antibiotics. These treatments have side effects, such as dry mouth, the development of antimicrobial resistance and increased blood pressure.

But research has indicated that a molecule called nitrate, which is found in leafy green vegetables, has fewer side effects and offers greater benefits for oral health. And it could be used as a natural alternative for treating oral disease.

Inadequate brushing and flossing leads to the build up of dental plaque, a sticky layer of bacteria, on the surface of teeth and gums. Plaque causes tooth decay and gum disease. Sugary and acidic foods, dry mouth, and smoking can also contribute to bad breath, tooth decay, and gum infections.

The two main types of gum disease are gingivitis and periodontitis. Gingivitis causes redness, swelling and bleeding of the gums. Periodontitis is a more advanced form of gum disease, causing damage to the soft tissues and bones supporting the teeth.

Yaşlı Sürücülere Ehliyet Kısıtlaması Geliyor: AB’nin Yeni Düzenlemesi Türkiye'ye de Yansıyabilir Yaşlı Sürücülere Ehliyet Kısıtlaması Geliyor: AB’nin Yeni Düzenlemesi Türkiye'ye de Yansıyabilir

Periodontal disease can therefore, lead to tooth loss and, when bacteria from the mouth enter the bloodstream, can also contribute to the development of systemic disorders such as cardiovascular disease, dementia, diabetes and rheumatoid arthritis.

Leafy greens may be the secret

Leafy greens and root vegetables are bursting with vitamins, minerals, and antioxidants – and it’s no secret that a diet consisting of these vegetables is crucial for maintaining a healthy weight, boosting the immune system, and preventing heart disease, cancer and diabetes. The multiple health benefits of leafy greens are partly because spinach, lettuce and beetroots are brimming with nitrate, which can be reduced to nitric oxide by nitrate-reducing bacteria inside the mouth.

Popeye knew a thing or two about the health benefits of eating leafy greens. Boomerang Official, 2017.

Nitric oxide is known to lower blood pressure and improve exercise performance. However, in the mouth, it helps to prevent the overgrowth of bad bacteria and reduces oral acidity, both of which can cause gum disease and tooth decay.

As part of our research on nitrate and oral health, we studied competitive athletes. Athletes are prone to gum disease due to high intake of carbohydrates – which can cause inflammation of the gum tissues – stress, and dry mouth from breathing hard during training.

Our study showed that beetroot juice (containing approximately 12 millimole of nitrate) protected their teeth from acidic sports drinks and carbohydrate gels during exercise – suggesting that nitrate could be used as a prebiotic by athletes to reduce the risk of tooth decay.

Nitrate offers a lot of promise as an oral health prebiotic. Good oral hygiene and a nitrate rich diet could be the key to a healthier body, a vibrant smile and disease-free gums. This is good news for those most at risk of oral health deterioration such as pregnant women, and the elderly.

In the UK, antiseptic mouthwashes containing chlorhexidine are commonly used to treat dental plaque and gum disease. Unfortunately, these mouthwashes are a blunderbuss approach to oral health, as they indiscriminately remove both good and bad bacteria and increase oral acidity, which can cause disease.

Worryingly, early research also indicates that chlorhexidine may contribute to antimicrobial resistance. Resistance occurs when bacteria and fungi survive the effects of one or more antimicrobial drugs due to repeated exposure to these treatments. Antimicrobial resistance is a global health concern, predicted to cause 10 million deaths yearly by the year 2050.

Two clear bottles with white screw tops, and illegible labels. One of the bottles is half full of red liquid and the other is full of a light blue liquid. A blue toothbrush is between the bottles, with a clear mouthwash cup containing red fluid.
Mouthwash may not be the best option for a healthy mouth. BSIP/UIG Via Getty Images

In contrast, dietary nitrate is more targeted. Nitrate eliminates disease-associated bacteria, reduces oral acidity and creates a balanced oral microbiome. The oral microbiome refers to all the microorganisms in the mouth. Nitrate offers exciting potential as an oral health prebiotic, which can be used to prevent disease onset or limit disease progression.

How many leafy greens for pearly whites?

So how much should we consume daily? As a rule of thumb, a generous helping of spinach, kale or beetroot at mealtimes contains about 6-10 mmol of nitrate and offers immediate health benefits.

Work we have done with our collaborators has shown that treating plaque samples from periodontal disease patients with 6.5 mmol of nitrate increased healthy bacteria levels and reduced acidity.

For example, consuming lettuce juice for two weeks reduced gum inflammation and increased healthy bacteria levels in patients with gum disease.

Growing evidence suggests that nitrate is a cornerstone of oral health. Crunching on a portion of vegetables at mealtimes can help to prevent or treat oral disease and keeps the mouth fresh and healthy.The Conversation

Mia Cousins Burleigh, Lecturer, School of Health and Life Sciences, University of the West of Scotland and Siobhan Paula Moran, PhD candidate, School of Health and Life Sciences, University of the West of Scotland

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

Kaynak: https://theconversation.com/eating-leafy-greens-could-be-better-for-oral-health-than-using-mouthwash