SİVİL KATILIM MERSİN BÜYÜKŞEHİR İLE GÜÇLENİYOR

Kent yönetiminde sivil katılımı önceleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti kentli ile yönetmek için bir adım daha attı. Büyükşehir Belediyesi; İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile işbirliği yaptığı ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’ne yönelik hazırlıklarını ‘Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı Lansmanı’ ile ilgililere tanıttı.

MERSİN / (FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ)

Kent yönetiminde sivil katılımı önceleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden önemli bir adım daha geldi. Afet, göç ve yerel kalkınma alanlarında sivil toplumun sesi olmak ve kenti kentli ile yönetmek isteyen Büyükşehir, ‘Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı Lansmanı’nı düzenledi.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR SAĞLIKTA FARKINDALIK YARATIYOR MERSİN BÜYÜKŞEHİR SAĞLIKTA FARKINDALIK YARATIYOR

‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’ne ilk adımı atan ve Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürlüğü; Afetlere Karşı İş Birliği ve Koordinasyon Hayati Önem Taşıyor, Göç Yönetiminde İş Birliği ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi ile Yerel Kalkınma ve Girişimcilikte Kadın ve Genç Girişimciliğine Destek başlıklarında sunumlar yaptı.

Gökayaz: “Mersin’i, kentte yaşayanlarla birlikte yönetiyoruz”

Büyükşehir’in uzun zamandır ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’ne hazırlık yaptığının altını çizen Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz; İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile işbirliği içerisinde olduklarını vurguladı. Tüm sivil toplum kuruluşlarını kapsayan bir müdürlük de kurduklarını kaydeden Gökayaz, “Mersin bu anlamda oldukça hazır ve elverişli bir ortam mevcut. Yapılmış olan çalışmalar bu şekilde bir sonuç verdi. Zaten temelde kenti, tüm Mersinlilerle beraber yönetmek gibi bir bakış açımız var. 6 ayda bir farklı kategorilerdeki derneklerle, Başkanımızın da bulunduğu toplantılarda bir araya geliyor ve onlardan kentle ilgili olarak kendi alanlarını kapsayan değerlendirmelerini alıyoruz” dedi.

Eğitimden sağlığa, tarımdan teknolojiye kadar pek çok alanda STK’lar ile işbirliği içerisinde olduklarını sözlerine ekleyen Gökayaz, “Bir kenti yönetenler olarak kentle ilgili sadece kendi görüşlerimizi öne alıp, bu kentte yaşayan diğer insanların görüşlerini yok saymak büyük bir sıkıntıya yol açar. Tam tersine, kenti kentte yaşayanlarla beraber kendi uzmanlık alanları ya da ilgi alanları ya da kendi tecrübeleriyle beraber yönetiyor olmak, birçok açıdan kolaylaştırıcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Akça: “Projenin uygulandığı 7 pilot ilden birisi de Mersin”

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça ise, Büyükşehir’in bu proje kapsamında önemli görevler üstlendiğini vurguladı. Projenin uygulandığı 7 pilot ilden birisinin de Mersin olduğunu kaydeden Akça, “Bu tanıtım toplantısında, bir yılı aşkın süredir gerçekleştirilen çalışmaların ve eylem planımızın sunumunu gerçekleştirdik. Bu bağlamda, Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in öncülüğünde kurulan Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şubesi’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi çatısı altında olması da, bu projenin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sundu” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Proje Yöneticisi ve Baş Teknik Danışmanı Neslihan Cankara, Türkiye Belediyeler Birliği’nden Uzman Kevser Mert, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Hüseyin Cevahir Özalp ile Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Selman Çetin’in de sunumlarıyla zenginleştirilen lansman, soru-cevapların ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi