Milletvekili Perihan Koca Direnişteki ESİTAŞ İşçilerinin Durumunu Gündeme Getirdi

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde 29 gündür direnen ESİTAŞ işçilerini mecliste ağırladı. Ziyarette işçiler, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye olduktan sonra işverenle Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başlattıklarını, taleplerinin karşılanmaması üzerine eyleme geçtiklerini ve eylemlerinin ardından KOD 49 (verilen görevi yerine getirmeme) ile işten atılmalarının ardından direnişe geçtiklerini belirttiler. Havasız, son derece sıcak ortamda birçok kanserojen maddeye maruz kalarak çalıştıklarını ve işyerinden bu koşullarda iyileştirme yapılmasını talep ettiklerini belirten işçiler, bu taleplerin karşılanmaması üzerine bir dizi eylem yaptıklarını ifade ettiler.

Sevilay Çelenk'ten Fahiş Fatura Zamlarına Tepki: “Yurttaşların İletişim Hakkı Gasp Ediliyor” Sevilay Çelenk'ten Fahiş Fatura Zamlarına Tepki: “Yurttaşların İletişim Hakkı Gasp Ediliyor”

Photo1720517095 (1)

KOD 49 ile işten çıkarmaların son zamanlarda arttığına dikkat çeken Perihan Koca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın cevaplaması istemiyle bakanlığa soru önergesi verdi. Perihan Koca, konuyla ilgili bakanlığa şu soruları yöneltti:

  1. Bakanlığınızın son zamanlarda yaygınlaşan KOD 49 uygulamasının uygulanma biçimleriyle ilgili bir denetlemesi var mıdır? Söz konusu uygulamanın işçilerin anayasal haklarının karşısına çıkarılmasıyla ilgili bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?
  2. Esitaş Elektrik fabrikasında çalışan işçilerin işyerinde sağlıksız ve gayri insani çalışma koşulları altında çalıştıkları iddiasıyla ilgili bakanlığınızın bir denetimi var mıdır? Bu iddialar tarafınızca araştırılmış mıdır? Söz konusu işyerinin işçi sağlığı ile ilgili almakla yükümlü olduğu önlemler yerine getirilmiş midir?

Perihan Koca, işçilerin direnişine destek verdiklerini ve onların mücadelesinin takipçisi olacaklarını belirterek, işçilerin haklarını alana kadar yanlarında olacaklarını ifade etti.

Editör: Haber Merkezi