Muğla’da aile sağlığı merkezlerinde (ASM) çalışan hekimler, meslektaşlarının görevi başında şiddete maruz kalarak yoğun bakıma kaldırılmasını ve sağlıkta şiddeti protesto etmek için iş bıraktı.

Muğla’nın Bodrum ilçesi 12 No’lu Ortakent Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan bir hekim, hasta yakınlarının uyguladığı fiziki ve sözel şiddet sonrasında ağır bir kalp sorunu yaşayarak fenalaşmış, ilk müdahalesi çalışma arkadaşları tarafından yapıldıktan sonra sevk edildiği hastanede yoğun bakıma alınmıştı. Muğla Valiliğinden yapılan açıklamaya göre ise olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Kritik durumu devam eden hekim için meslektaşları Muğla ili genelinde iş bırakırken hekimleri, sağlık çalışanlarını ve halkın sağlığını tehdit eden şiddet sorununa karşı Ortakent ASM önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Sekreteri Dr. Sibel Uyan, Muğla Tabip Odası, Aydın Tabip Odası ile sağlık emek ve meslek örgütleri ile sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve temsilcileri, siyasetçiler, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

TTB AHEK Sekreteri Uyan, “‘Hasta memnuniyeti işimiz’ diye göreve başlayan Sağlık Bakanı’na ‘Siz memnuniyet bakanı değil, Sağlık Bakanısınız’ diye seslendik. Sağlıkta şiddetin politik olduğunu, bir an evvel TTB’nin sağlıkta şiddet yasa tasarısını Meclis’te geçirmeleri gerektiğini söyledik. Biz hekimler, sağlık emekçileri olarak ‘Göreviniz hastaları memnun etmek değil, tedavi etmek, hastalanmamalarını sağlanmaktır’ dedik. Merkezi idare, yönetemiyorsunuz! Yerel idare, siz de yönetemiyorsunuz! Bodrum gibi bir tatil yerinde nüfusu yaz aylarında 10 kat artan bir yerde yaza özel sağlık merkezi açmıyorsunuz. Neden? Doktor yok, ebe hemşire yok diyorsunuz. Aklımızla dalga geçmeyin. Dün yaşanan şiddeti protesto eden sağlık kurumlarının mesailerini denetleyecek doktor hemşire buluyorsunuz ama. Bugün burada bizimle olacağınıza denetim yapıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin Erdolu, sağlık emek meslek örgütleri ve dernekler yaptığı ortak açıklamada, yaşanan olaydan dolayı çok üzgün ve öfkeli olduklarını dile getirdi. Şiddetin son bulmasını dileyen Erdolu, meslektaşlarının yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiğini, sağlıkta şiddet haberlerini duymadıkları günün neredeyse hiç olmadığını söyledi.

CHP'li Şevkin: "TOKİ, Lüks Konutu Bırak, Depremzedelere Konut Yap!" CHP'li Şevkin: "TOKİ, Lüks Konutu Bırak, Depremzedelere Konut Yap!"

Erdolu, açıklamasında “Kızgınız, üzgünüz, öfkeliyiz. Bu şiddet artık sona ersin diyoruz. Ancak sağlıkta şiddetin politik bir tercih olduğu sürece engellenemeyeceğini de biliyoruz. Sağlıkta şiddet haberi duymadığımız gün neredeyse yok. Bunun tek suçlusu 30 yıldır süren sağlıkta piyasalaşma ve sağlığın ticari bir meta, hastanın müşteri olarak görüldüğü sağlık sistemidir. 3 dakikada bir randevu ile hasta bakmaya zorlanan kamu hastanesi hekimleri, 4 bin nüfusu olmasına rağmen bir o kadar da misafir hastaya bakmaya zorlanan tatil yöresi aile hekimleri şiddete maruz kalıyorsa bunun sorumlusu bu sistemi kurgulayan ve angaryaları hekimlere dayatan Sağlık Bakanlığı ile kışkırtılmış sağlık talebinden oy devşiren iktidardır” ifadelerini kullandı.

“Sağlıkta Şiddete Son” ve “Korkmuyoruz, Susmuyoruz” sloganlarının atıldığı basın açıklaması alkışlı protesto ile sona erdi.

Şiddete uğrayan hekimin tedavi görmekte olduğu hastaneyi ziyaret ederek durumu hakkında bilgi alan TTB Merkez Konseyi üyesi Karababa, geçmiş olsun dileklerini iletti. Yaşanan olayın Türkiye’deki sağlık hizmetleri modelinin bir sonucu olduğunu vurgulayan Karababa, “Kışkırtılmış bir sağlık hizmeti talebi var. Hastalar dünya ortalamasına göre sağlık kuruluşlarına çok daha fazla başvuru yapıyor. Bu hem sağlık kurumlarının ciddi bir baskı altında kalmasına hem de sağlık çalışanlarının gereğinden fazla hasta yükü ile yüz yüze kalmalarına neden oluyor. Bunların önlenebilmesi için etkin yasaların çıkarılmasını ve uygulanmasını istiyoruz” dedi. Sağlıkta şiddete karşı etkin bir yasasının çıkarılması için Sağlık Bakanı ve milletvekilleri ile görüşmeler planladıklarını anlatan Karababa, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Ortak basın açıklamasında imzası bulunan sağlık meslek ve emek örgütleri ile dernekler şöyle:

Türk Tabipleri Birliği
Muğla Tabip Odası
Aydın Tabip Odası
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası
Birlik ve Dayanışma Sendikası
Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası
Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu
Aydın Aile Hekimleri Derneği
İzmir Aile Hekimleri Derneği
Muğla Aile Hekimleri Derneği
Muğla Aile Sağlığı Elemanları Derneği

Editör: Haber Merkezi