İstanbul Milletvekili Kezban KONUKÇU, Mühendislik Fakültesi Mezunu İşçilerin Mühendis Kadrosuna Geçişlerinin Sağlanmaması Hakkında Soru Önergesi verdi.
Kamu Kurumları ve KİT'lerde (Kamu İktisadi Teşebbüs) işçi olarak istihdam edilip sonradan Mühendislik Fakültesi diploması alan mühendislerin Toplu İş Sözleşmelerinde İşçi Mühendis kadrosu yer almasına rağmen bu kadroya geçişlerinin yapılmaması nedeniyle çalışma koşullarındaki eşitsizlikleri, mesleklerine uygun pozisyonlarda görev alamamaları ve mesleki gelişim fırsatlarından mahrum bırakılmaları ciddi bir haksızlığa dönüşmüştür. Mühendislik fakültesinden mezun olan işçiler, kamu sektöründe mühendis olarak görev yapacak niteliklere sahip olmalarına rağmen, genellikle "işçi" statüsünde çalıştırılmaktadırlar. Bu durum çalışanların emeğinin karşılığını almasını engellemekte, kamu kurumlarında nitelikli personelin etkin kullanılmamasına neden olmaktadır.
657 Sayılı Kanun’a tâbi çalışan meslektaşları gibi mesleklerinin ve unvanlarının gereği olan müdürlüklerde, uygun pozisyonlarda çalışamamakta, meslekleriyle ilgili toplantılara, seminerlere, eğitimlere katılamamakta ve bu haklardan mahrum kalmaktadırlar. Aynı üniversiteyi bitirmiş, aynı teknik bilgiyi kazanmış ve aynı diplomayı almış Mühendislik Fakültesi mezunu işçilerin meslektaşları gibi mesleklerinin gerektirdiği ve hak ettikleri görevlerde yer alamamaları mesleki yeterlilik ve liyakat ilkesine aykırılık teşkil ederken, sadece statülerinden dolayı kamu hizmetindeki diğer meslek gruplarına göre daha düşük statüde tutulmaları ise açıkça bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşı karşıya bırakılmalarına, toplumsal adaletin ve eşitlik ilkesinin ihlaline neden olmaktadır. Aynı zamanda işçi mühendislerin mesleki gelişim haklarının kısıtlanması da devletin kamu hizmetindeki eşitlik ilkesine aykırıdır.
Kamu Kurumlarında Çalışan İşçilerden Mühendislik Fakültesini bitiren işçilerin oluşturduğu Kamu İşçileri Mühendislik İntibak Platformu mağduriyetin giderilmesi adına vermiş oldukları mücadelelerinde; 2025 Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde Kamu maliyesine ilave bir yük getirmeden tecrübeli ve nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacıyla Anayasa’nın eşitlik ilkesine istinaden Mühendislik Fakültesi mezunu işçilerin İşçi Mühendis kadrosuna geçiş hakkının güvence altına alınmasını ve intibak taleplerinin yerine getirilmesini dile getirmektedirler.
Bu bağlamda;
1- Kamu İşçileri Mühendislik İntibak Platformu’nun Anayasa’nın eşitlik ilkesi doğrultusunda talep ettikleri Mühendislik Fakültesi mezunu işçilerin İşçi Mühendis kadrosuna geçiş hakkının güvence altına alınmasını ve intibaklarının yapılmasına yönelik haklı talepleri bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
2- 2025 Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde Kamu maliyesine ilave bir yük getirmeden tecrübeli ve nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacıyla Anayasa’nın eşitlik ilkesine istinaden Mühendislik Fakültesi mezunu işçilerin meslekleriyle ilgili görevlerde çalışmamaları nedeniyle karşılaştıkları haksızlıkları giderilmesi, işçilerin İşçi Mühendis kadrosuna geçiş hakkının güvence altına alınması ve intibak taleplerinin yerine getirilmesine yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
3- 4857 Sayılı İş Kanunu'nda, işçilerin görevde yükselmesini engelleyici madde, kanun, KHK olmamasına rağmen branşında uzman işçilerin işçi mühendislik kadrosuna alınmamalarının gerekçesi nedir?
4- 2015 yılı itibariyle Kamu ve KİT Kurumlarında İşçi Mühendis kadrosu alımı olduğu halde ihtisas alanı dışında çalışan işçiler bu kadroya neden alınmamaktadırlar?
5- Kamu kurumlarında çalışan mühendislik fakültesi mezunu işçilerin mühendis kadrosuna geçiş yapabilmeleri için hukuki bir engel var mıdır? Varsa, bu engel nedir?
6- Bakanlığınızca Kamu kurumlarında mühendis olarak görev yapacak personel alımları nasıl yapılmaktadır ve mühendislik fakültesi mezunu işçilerin bu süreçte yer alabilmesi için bir değişiklik planlanmakta mıdır?