DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal ASLAN "Kadınların esnek ve güvencesiz çalıştırılma projesi: Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP)" ile ilgili Meclise soru önergesi verdi.
Nevroz Uysal ASLAN soru önergesinde şu ifadelre yerverdi.
Kadın istihdamındaki artış sağlanması adına bakanlığınız bünyesinde çeşitli projeler geliştirilmektedir. Bu projeler farklı bakanlıklarla kadın istihdamına ilişkin yapılan protokoller çerçevesinde “İşin gücün olsun” sloganıyla sürdürülmektedir.
2024 şubat ayında Bakanlığınızın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi Bakanlıklarla yaptığı protokollerle İŞKUR aracılığıyla özellikle imalat sektöründe kadın işçi istihdamı sağlamaktadır.
Bu projelerden biri, “Kadın istihdamı için pozitif ayrımcılık (KİPAP)” başlığındaki proje olup; 25 ilde uygulanmaktadır. 18 yaşından büyük ve 35 yaşından küçük olan kadınları kapsayan projede, işverenlere proje kapsamında çalıştırdıkları her kadın işçi için aylık 25 bin liraya kadar prim, vergi ve ücret desteği sağlanmaktadır. Proje kapsamında çalışan kadın işçiye ise 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde aylık 3 bin lira çocuk bakım desteği sağlanacağı belirtilmektedir. Ayrıca süresi 3 ay olarak belirlenmiş projeye kapsamında patronlara destek ödemesi yapıldığı sürenin en az iki katı kadar süreyle kadın işçi istihdam etmesi şartı aranmaktadır.
Bu bağlamda;
1- İŞKUR resmi web sayfasında “Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) işverenlere, işe alacakları işsizlerin mesleki bilgi ve becerisini iş yerinde gözlemleyebilme, eğitim verme ve işe alma konusunda isabetli karar verme imkânı sunmaktadır. Bu şekilde, işverenler ihtiyaç duydukları iş gücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu olmadan yetiştirme imkânına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedir.” denilmektedir. Bu proje kapsamında istihdam edilen kadın işçiler 6 ay çalışmanın ardından nasıl bir güvenceye sahiptirler? Proje kapsamında sürekli istihdam edilen kadın çalışan sayısı kaçtır?
2- Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi artarak 32 milyon 661 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,6 olmuştu. Bu oran kadınlarda yüzde 32,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu ve benzeri projeler kapsamında çalıştırılan kadın çalışanların bu istihdam oranlarındaki payı nedir?
3- “İŞİN GÜCÜN OLSUN" projesinin kadın işçilerin istihdamını artırma hedefinin yanı sıra, projede sağlanan desteklerin belirsizlik yaratan yapısı ile kadınların güvencesiz bir ortamda çalışma koşullarını giderecek bir çalışmanız var mı?
4- Proje kapsamında çalışan kadın işçiye ise 0-66 ay aralığında çocuk sahibi olması halinde aylık 3 bin lira çocuk bakım desteği sağlanacağı belirtilmektedir. Çocuklara yaş sınırlaması getirmenizin sebebi nedir? Ayrıca bu projeyle kadınlara çocuk doğurmayı teşvik etmeyi mi amaçlıyorsunuz?
5- Proje kapsamında, kadınların çalışma süreleri sonunda iş güvencelerinin sağlanmasına yönelik herhangi bir denetim mekanizması kurmayı veya önlem almayı planlıyor musunuz?
6- Bakanlığınızın kadın istihdamına yönelik başka projeleri olacak mıdır? Olacaksa bu projeler nelerdir? Bu projelerde kadınların ucuz ve güvencesiz çalışma koşullarını engelleyici tedbirleriniz nelerdir?