BM Genel Merkezinde kutlanan BM Dünya Okyanuslar Günü, dünya çapında deniz yaşamını korumak için "zihinleri açmaya, duyuları harekete geçirmeye ve olasılıklara ilham vermeye" odaklandı. 

Temayı yansıtan, yeni derinlikleri uyandıran, acil koruma ihtiyaçları konusunda uyarıda bulunan ve "gözden ırak gönülden uzak" bir rahatlık duygusu için zamanın olmadığı konusunda uyarıda bulunan güçlü bir video gösterildi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, resmi olarak Cumartesi gününe denk gelen Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, okyanusların Dünya'daki yaşamı sürdürdüğünü ve sorunların esasen insan kaynaklı olduğunu söyledi.

"İklim değişikliği denizlerin yükselmesini tetikliyor ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinin ve kıyı nüfuslarının varlığını tehdit ediyor" dedi.

Android 15 Uydu Bağlantısı Özelliği Android 15 Uydu Bağlantısı Özelliği

Bay Guterres ayrıca okyanus asitlenmesinin mercan resiflerini yok ettiğini, deniz sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşarak aşırı hava olaylarına yol açtığını belirtti. Aşırı avlanma ve diğer faktörler dünyadaki deniz ekosistemlerinin yok olmasına katkıda bulunuyor.

Etkinliğe katılan Genel Kurul Başkanı Dennis Francis de okyanusların mevcut durumuyla ilgili benzer endişelerini dile getirdi.

"Okyanuslar hakkında öğrenilecek daha çok şey var ve daha da önemlisi, değerli yaşam kaynağımıza verilen hasarı tersine çevirmek."

Bay Francis, okyanusun iklim değişikliğine karşı en güçlü müttefikimiz olduğunu ve bu nedenle " doğru yolu izlemek ve okyanusun değerli kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi yeniden taahhüt ederek nesiller arası kullanılabilirliğini sağlamak bizim ortak sorumluluğumuzdur" dedi.

Genel Sekreter ve Genel Kurul Başkanı, Eylül 2024'teki Geleceğin Zirvesi ve gelecek yılın BM Okyanuslar Konferansı yaklaşımı olarak, okyanuslarımızı onarma ve koruma yolları hakkında düşünce ve eylemler beklediklerini söyledi.

Okyanusun Durumu Raporu

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ) hafta başında politika yapıcıları "istediğimiz gelecek için ihtiyacımız olan okyanus" hakkında düşünmeye iten bir Okyanusun Durumu raporunu yayınladı.

Raporda, okyanusa yönelik tehditler ve değişimin itici güçlerinin belirlenmesine yardımcı olabilecek eğilimler ayrıntılı olarak anlatıldı.

Okyanus ısınma oranının son 20 yılda iki katına çıktığı ve diğer şeylerin yanı sıra, okyanustaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle kıyı türlerinin boğulduğu uyarısında bulunuldu.

Sonuçlardan biri şu: "Okyanus okuryazarlığı uygulaması ve araştırması, kaynakları optimize etmek, davranış değişikliğini hızlandırmak ve okyanus koruma programlarının ve sürdürülebilirlik uygulamalarının uygulanmasını geliştirmek için stratejik bir müttefiktir."

Eylem çağrıları

Cuma günü BM Genel Merkezindeki konuşmacılar arasında deniz biyoloğu ve oşinograf Sylvia Earle de vardı; Earle, okyanusumuzu korumanın önemini dünyayla paylaşmanın yollarını bulmanın, kıyıdaki yaban hayatını da korumak için hayati eylemlere yol açabileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Artık hükümetlerin, işletmelerin, yatırımcıların, bilim adamlarının ve toplulukların okyanusumuzu savunmak için bir araya gelme zamanıdır" dedi.

Benzer bir eylem çağrısında Genel Kurul Başkanı Francis, "okyanus eylemini destekleme ve ilerletme çabalarımızı iki katına çıkarmamız , [gelişmekte olan küçük ada devletleri] ve diğer gelişmekte olan ülkelerde çok ihtiyaç duyulan kapasiteyi oluşturmamız ve dönüşümü teşvik eden yenilikçi finansman çözümlerini teşvik etmemiz gerektiğini" söyledi. 

Editör: Haber Merkezi