Siyaset

Özgür Özel: Cemevleri, İbadethanedir

Abone Ol

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Cumhuriyet Kent Meydanı'nda düzenlenen "61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma, Kültür ve Sanat Etkinlikleri"nde yaptığı konuşmada, cemevlerinin Aleviler için ibadethane olduğunu vurguladı. Özel, "Cemevleri, Aleviler için ibadethanedir, bizler için de ibadethane olacaktır. Bu anayasal hak kabul edilene kadar sizin mücadeleniz benim mücadelemdir," dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sürecinde Hacıbektaş'a uğrayarak Horasan erenlerinin desteğini almasının Milli Mücadele'ye büyük katkı sağladığını belirten Özel, CHP’nin genel başkanı olarak Hacı Bektaş Veli'nin ektiği tohuma yoldaş olacağını, ortak mücadeleden geri durmayacağını ifade etti.

Özel, konuşmasında tarihte yaşanan acı olaylara değinerek, "Bu topraklarda yüzyıllardır kan, gözyaşı ve zulüm durmadı. Kerbela'da akan kan, Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta akmaya devam etti," dedi. Madımak'ın bir utanç müzesi olana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Özel, barış, adalet, bilim ve umuda giden yolculuğu temsil ettiklerini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği "Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri"ni eleştiren Özel, bu törenin Hacı Bektaş Veli'nin mirasına saygısızlık olduğunu belirtti. Alevilerin çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu ve Türkiye'de Alevilere eşit vatandaşlık hakkının verilmediğini vurgulayan Özel, "Cemevleri, Aleviler için ibadethanedir ve bu anayasal hak kabul edilene kadar sizin mücadeleniz benim mücadelemdir," dedi.