Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından Pazar günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Ürdün Kralı ve Çek başbakanı da dahil olmak üzere bir düzineden fazla devlet ve hükümet başkanı, milyonlarca gizli açık deniz varlığı biriktirdi.
Düzinelerce medyadan yaklaşık 600 gazeteciyi kapsayan sözde " Pandora Belgeleri " soruşturması, dünya çapındaki 14 finansal hizmet şirketinden yaklaşık 11.9 milyon belgenin sızdırılmasına dayanıyor.
NEW: #PandoraPapers reveals the inner workings of a shadow economy that benefits the wealthy and well-connected at the expense of everyone else.
— ICIJ (@ICIJorg) October 3, 2021
Brought to you by ICIJ and 600+ journalists, the largest collaboration in journalism history. ? https://t.co/qXMuUcqPc4
ICIJ Direktörü Gerard Rye, Pazar günü tweetlediği bir video klipte, Panama hukuk firması ve kurumsal hizmet sağlayıcısından 2016 yılındaki sızıntıya atıfta bulunarak, "Bu sızıntı gerçekten de steroidlerle ilgili Panama Belgeleri" dedi. Rye, "Bu belgeler ilk kez ABD'yi bir vergi cenneti olarak gösteriyor" diye ekledi.
"Pandora Belgeleri", 2014 yılında LuxLeaks ile başlayan ve ardından Panama Belgeleri, Paradise Belgeleri ve FinCen tarafından takip edilen bir dizi toplu ICIJ finansal belge sızıntısının sonuncusu.
Sızdırılan belgeler, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın avantajlı vergilendirmeye sahip ülkelerde veya bölgelerde en az 30 offshore şirket kurduğunu ve bu sayede ABD ve İngiltere'de 106 milyon dolardan fazlaya 14 lüks mülk satın aldığını ortaya koyuyor .
BBC, Kral Abdullah'ın avukatlarının tüm mülklerin kişisel servetle satın alındığını ve yüksek profilli kişilerin gizlilik ve güvenlik nedenleriyle offshore şirketler aracılığıyla mülk satın almalarının yaygın bir uygulama olduğunu söylediğini aktardı.
Belgelere göre, Çek Başbakanı Andrej Babis, Güney Fransa'nın Mougins kentindeki büyük bir mülk olan Chateau Bigaud'un satın alınmasını finanse etmek için kullanılan paravan şirketlere 22 milyon dolar yatırdı.
Gizli belgeler ayrıca Ukrayna, Kenya ve Ekvador cumhurbaşkanları ile eski İngiltere başbakanı Tony Blair'in denizaşırı ilişkilerini de ortaya koyuyor . Dosyalar ayrıca ABD, Türkiye ve diğer ülkelerden 100'den fazla milyarderin yanı sıra Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Rus milyarderlerin mali faaliyetlerini de detaylandırıyor.
Toplamda, ICIJ, açık deniz limanlarındaki yaklaşık 1000 şirket ile ülke liderleri, kabine bakanları, büyükelçiler ve diğerleri dahil olmak üzere 336 üst düzey politikacı ve kamu görevlisi arasında bağlantı buldu.
ICIJ'in medya ortaklarından biri olan Fransız gazetesi “Le Monde”da gazeteci olan Maxime Vaudano, FRANCE 24'e verdiği demeçte, Pandora Belgeleri'nin büyük bulgularının belgelerde adı geçen politikacıların sayısı olduğunu söyledi. Vaudano, “Panama Belgelerindekinin iki katından fazla” dedi. “Bir başka büyük bulgu da, ABD de dahil olmak üzere daha önce hakkında pek bir şey bilmediğimiz yeni vergi cennetlerinin olduğu gerçeğiydi. Örneğin, Güney Dakota büyük bir vergi cenneti gibi görünüyor ve Bermuda veya Bahamalar gibi diğer vergi cennetleri reform yapmak zorunda kaldığında yönetimi devraldı.”
ICIJ, çoğu ülkede, açık denizde varlıklara sahip olmanın veya ulusal sınırların ötesinde iş yapmak için paravan şirketleri kullanmanın yasa dışı olmadığını vurguluyor.
Yolsuzluğa karşı kampanya yürüten liderler
Ancak bu tür ifşaatlar, alenen yolsuzluğa karşı kampanya yürüten veya ülke içinde kemer sıkma önlemlerini savunan liderler için daha az utanç verici değil.
Fransa'da, Uluslararası Para Fonu'nun eski başkanı Dominique Strauss-Kahn , görünüşe göre vergiden muaf bir Faslı şirkete danışmanlık ücreti olarak birkaç milyon dolar kanalize etti.
ICIJ soruşturmasından çıkan diğer ifşaatlar arasında:
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ailesi ve ortaklarının, İngiltere'de yüz milyonlarca değerindeki mülk anlaşmalarına gizlice karıştığı iddia ediliyor.
- Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ve altı aile üyesinin gizlice bir offshore şirket ağına sahip oldukları iddia ediliyor.
- Pakistan Başbakanı Imran Khan'ın kabine bakanları ve aileleri de dahil olmak üzere yakın çevresinin, gizlice milyonlarca dolar tutan şirketlere ve tröstlere sahip olduğu söyleniyor.
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dosyalarda doğrudan adı geçmiyor, ancak ortakları aracılığıyla Monako'daki gizli varlıklarla bağlantılı.
En son soruşturmanın arkasındaki belgeler, İngiliz Virgin Adaları, Panama, Belize, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve İsviçre gibi ülkelerdeki finansal hizmet şirketlerinden alınmıştır.
Politikacıların yanı sıra, Kolombiyalı şarkıcı Shakira, Alman süper model Claudia Schiffer ve Hint kriket efsanesi Sachin Tendulkar da ifşa edilen halka açık isimler arasında yer aldı.