Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca'nın özel sektörde çalışan ve Ankara'ya taban maaş taleplerini dile getirmek için gelen özel sektör öğretmenlerinin taleplerini Milli Eğitim Bakanlığı'na sordu.
Özel Sektör Öğretmenler Sendikası yetkililerinin gerek basına verdikleri demeçlerde gerek biz milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerde gerekse de Millî Eğitim Bakanlığı ve kamuoyu ile paylaştıkları raporlar özel sektörde çalışan öğretmenlerin en yakıcı gündemlerinin başında düşük ücret olduğunu ifade etmişlerdir. Sendika yetkililerinin ifade ettiği üzere kolej, kurs, rehabilitasyon merkezleri, kişisel gelişim kursları, okul öncesi kurumları, öze ana okulları, kreşler, motorlu sürücü kursları gibi özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin nitelikli bir iş yapmalarına ve uzun mesailerle çalıştırılmalarına rağmen asgari ücret düzeyinde maaş aldıkları ifade edilmiştir. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 9.maddesinin 2.fıkrası 14.03.214 tarihinde yürürlüğe giren 6528 Sayılı Kanun ile yürürlükten kaldırılmış ve özel sektör öğretmenlerinin düşük ücretlerle çalıştırılmalarının önü açılmıştır. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası asgari ücret düzeyindeki ücretlerin yükseltilmesi için bir kampanya yürütmekte ve bu talebin yerine getirilmesi için çalışmaktadır. Nitekim bu talep yargı kararlarıyla da desteklenmiştir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 2021 yılında büyük bir kentte çalışan bir öğretmen için verdiği kararda “çalıştığı iş yerinin büyükşehirde olması ve yaptığı işin vasıflı bir iş olması nedeniyle işin niteliği gereği asgari ücretle çalışması hayatın olağan akışına da uygun düşmemektedir.” şeklinde bir karar vermiştir.
Bu bağlamda;
1. Kolej, kurs, rehabilitasyon merkezleri, kişisel gelişim kursları, okul öncesi kurumları, öze ana okulları, kreşler, motorlu sürücü kursları gibi kurumlarda kayıtlı ve kayıt dışı çalışan öğretmen sayısı kaçtır?
2. Bakanlığınızın özel sektörde çalışan öğretmenlerin aldıkları ücretlerin düzeyi hakkında bir bilgisi var mıdır?
3. Bakanlığınızın öğretmenleri öğretmenlik unvanı dışında ve kayıt dışı çalıştıran kurumların denetimiyle ve bu durumun önlenmesiyle ilgili bir çalışması var mıdır?
4. Bakanlığınızın özel sektörde çalışan öğretmenlerin taban maaşlarının düzenlenmesi için bir çalışması var mıdır? Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın “5580 Sayılı Kanun’un Geri Getirilmesi” talebi ve yine aynı kanun kapsamında kurumların öğretmenlerle belirli süreli sözleşme yerine belirsiz süreli sözleşme yapmaları talebi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?
5. Özel okulların bir eğitim yılı için belirlediği fiyatlar astronomik düzeyde artarken, bu okulların bünyesinde çalışan öğretmenlerin asgari ücretle çalıştırılması sizin özel okullara yönelik teşvik ve yönlendirmeniz iş barışını sağlamak için ne gibi çalışmalarınız vardır?