ÇANAKKALE – Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi, Koza Madencilik A.Ş. tarafından Serçiler ve Terziler köylerinde açılması planlanan "Karapınar Açık Ocak Altın-Gümüş Madeni" projesine verilen onaylara tepki gösterdi. SES, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’ne seslenerek "Atikhisar Barajımızın zehirlenmesine ortak olmayın!" çağrısında bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ankara’da düzenlenen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında, 25 kurum temsilcisinden 24’ünün projeye olumlu görüş bildirdiği, yalnızca Çanakkale Belediyesi’nin karşı çıktığı bildirildi. Olumlu görüş veren kurumlar arasında Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nün de bulunması kamuoyunda büyük tepki topladı.
SES Çanakkale Şubesi yaptığı açıklamada, Atikhisar Barajı’nın sadece 1.400 metre uzağında ve barajın koruma alanları içerisinde kurulması planlanan maden projesinin, Çanakkale'nin tek içme ve kullanma suyu kaynağını ağır metallerle kirleteceği uyarısında bulundu. Açıklamada, oluşacak cehennem çukurları, ağır metal içeren pasa yığınları ve asit maden drenajlarının yeraltı ve yüzey sularına karışarak Değirmen Deresi, Sarıçay ve Atikhisar Barajı’nda geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açacağı vurgulandı.
"Su Haktır, Sağlık Haktır, Pazarlık Konusu Edilemez"
SES Çanakkale Şubesi, Çanakkale’nin ciddi kuraklık tehdidi altında olduğunu hatırlatarak, tek su kaynağının madencilere tahsis edilmek istenmesinin büyük bir halk sağlığı riski yarattığını belirtti. 22 Nisan’da Çanakkale Belediyesi önünde yapılan ortak basın açıklamasını hatırlatan SES yetkilileri, ÇED raporuna olumlu görüş veren kurumlara "Çanakkale halkını zehirleyemezsiniz, bu vebalin altında kalmayın!" çağrısını yineledi.
Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’ne şu sorular yöneltildi:
-
ÇED Raporuna neden olumlu görüş verdiniz?
-
Raporu hangi uzmanlarınız inceledi, uzmanlık alanları nelerdir?
-
Karar oy birliğiyle mi alındı?
-
Kararınızın son imzacısı kimdir?
-
Olumlu görüşünüzün gerekçeleri nelerdir?
-
Madende kullanılacak kimyasalların sağlığa etkileri hakkında kamuoyunu bilgilendirme planınız var mı?
-
Olası bir kirlenme durumunda halk sağlığı için hazırladığınız bir eylem planı mevcut mudur?
SES, suya erişimin temel bir insan hakkı olduğunun ve sağlıklı suyun sosyal devletin yükümlülüğü olduğunun altını çizerek, doğaya ve insan yaşamına zarar verecek projelere onay veren kurumların bilimsellikten ve etik değerlerden uzaklaştığını ifade etti.
"Atikhisar zehirlenirse, Çanakkale halkının sağlığına kastedilmiş olur"
Açıklamada ayrıca, projenin yalnızca ekolojik yıkım yaratmayacağı, aynı zamanda tarımı, hayvancılığı, yaban hayatını, su ve gıda güvenliğini de doğrudan tehdit edeceği belirtildi. SES, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nü bu hatalı kararından bir an önce dönmeye davet etti.