SEVDA KARACA TARİHİ YAPRAK MAHALLESİNİN YIKIMINI SORDU
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’in tarihi Yaprak Mahallesinin yıkımını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.
Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde yer alan ve şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Yaprak Mahallesinde bulunan tarihi ve tescilli 75 yapı, 6 Şubat depremlerinde zarar görmüştü. Koruma altında olan yapıların yıkımının Gaziantep tarihinin de yok edilmesi anlamına geleceğini belirten Karaca, “Tarihi ve tescilli parseller ile ilgili çalışma yapılırken, kültürel miras'a zarar vermeyecek ve onun önüne geçmemek adına belli hukuki ve teknik prosedürlerin uygulanması ve bölge koruma kurullarından izin alınması gerekmektedir. Ancak şehirde ve bulunan başta Türkiye Mühensiz ve Mimar Odaları Birliği üyeleri olmak üzere, alanında uzman kişilerce yapılan işlemlerin tarihi yapılara zarar verdiği; yıkımın durdurulması gerektiği söylenmiştir.” İfadelerini kullandı.
Milletvekili Karaca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan şu soruların yanıtını istedi:
1- Yaprak Mahallesi bölgesi ve bölgedeki yapılar ne zaman tescillenmiştir ve kaçıncı dereceden tescillidir?
2- Mahalle ve yapıların tescili kaldırılmış mıdır? Kaldırıldıysa hangi bilimsel gerekçeler ile kaldırılmıştır?
3- Söz konusu yıkım için sorumluluk sahibi olan Gaziantep koruma kurulu nasıl kararlar almıştır?
4- Şehitkamil Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ruhsat verirken bu kararlara bağlı kalmış mıdır?
5- Yıkımda, tescilli bir alanda çalışması gereken uzmanlar çalışmakta mıdır?
6- Yapılardaki zararın onarımı için neden restorasyon gerçekleştirilmemektedir?
7- Tarihi bir alanda çalışma yapılırken dikkat edilmesi gereken;
a- Yapı hakkında restorasyon mu yoksa yıkım gibi daha büyük ölçekli bir karar mı alınması gerektiğini ortaya koymak adına alanında uzman inşaat mühendisi tarafından statik değerlendirmeleri yapılmış mıdır?
b- Toprak altında da kültürel miras eseri bulunma ihtimaline karşı; jeoradar taramaları yapılmış mıdır?
c- Bölge ve yapıda, hangi dönemde ne değişiklik yapıldığının ortaya çıkarılması için sanat tarihi araştırması yapılmış mıdır? Resimlerde, kitaplarda, fotoğraf veya yazılarda hakkında bulunabilecek detaylar aranmış mıdır?
d- Yıkılma tehlikesi olan yapılarda zorunlu olan analitik rölöve çalışması yapılmış mıdır?
e- Tarihi taşınabilir eserler çıkma ihtimaline karşı arkeoloji müzesinden görüş alınmış mıdır? Alanda müzeden bir yetkili bulunmakta mıdır?
f- Matkap, hilti, iş makinesi gibi aletlerle çalışılmasının titreşim sebebi ile yapının statiğine ve kendisine zarar verme ihtimaline karşı nasıl önlemler alınmaktadır? Alanda titreşimli aletler kullanılmakta mıdır?