Erkan Baş: "Saraya ve Şirketlere Karşı Halkın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz" Erkan Baş: "Saraya ve Şirketlere Karşı Halkın Yanında Olmaya Devam Edeceğiz"

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, İslahiyeli biber üreticilerin sorunlarını ve taleplerine meclis gündemine taşıdı. Karaca; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde; “köylüleri üretemez hale getiren, çiftçiliği bırakmaya varan sonuçlar doğuran ekonomi politikalarınız nedeniyle tescilli bir ürününün yok olma riskine karşı ne tür önlemler alacaksınız?” diye sordu.

6 Şubat tarihli depremlerden önce, deprem bölgesinde 4 milyon hektar tarım alanında tarımsal üretiminin yüzde 15.3’ü gerçekleştirilmekteydi. Depremden etkilenen 11 ilden biri olan Gaziantep de tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayinin önde gelen şehirlerinden. Ülkenin en önemli biber üretim alanlarından biri olan Gaziantep, coğrafi işaretli olarak tescillenen acı İslahiye biberi üretiminde de öncü. Gaziantep’in biber üretiminin % 90’ını yapan İslahiyeli üreticiler, ürünlerinin piyasada ederinin altında satılması nedeniyle masraflarını kurtarmadığını belirterek ürünleri tarlada bırakma kararı aldılar.

ÜRETİCİ KÖYLÜ TÜCCARLARA MAHKUM BIRAKILIYOR.

Konuyu meclis gündemine taşıyan Karaca; Tarım Kredi Kooperatifinin geçtiğimiz yıl kurumuş kırmızı biberin kilosunu 90-100 TL, bu yıl için ise 130 TL olarak fiyat belirlediğini, ancak girdi maaliyetlerinin sürekli artması, Kooperatifin alım yapmaması nedeniyle üretici köylülerin tüccarlara mahkum bırakılarak zarara uğratıldıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta, iktidar mensubu Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, üreticilere Tarım Kredi Kooperatifi ile görüşme yaptığını söyleyerek 50 ton biber alımı yapılacağını müjdelemesine rağmen, verilen sözlerin tutulmaması üzerine çiftçilerin ürünleri tarlada bırakmak zorunda kaldıklarını belirten Sevda Karaca, “2025 bütçesinin görüşüldüğü bu günlerde iktidarınızın temsilcileri, deprem bölgesine yapılan hizmetleri gerekçe göstererek kamusal hizmete dair kendini aklama çabası içine girmiştir. Ancak görülmektedir ki tarımsal üretimin desteklenmesi; konut ve kamu binası yapımı; eğitim, sağlık, sosyal hizmet gibi ücretsiz kamusal hizmetlerin verilmesi konularında deprem bölgesine yapılan bir hizmet bulunmamaktadır.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Yumaklı’dan şu sorulara yanıt istedi.

  • Gaziantep’in acı biber üreticilerinden ne kadar ürün, kaç TL karşılığında Tarım Kredi Kooperatifi tarafından alınmıştır?
  • Gaziantep’te yıllık ne kadar acı biber üretimi yapılmaktadır? Bu biberin ne kadarı ihraç edilmektedir?
  • Biber tüccarları acı biberi çiftçiden kaç TL karşılığında almaktadır? Tescilli İslahiye acı biberinin ülke genelinde perakende satış fiyatı nedir?
  • Başta İslahiye ve Nurdağı olmak üzere, Gaziantep’teki üretici köylülere deprem dolayısıyla ne tür destekler sağlanmıştır? Bu desteklerin tür ve miktarı nedir? Deprem bölgesindeki üretici köylülerin desteklenmesi için ne tür çalışmalarınız olacaktır?
  • Köylüleri üretemez hale getiren, çiftçiliği bırakmaya varan sonuçlar doğuran ekonomi politikalarınız nedeniyle tescilli bir ürünün yok olması riskine karşı ne tür önlemler alacaksınız?
  • Vatandaşa verdiğiniz müjde ve sözleri ne zaman tutacaksınız?

Editör: Haber Merkezi