Siyaset

Şimşek: Deprem Bölgesi İçin 4 Milyar Dolarlık Uluslararası Finansman Sağlandı

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem bölgesinin yeniden inşası ve kalkınması için 2023 ve 2024 yıllarında toplamda 4 milyar dolarlık uluslararası finansman sağlandığını açıkladı. Şimşek, "Depremin etkilerini hafifletmek amacıyla 2023 ve 2024 yıllarında yaklaşık 4 milyar dolarlık uluslararası finansman sağladık" diyerek, depremin ardından bölgenin yeniden kalkınmasını öncelikli hedef olarak belirlediklerini vurguladı. Bu süreçte uluslararası kuruluşlardan elde edilen kaynakların, uygun maliyetli finansman desteği sağladığını belirtti.

Şimşek, uluslararası finansman kuruluşlarıyla yapılan işbirliklerinin sürdüğünü ve bu kapsamda sağlanan dış kaynakların önemine dikkat çekti. Açıklamasında, "Depremin yaralarını sarmak adına 2023 ve 2024 yıllarında deprem finansmanı kapsamında yaklaşık 4 milyar dolar tutarında dış kaynak sağladık. Bu yıl sonuna kadar ise yaklaşık 2 milyar dolar finansman sağlanmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Hem deprem bölgesinin hem de ülkemizin kalkınması adına finansman kuruluşlarından uygun koşullu dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam edecek," ifadelerini kullandı.

“Sağlanan Kaynaklar, Programımıza Güvenin Göstergesi”

Şimşek, deprem bölgesinde zarar gören altyapının yenilenmesi çalışmalarının finansmanına dair de önemli bilgiler paylaştı. Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere, deprem bölgesinde zarar gören yol, tünel ve köprülerin yenilenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla yaklaşık 187 milyon avroluk uzun vadeli ve düşük faizli finansman sağlandığını belirtti. Şimşek, "Depremin yaralarını sarmak adına geçtiğimiz yıldan itibaren yanımızda olan bankanın verdiği desteği çok kıymetli buluyoruz," dedi.

Ayrıca İslam Kalkınma Bankası’ndan deprem bölgesindeki ihracatçıların finansmanı ve yeşil dönüşümlerinin desteklenmesi amacıyla Türk Eximbank'a 100 milyon dolar finansman sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Şimşek, Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşu’ndan ise depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretinin desteklenmesi için Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na 100 milyon dolar ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na 50 milyon dolar finansman sağlandığını bildirdi.

Son olarak, uluslararası finansman kuruluşlarıyla işbirliklerinin devam edeceğini belirten Şimşek, "Sağlanan bu kaynaklar, uyguladığımız programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir," değerlendirmesinde bulundu.