DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Şişli’de adeta kent suçu işlenerek yapılmak istenen rezidans projesini Meclis’in gündemine taşıdı.

 

Avşar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle konuya ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Önergede, Şişli’nin İstanbul’un nüfus sirkülasyonu en yüksek, yerleşim açısından en sıkışık ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı bakımından en düşük ilçesi olduğuna dikkat çeken Avşar, halka rağmen, 6306 sayılı kanunun aksine şehrin neredeyse tek yeşili betona gömülmek istendiği ve Şişli Belediyesi tarafından mühürlenen alanın kayyum atanmasıyla birlikte kaldığı yerden devam ettiğini belirtti.

Avşar, Şişli’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4m2 olduğunu, deprem toplanma ve yeşil alana çok ihtiyaç olmasına rağmen alanın ranta açılmak istendiğini söyledi.

 

Avşar, Şehrin göbeğinde söz konusu rezidansa ilişkin imar kararları verilirken mahkeme kararları, bilirkişi raporları, şehir sakinleri ve ilgili meslek odalarının talep ve itirazlarını; getirmesi muhtemel şehir sorunlarını ve altyapı problemlerini, 6306 sayılı kanun hükümlerine uygunluğunu, bütün itirazlara ve karşı tezlere rağmen ısrarla yapılmak istenmesini, yeşil alan fonksiyonun korunması ve kamu yararına açılması ile Şişli ve İstanbul’da kullanıma açık kaç deprem toplanma alanı bulunduğu gibi birtakım soruyu Bakan Kurum’a yöneltti.

‘Halka rağmen şehrin neredeyse tek yeşili betona gömülmek isteniyor’

Avşar, yıllardan beri tartışmalı olan Şişli Kaptanpaşa Mahallesindeki alan ilçe sakinleri, Şişli Kent Konseyi ve belediyenin itirazlarına rağmen yeniden rezidans ve alışveriş merkezi olarak imar kararının verildiğini belirtti.

‘Alan 6306 sayılı kanun hükümlerine uygun değildir.’

Avşar söz konusu alanın bakanlık tarafından iki kez rezerv alan ilan edildiğini, itirazlar sonucu İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından bakanlığın birinci rezerv alan kararı iptal edildiğini, bilirkişi raporunun söz konusu arazinin yeni bir yerleşim alanı olarak kullanılamayacağını, davaya konu işlemin şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini de kapsayan 6306 sayılı kanuna uygun olmadığını belirtmesine rağmen, arazi 8 Ağustos 2022’de ikinci kez rezerv yapı alanı ilan edildiğini söyledi.

 

‘Proje, 27 Nisan 2024’te mühürlenmiştir.’

Avşar, Şişli Kent Konseyinin açıklamalarına göre yıllar süren hukuki ve teknik mücadele sonrası Şişli Belediyesi tarafından 8 Nisan 2024 tarihinde (onaylı iksa ruhsatı kapsamında) yerinde incelemeler yapmış, Şişli Belediyesi iksa ruhsatına aykırı iş ve işlemler olduğunu tespit etmiş ve 27 Nisan 2024 tarihinde inşaat alanını mühürlendiğini belirtti.

‘İnşaat firmasının sahibi İBB soruşturmasında şikayetçi oldu mu?’

Avşar, bütün kararalar, raporlar, karşı tezler ve üstün kamu yararına rağmen İstanbul operasyonu sonrası atanan kayyum tekrar inşaatın faaliyetlerine devam etmesine izin verdiğini, kamuoyunda çıkan haberlerde Şişli Belediyesinin mühürlediği ancak atanan kayyumun mührü kaldırdığı Şişli'deki proje müteahhitinin İBB soruşturmasında şikayetçi olduğununun iddia edildiğini ifade etti.

 

‘Şişli’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4m2 dir.’

Konumu itibariyle yoğun iş sirkülasyonu, nüfus yoğunluğu, trafik problemi ve park sorunu en çok hissedilen ilçe olduğunu söyleyen Avşar, söyle konuştu; “Bunula birlikte kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4 m² civarında ve İstanbul ortalamasının altında kalmaktadır. İlçe sakinleri ve kent konseyinin söz konusu alanın ilçede az sayıdaki yeşil alanlardan biri olması ve kamu yararına halkın talepleri doğrultusunda sosyal donatı alanı ve ilçenin nefes alabileceği bir yer olarak düzenlenmesi konusunda ısrarlı ve haklı talepleri bulunmaktadır.”

 

‘Şişli’de rezidansa değil deprem toplanma ve yeşil alana ihtiyaç var’

Avşar, yüksek yapıların ekolojik dengeleri ve kültürel yapıyı bozduğunu, yapılacak rezidansların yabancılar tarafından tercih edileceği, ilçeye nüfus artış ve trafik sorunundan başka bir şey katmayacağını dolaysıyla rezidans değil deprem toplanma ve yeşil alana ihtiyaç olduğu ifade belirtti.

Avşar, ‘Sayıştay’ın 2022 raporunda; ‘Bina yükseklikleri belirlenmeyen imar planları bulunuyor’ tespitinde bulunduğunu ve Sayın Cumhurbaşkanının 2017 yılında bir şurada yaptığı konuşmasında; ‘40 kat, 100 kat binalar yapmak sizi medeni yapmıyor ama biz de bu tuzağın içine düştük.’ dediğine dikkat çekti ve Bakan Kurum’a bir dizi soru sordu

Şehrin göbeğine 27-37 katlı rezidans, iş merkezi imar kararları verilirken mahkeme kararları, bilirkişi raporları, şehir sakinleri ve ilgili meslek odalarının talep ve itirazlar değerlendirildi mi?

Söz konusu projenin Şişli’ye getirmesi muhtemel yeni şehirleşme sorunları ve altyapı problemleri açısından etkileri değerlendirildi mi?

 

Rezidans projesi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanun hükümleri açısından değerlendirildi midir?

Görüş beyan eden tüm taraflar ve ilgili otoritelerin karşı fikirlerine rağmen söz konusu alanın yeşil alan fonksiyonun korunması ve kamu yararına açılması hususunda bir planınız var mıdır?

Muhtemel bir İstanbul depremine karşı Şişli’de deprem toplanma alanları, deprem tahliye koridorları, riskli konut stoku uzun ve orta vadeli dönüşüm planı vb. hazırlıklar yapılmış mıdır?

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ:  “KOLTUK UĞRUNA EKONOMİYİ VE İŞ DÜNYASINI FEDA ETTİNİZ!” CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ GÜLCAN KIŞ: “KOLTUK UĞRUNA EKONOMİYİ VE İŞ DÜNYASINI FEDA ETTİNİZ!”

İstanbul’da toplam kaç deprem toplanma alanı bulunmaktadır? Bu alanların kullanım amacının aksine kaçında AVM, rezidans, otel vb. ticari müessese açılmıştır?

 

 

Editör: Haber Merkezi