Ülkenin Tarım ve Orman Alanları Yanıyor: Acil Önlemler Alınmalı!

22 Haziran 2024, Ankara– Tarım Orkam-Sen Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında, Şanlıurfa ili Eyyübiye İlçesi Ambartepe Mahallesi Alkanlı mezrasında 10-11 Haziran tarihlerinde çıkan yangınlarda yaklaşık 50 dekarlık buğday tarlası ve 200 adet meyve ağacının yanarak kül olduğu bildirildi. Elektrik hatlarındaki dalgalanmalar ve bakımsızlık nedeniyle çıkan kıvılcımların tarım ürünlerini küle çevirdiği ifade edildi. Yangınların, trafolardan çıkan ateşlerin neden olduğu ve DEDAŞ’ın çiftçilerin keşif taleplerine cevap vermediği belirtildi.

Giderek Yoksullaşan Sağlık Çalışanları Vergi Rekortmeni Oldu Giderek Yoksullaşan Sağlık Çalışanları Vergi Rekortmeni Oldu

Benzer bir durum 21 Haziran gecesi Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı ilçelerine bağlı köy ve kırsal alanlarda yaşandı. Gece saat 22:00’da başlayan yangına halkın kendi imkanlarıyla müdahale etmeye çalıştığı, ancak yoğun rüzgar ve engebeli arazi nedeniyle müdahalede başarısız olduğu bildirildi. Yangına çevre il ve ilçe belediyelerinin de itfaiye ve destek ekipleri gönderdiği ancak yangının geniş bir alana yayılması sebebiyle yetersiz kaldığı ifade edildi. Resmi kanallar ve medya yoluyla yapılan helikopter talebi sonuçsuz kalmış, yangının etkisi ve zararı ilerleyen saatlerde artmıştır.

Bölge halkının verdiği bilgilere göre yangının elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların sebep olduğu düşünülmektedir. DEDAŞ’ın elektrik kesintileri, yüksek voltaj sorunları ve elektrik altyapısının yenilenmemesi gibi hizmet eksikliklerinin daha önce benzer durumlara yol açtığı belirtilmiştir. Sendikamız, enerji hatlarının geçtiği sahada acilen gerekli bakımların yapılması, tellerin kopmaması için bakımının yapılması ve tellerin altındaki sahanın trafolarla birlikte bakımının yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Doğal afetlerin katliama dönüşmemesi için kamusal hizmetlerin özelleştirilmesi yerine yeterli yatırımların yapılması, yangın söndürme helikopterlerinin artırılması ve zamanında müdahale edilmesi gerektiğini belirten Tarım Orkam-Sen, yetkili kurumları yangından etkilenen bölgenin Afet Bölgesi ilan edilmesi, etkin bir soruşturma yürütülmesi, sorumluların tespiti ve cezalandırılması, yangından etkilenen üreticilerin zararlarının karşılanması yönünde gerekli çalışmaları yapmaya davet ediyor. Yangınlarda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Sendikamız Tarım Orkam-Sen olarak konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

TARIM ORKAM-SEN MERKEZ YÖNETİM KURULU

Editör: Haber Merkezi