MERSİN BÜYÜKŞEHİR SAYESİNDE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ

 

‘ULUSLARASI TARSUS FESTİVALİ’ KÜLTÜR VE SANATIN ADRESİ OLDU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Şahmeran yılı’ temasıyla ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası Tarsus Festivali’ birbirinden renkli etkinliklerle devam ediyor. Resmi açılış olan kortej yürüyüşü öncesi birçok etkinliğin gerçekleştirildiği festival, kentin her yanına yayılarak katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. Gün boyu süren söyleşi, workshop ve dans gösterilerinin tadını çıkaran katılımcılar, Tarsus’un en renkli festivalinde doyasıya eğlendi.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (21)

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Şahmeran yılı’ temasıyla ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası Tarsus Festivali’ birbirinden renkli etkinliklerle devam ediyor. Önceki yıl büyük ilgi gören ve bu yıl ‘Şahmeran’ temasıyla vatandaşlarla buluşan festivalde, kentin her yanından kültür ve sanat rüzgârları esti. Resmi açılış olan kortej yürüyüşü öncesi birçok etkinliğin gerçekleştirildiği festival, kentin her yanına yayılarak katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. Gün boyu süren söyleşi, workshop ve dans gösterilerinin tadını çıkaran katılımcılar, Tarsus’un en renkli festivalinde doyasıya eğlendi.

İnce: “Öykünün kurallarını ve tekniklerini konuşuyoruz”

Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) Binası’nda gerçekleştirdiği Edebiyat Atölyesiyle, Mersinli ve Tarsuslu sanatseverlerin yanı sıra İzmir’den de konuklarını ağırlayan Yazar Barış İnce, öykü yazmanın inceliklerini anlattı. İlk gün gerçekleşen atölye sonrası değerlendirmelerde bulunan İnce, “Tarsus’a daha önce de bir edebiyat etkinliği için gelmiştim. Çok güzel ve çok sevdiğimiz bir yer. Öykünün kurallarını, tekniklerini konuşuyoruz. Edebiyat görgümüzü artırmak için örnekler gösteriyoruz. Aynı zamanda katılımcılarımız da birer öykü yazıyorlar. Ben onları okuyup, onlara geri dönüyorum” dedi. Atölyeye yoğun bir ilginin olduğunu söyleyen İnce, “Bu ilginin daha da artacağını öngörüyoruz. Güzel geçiyor. Bu festivallerin artması gerekiyor. Bizim okurlarla buluşmamızın tek imkânı festivaller. Zaten kitap fiyatları çok pahalı olduğu için insanların kitaba erişimi çok zor. Hele hele okurla buluşmak çok zor” diye konuştu.

Neziroğlu: “Bu festival, yaşayan bir festival olmuş”

Usta Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu, Misak-ı Milli Binası’nda gerçekleştirdiği ‘Şahmeran Dokuma Atölyesi’nde, kendi yaptığı dokumalardan örnekler gösterdi. Dünyanın ilk ve en eski halısı olan Pazırık Halısı’nı anlatan Neziroğlu, Türk düğümü olduğunu kaydetti. Üretmeden tüketmenin arttığını, dolayısıyla da zanaatkârlığın azaldığını söyleyen Neziroğlu, dokuma kültürünün Mersin’de sürmesinin kendisini mutlu ettiğini belirtti. Neziroğlu, “Biz kendi kültürümüzü sonradan öğreniyoruz. Ne yazık ki bir boşluk var aramızda. Bu festivalin bir köprü olduğunu düşünüyorum. Geldiğim zaman turist gibi geziyorum. Tabi ki doğal güzelliklerini, iklimini, binalarını görüyorum ama şimdi bunu yaşıyoruz. Bu festival, çok yaşayan bir festival olmuş. Dolayısıyla tam kalbimize dokunuyor. Bence burayı tam anlamıyla yaşamak için harika bir festival” ifadelerini kullandı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (35)

Meral Seçer: “Kadim kültürümüzün yaşaması için çalışmalara devam edeceğiz”

Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, Neziroğlu’nun yaptığı atölyenin çok güzel geçtiğini söyleyerek, “Fırat Neziroğlu’nun, geçmişten günümüze dokumanın özünü kaybetmeden ortaya çıkması ve yaygınlaşması konusunda çok değerli çalışmaları var. Bugün Çeşmeli Dokuma Atölyesi’ndeki kadınlar geldi. Dün de Neziroğlu ile Büyükşehir’in Gözne Kadın Atölyesi’ne birlikte gitmiştik. Kendisi de atölyede ciddi bir potansiyelin olduğunu ve markalaşarak çok güzel çalışmalar çıkacağını söyledi. Güzel projelerle, kentimizde dokuma yapan kadınları desteklemeye ve bu güzel kadim kültürümüzün yaşaması için çalışmalara devam edeceğiz. Neziroğlu’nun Uluslararası Tarsus Festivali’ne gelmesi de ayrı bir kıymet kazandırdı. Festivalimiz güzel geçiyor” dedi.

Usta Şef Yarman, Tarsus’un en sevilen lezzeti humusu batı mutfağıyla sentezledi

Usta Şef Kaan Yarman ise ‘Tarsus Mutfağı, Batı Mutfağı Sentezi’ konulu workshopu ile yemek sanatına ilgi duyan katılımcılarla bir araya geldi. Workshopa büyük ilgi gösteren katılımcılar, Yarman’ın Tarsus’un çok sevilen lezzetlerinden olan humusu batı yemeklerine sentezlemesi sonucu ortaya çıkan lezzetin de tadına baktı.

Uzuner: “Temalı festivallerin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum”

Festival kapsamında Tarsus Müzesi’nde gün boyu devam eden söyleşilerin ilk konuğu ‘Şahmeran’ın Tahtına Dönüşü’ ana temasıyla Yazar Buket Uzuner oldu. Uzuner, ‘Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları-Ateş’ romanından yola çıkarak farklı coğrafyalarda var olan Şahmeran’ı anlattı. Uzuner, kitabından bir kesit de okudu. Türk mitolojik karakterlerin ve tabiat bilgisinin öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Uzuner, Şahmeran’ın önemine değinerek, “Şahmeran’sız bir Tarsus olmaz” dedi.

Söyleşisinin ardından değerlendirmelerde bulunan Uzuner, “Ben ne zaman Tarsus’a gelsem çok iyi geçiyor. Tarsus benim bu yörede en çok sevdiğim okura sahiptir. Çok ciddi okurlar ve benim için çok kıymetli. Kültürüne sahip çıkan ve kültüre değer veren şehirlerde okur da öyle oluyor. Burada olmaktan çok mutluyum. Özellikle Şahmeran benim hayatımda çok kıymetli. Son kitabımda kapakta da Şahmeran var” dedi. Festivalin çok güzel geçtiğini belirten Uzuner, “Temalı festivallerin çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kültürel aktiviteler çok kalıcı olan şeyler. Belki ilk anda hemen oya veya başka şeye dönüşmüyor ama bu kültür tohumları geleceğimiz için çok kıymetli” diye konuştu.

Özgentürk: “Vahap Seçer ve Mersin Büyükşehir Belediyesi 4 yılda çok iyi etkinler yaptı”

Tarsus’ta birbirinden zengin içerikleriyle dolu dolu geçen programlardan biri de Tarsus Müzesi’nde Nebil Özgentürk söyleşisi oldu. Nazım Hikmet belgeseliyle başlayan söyleşide, ‘Hayattan, Memleketten, Sanattan, Cumhuriyetten’ ana temasıyla yer alan Özgentürk; Yaşar Kemal’den Nazım Hikmet’e varıncaya kadar Türk Edebiyatı’ndan pek çok sevilen isme dair anılarını anlattı.

Söyleşi sonrası değerlendirmelerde bulunan Özgentürk, bir Tarsuslu olarak ‘Uluslararası Tarsus Festivali’nde yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Özgentürk, “Çok özel bir gün yaşıyorum. Heyecanla, coşkuyla ve çocukluğumun kokusuna gelir gibi geldim. Mersin Büyükşehir'in ve Vahap Seçer Başkanımızın ev sahipliğinde Şahmeran Festivali’nde Nazım Hikmeti de andığımız için gelmemezlik edemezdim” dedi. Büyükşehir’in kültür etkinliklerini yıllardır takip ettiğini belirten Özgentürk, “Çok da güzel şeyler yapıldı bugüne kadar. Ben de birkaç etkinliğe konuk olarak. Vahap Seçer ve Mersin Büyükşehir Belediyesi 4 yılda çok iyi etkinler yaptı. Tarsus’a özgü edebiyat ve kültür kokulu festivali de sevgiyle izledim ve izliyorum. Hakikaten başarılı olduğunu biliyorum. Güneyin başkentlerinden biridir Mersin. Benim gibi kültüre meraklı bir televizyoncu için daha çok olmasını, insanımıza ve topluma kültürel dünya yoluyla güzel izler bırakmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (23)

Katılımcılar, gün boyu müzik ve dansa doydu

Tarsus’un her köşesine yayılan festivalde, kimi katılımcılar söyleşi ve worksopların tadını çıkarırken, kimileri de Yarenlik Alanı’nda gün boyu devam eden dans gösterileriyle müziğin ve dansın ritmine kapıldı. Alanda muhteşem gösterileriyle katılımcıları büyüleyen Gürcistan Halk Dansları Topluluğu ile Rusya Halk Dansları Topluluğu’nun gösterilerinin ardından müziğe doyamayanlar Tarsus Türk Halk Müziği Derneği ve ardından Tarsus Türk Sanat Musikisi Derneği Korosu’nun konserlerine katılarak eğlendi.

Yarenlik Alanı’ndaki etkinliklere katılan vatandaşlardan Sevinç Ender, festivalin çok güzel geçtiğini belirterek, “Tarsus; kültür ve sanat faaliyetleri yönünden bunu hak ediyordu. Bu yılın ‘Şahmeran Yılı’ olması çok isabetli bir karar olmuş. Geçen yıl yine böyle çok büyük bir organizasyon vardı ve ‘Kleopatra Yılıydı’. Yine aynı şekilde geçeceğinden eminim” dedi. Festivale ailecek katıldıklarını ve çok eğlendiklerini söyleyen Ender, “Resim sergilerini de dolaşacağız. Sanatsal faaliyetlerin yoğun olduğu eski Tarsus Evleri’nin oraya gitmeyi planlıyoruz. Biz çok memnunuz” ifadelerine yer verdi.

Alanda doyasıya eğlenen çocuklardan Hira Su ise “Burası çok eğlenceli bir yer oldu. Çok sevdim. Danslar çok güzeldi. Bence çok eğlenceli geçiyor bu festival. Burayı kuran kişiye çok teşekkür ederiz” dedi. Katılımcılardan Muhammed Tekirdağ da festivalin Tarsus’a kazandırılan en büyük etkinliklerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Festival gayet güzel geçiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı en önde etkinlerden birisi. Tüm halk tarafından izleniyor” diye konuştu.

Başkan Demirçalı Akülü Sandalye Hediye Etti Başkan Demirçalı Akülü Sandalye Hediye Etti

Erdemli’den ailesiyle birlikte katılan Esil Ay ise, “Çocuklarımla güzel bir etkinlik geçirmek istedik o yüzden katıldık. Kızım da çok eğlendi. Çok güzel dans gösterileri var. Festival gayet güzel, güzel eğelendik. Çocuklarımıza güzel bir aktivite oldu” ifadelerini kullandı. Tarsuslu vatandaşlardan İnci Yılmaz da festivalin Tarsus’a önemli katkılar sağladığını ifade ederek, “Festival geçen seneden beri düzenleniyor. Şehrimiz için çok güzel oldu. Daha önce böyle bir etkinlik hiç olmamıştı. Çok kapsamlı. Bu anlamda çok katkı sağladı. Tarsus için böyle bir şeye gerçekten ihtiyaç vardı. Sevindik düzenlendiği için. Katılım da gayet güzel” dedi.

Yetişkinler için birden çok etkinliğin gerçekleştiği festivalde, Büyükşehir çocukları da unutmadı. Kültürpark Etkinlik Alanı’nı çocuklar için adeta bir eğlence merkezine çeviren Büyükşehir, Oyun Atölyeleri, Kukla, Animasyon ve Tiyatro Gösterileri ile çocukların gün boyu eğlenmesini sağladı. Festivalde Çocuk Sanat Atölyeleri kapsamında çocuklarla buluşan Yazarlar Çiğdem Odabaşı ile Haldun Açıksözlü Tarsuslu Şahmeran Resim Sergisi, kısa film gösterimi, yaratıcı drama gösterisi ve masal anlatımı atölyeleri gerçekleştirdi.

TARSUS FESTİVALLE COŞTU Foto Galeri: TARSUS FESTİVALLE COŞTU

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (13)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (25)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (30)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (20)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (12)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (27)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (32)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (24)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (17)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (31)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (22)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (21)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (2)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (35)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (23)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (10)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (3)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (9)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (6)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (8)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (1)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (11)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (5)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (28)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (4)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (26)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (29)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (33)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (34)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (7)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (14)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (19)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (18)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (16)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (36)

MERSİN BÜYÜKŞEHİR'LE TARSUS FESTİVAL KENTİNE DÖNDÜ (15)

Editör: Haber Merkezi