Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi, trafikte işlenen suçlar ve diğer hukuki düzenlemelerde önemli yenilikler içeriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan belge, 2025-2029 yıllarını kapsayacak şekilde 5 temel amaç, 45 hedef ve 264 faaliyeti kapsıyor.

Trafikte Caydırıcı Yaptırımlar Geliyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan davranışlar için yaptırımlar artırılacak. Özellikle, saldırı amacıyla araçtan inen sürücülerin ehliyetleri geri alınacak. Ayrıca, ölümlü ya da yaralamalı kazalarda olay yerinin terk edilmesi ayrı bir suç olarak düzenlenecek.

Ses ve gaz fişeği atan silahların izinsiz taşınması da ağır cezalarla karşılık bulacak. Nişan, düğün veya asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde bu tür silahları kullanan kişilere yönelik cezalar artırılacak.

5 İlde Yeni İdare Mahkemesi Kuruluyor 5 İlde Yeni İdare Mahkemesi Kuruluyor

Adalete Erişim ve Ceza Adaleti Sistemi Güçlendirilecek

Belgede yer alan ana hedeflerden biri, ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmak. Bu kapsamda:

  • "Suç, yaptırım ve infaz" dengesi yeniden yapılandırılacak.
  • Caydırıcılığı artırmak için adli para cezalarının miktarları yükselecek.
  • Hapis cezası üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda, tutuklama tedbirleri yeniden düzenlenecek.

Çocuklara Özel Koruma Mekanizmaları

Suça sürüklenen çocuklar için özgü koruma mekanizmaları devreye alınacak. İlk kez suç işleyen 15 yaş altı çocuklar için adli süreçlerden ziyade koruma odaklı yaklaşımlar uygulanacak. Tekrar eden durumlar için özel rehabilitasyon ve kısa süreli hapis cezalarına alternatif yaptırımlar geliştirilecek.

Toplumsal Güvenlik ve Düzenleme Hedefleri

Hukuk ve idari yargılama süreçlerinin etkinliğini artırmak adına, bazı suçların şikayete bağlı süreçleri de değiştirilecek. İlk duruşmaya mazeretsiz katılmayan şikayetçilerin davası düşürülebilecek.

Bu reformlar, toplumsal ihtiyaçlara uygun caydırıcı cezalar getirerek hem trafik güvenliğini hem de adalet sisteminin etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Editör: Haber Merkezi