Tüm Emekliler Sendikası Denizli Temsilcisi Mesdan Yıldırım; Cumhuriyetin Yüzüncü yılında emekliye verilen 5.000 TL ikramiye çalışan, çalışmayan ayrımı yapılmadan, çalışan emeklilere, sandık emeklilerine, çiftçi kayıt belgesi olan emekliler ile dul ve yetimlere hemen ödenmelidir.

Mesdan Yıldırım açıklamasına şu şekilde devam etti;

2008 yılında reform olarak duyurulan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu ile emekli maaş bağlama oranı % 28 seviyesine düşürüldü. Emekliye verilen maaş, düşük gösterilen enflasyon rakamları ile yıllarca eridi, alım gücü sürekli düştü.

2023 Temmuz ayında kök maaşa yapılan % 25 artış ile emekli açlığa mahkûm edildi. En düşük emekli aylığı 7.500 TL de bırakıldı. Kök maaşı 6.000 TL nin altında kalan 6 milyon emekli sıfır zam aldı, 5 milyon emekli % 1 ile % 5 arasında zam aldı. 4 Milyon dul ve yetim 5.000 TL maaş ile ölüme terk edildi.

Temmuz-Kasım dönemi 5 aylık enflasyon % 30’u geçti, emeklinin inşallah, maşallah, çalışıyoruz, ocak ayında artış yapacağız gibi oyalamalar ile avutulacak vakti yoktur.

Emekli, dul ve yetimler kendine reva görülen sefalet ücretini kabul etmiyor.

Eğitim Sen Adana Şubesi'nden "Öğretmenevi Ayrımcılığı" Tepkisi Eğitim Sen Adana Şubesi'nden "Öğretmenevi Ayrımcılığı" Tepkisi

EMEKLİLER NE İSTİYOR?

  • İntibak yasası çıkarılarak, maaş bağlama oranı 2000 yılı öncesine göre düzenlenmeli, dul ve yetimleri de kapsayacak şekilde milli gelir artışı dikkate alınarak yükseltilmelidir.
  • Yüzdelik maaş artışı değil, gerçek yaşam koşullarına göre maaşlar güncellenmelidir.
  • Maaş bağlama baremi yoksulluk sınırına endekslenmelidir.
  • Memurlara verilen 8.077 TL seyyanen zam bütün emekli, dul ve yetimlere verilmelidir.
  • 3600 Ek gösterge 1. Dereceye düşen tüm memur emeklisine verilmelidir.
  • Bayram ikramiyeleri asgari ücrete eşitlenmeli, yılda 4 defa verilmelidir.
  • Ulusal ekonomik büyümeden emekli, dul ve yetimlere pay verilmelidir.
  • Cumhuriyetin Yüzüncü yılında emekliye verilen 5.000 TL ikramiye çalışan, çalışmayan ayrımı yapılmadan, çalışan emeklilere, sandık emeklilerine, çiftçi kayıt belgesi olan emekliler ile dul ve yetimlere hemen ödenmelidir.

EMEKLİNİN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ SORUNLARI SAYMAKLA BİTMİYOR.

Emeklilerin büyük çoğunluğu kronik rahatsızlığı olan kesimdir. Belli yaştan sonra düzenli sağlık kontrolünün yapılması şarttır. Sağlık sisteminde sağlığa zamanında erişmek oldukça zordur. Randevu almak, tahlil, röntgen, emar gibi tetkikleri yaptırmak için 3 ay 6 ay sonraya randevu alınabilmekte, ameliyat için 1 yıl sonraya gün verilmekte, Özel hastanelerde tedavi yaptırmaya gücü yetmeyen emekli çaresizlik içinde ölüme terk edilmektedir.

Sağlık güvenli, zamanında erişilebilir ve ücretsiz olmalı,  Sağlıkta alınan katkı payları kaldırılmalıdır.

EMEKLİ SENDİKALARININ ÖRGÜTLENMESİNİN ÖNÜNDEKİ HUKUK DIŞI UYGULAMALARDAN VAZ GEÇİLMELİDİR.

Emeklilerin örgütlü bulunduğu sendikaların kapatılması için açılan davalar geri çekilmeli, Ulusal ve Uluslararası yasalarda tanınan, iç hukukta yasal düzenlemesi yapılan ancak eksik olan “EMEKLİLERİN TOPLU SÖZLEŞMELİ SENDİKA”  hakkı Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli aylığı alanları kapsayacak şekilde düzenlenmelidir.

BİZ EMEKLİLER;

  • Güvenli bir çevre, yaşanabilir bir doğa hakkımızın tanınmasını,
  • Asgari ücretin çekirdek ailenin İNSANCA YAŞAM koşullarına göre belirlenmesini, en düşük emekli maaşının bu orandan aşağı olmamasını,
  • EYT’lilerin tüm haklarının verilmesini, emeklilikte yaş şartının kademeli ve adil bir şekilde düzenlenmesini istiyoruz.

Taleplerimiz için 10 Aralık Pazar günü saat:13.00 de ANKARA ANITPARK’TA yapacağımız BÜYÜK EMEKLİ mitingine tüm halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz.

YAŞASIN MÜCADELEMİZ- YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI

WhatsApp Image 2023-12-03 at 12.15.51

Editör: Süleyman Devrim Boğa