İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı x sosyal medya hesabından Sayıştay kararıyla ilgili PES Artık paylaşımı yaptı.

Paylaşımda şu ifadelere yer verdi.

Pes artık! 

Kooperatiflerimizden ürün alımımız Sayıştay kararıyla durduruldu!

Beş yıldır yolumuza çok taş koydunuz. Kötülük yumaklarınız büyüdü büyüdü öyle bir hale geldi ki iş şimdi köylülerimizi, üreticilerimizi rızkından etmeye geldi. Saat 12.15'te basın açıklaması yapacağım.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda üretici kooperatiflerinden Büyükşehir’in ürün almasının Sayıştay kararı ile durdurulduğunu açıkladı. Soyer, ‘’Pes artık! Kooperatiflerimizden ürün alımımız Sayıştay kararıyla durduruldu! Beş yıldır yolumuza çok taş koydunuz. Kötülük yumaklarınız büyüdü büyüdü öyle bir hale geldi ki iş şimdi köylülerimizi, üreticilerimizi rızkından etmeye geldi. Saat 12.15'te basın açıklaması yapacağım’’ ifadelerini kullandıktan sonra

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda kentteki üretici kooperatiflerinin temsilcileri ile buluştuğu toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Soyer kararı ‘’Başka Bir Tarım’ politikasına darbe’’ olarak niteleyerek şu açıklamaları yaptı: Bugün üzücü bir gelişmeyi paylaşmak için bir aradayız. Sayıştay başkanlığı 2022 yılında belediyemizde Sayıştay denetçileri tarafından yapılan dış denetim sonucunda bir denetim raporu düzenledi ve bu rapor Büyükşehir’e gönderildi. Raporda Büyükşehir tarafında yapılan kooperatif mal alımlarının 4734 sayılı kamu ihale kanunun istisnalar başlıklı 3a maddesi kapsamında olmadığı kanunun 5. Maddesinde belirtilen rekabet, eşit muamele, güvenilirlik ve kamuoyu denetimi gibi temel ilkelere uygun olarak açık ihale usulü yapılması gerektiğine kesin raporla tarafımıza bildirilmiştir. Bu kapsamda 16.11.2023 tarihinden itibaren kooperatiflerden işlenmiş ürün alımı gerçekleştirilemeyeceği ve açık ihale usulü ile mal alımının gerçekleştirileceği görülmektedir.

2015-2018 yılları arasında 15 kooperatiften alım yapılarak toplamda 438 milyon 429 bin 691 TL2lik alım gerçekleştirmişiz. 2019-2023 arasında toplamda 95 kooperatiften ürün alımı yaptık. Bunlardan 2 tanesi deprem bölgesinden 26 tanesi İzmir dışındandı. Bu dönemde kooperatiflerden aldığımız alım miktarı 1 milyar TL’yi geçti. Biz bu ürünleri sizlerden satın alarak hem ürününün elde kalmasını engellemek istiyoruz, hem bunu ihtiyaç sahibi vatandaşlarla buluşturuyoruz.

‘’ŞİRKET İHALEDE ÜSTÜNDEN GEÇİP GİDECEK’’

Diyor ki sen ürünün sadece dökme olarak satabilirsin. Sütünü bidonla yağını varille satabilirsin. Biz ne dedik bu ürünü işlemek lazım. Dalından toplanılan bir ürün para etmiyor artık. Pekmez tesisini onun için yaptık. Domatesin onun için salçası yapılır. Ürünü işlemeden sonra pazarlama kabiliyeti yok. Üreticiye para kazandıracak olan şey işlemektir. Bu ne diyor bize ürünü işleme diyor. U kadar yatırım yaptı kooperatifler tesisler kurdu. O tesisleri ne diyor çalıştırma diyor neden çünkü sizi piyasa koşullarındaki tekellerle rekabete gir diyor sana. Sen neyinle gireceksin o rekabete. Büyük şirketlerle rekabete girmenin mümkün olmadığını biz de biliyoruz, onlar da biliyor herkes biliyor. Sen o ihaleye gireceksin büyük şirket senin ihalede üstünden geçip gidecek. İşlenmiş ürün yapma diyor, sadece açık ihale koşulları denilen şey var ya büyük şirketlerle rekabet et diyor.

Bakan Yerlikaya’dan “HÜCRE” Operasyonu Açıklaması: 5 İlde 38 Şüpheli Yakalandı Bakan Yerlikaya’dan “HÜCRE” Operasyonu Açıklaması: 5 İlde 38 Şüpheli Yakalandı

‘’BAŞKA BİR TARIM POLİTİKASINA DARBE!’’

Peki bunu niye yapıyor? Aslında hikayenin arka planında şöyle bir iz var… 2006 yılında yerel tohumu satışın yasaklayan bir kanun çıkarttılar. 2016 yılında 16 bin köyü kapattılar. Neden kardeşlerim? Çünkü diyorlar ki tarım küçük çiftçinin işi değildir. Tarım büyük ölçekli sanayi firmalarının işidir, siz bırakın işinizi, köyünüzü… Bırakın topraklarınızı çekip gidin diyorlar… Bırakmayacağız kardeşim sizi yalnız bırakmayacağız. 5 yıldır İzmir’de ilmek ilmek ördüğümüz ‘Başka Bir Tarım’ politikasına darbe yapılmıştır ama biz asla bundan vazgeçmeyeceğiz.

SÜT KUZUSU DA DURDURULDU!

Belediyemizin kooperatiflerden alarak yoksul mahallerde dağıttığı süt kuzusu Sayıştay eliyle durdurulmuştur ama buna teslim olmayacağız. Çünkü kanunların meşruiyeti kamu vicdanından gelir.

‘’YOK ÖYLE YAĞMA SİZDEN VAZGEÇMEM!’’

Ne çocuklarımızı sütsüz ne kooperatiflerimizi öksüz bırakmayacağız. Süt kuzusu projesini diğer tarımsal destekleri de sonuna kadar devam ettireceğim. Ben gücümü halktan ve haktan alıyorum. Yok öyle yağma. Sizden asla vazgeçmem.

Editör: Haber Merkezi